HerNews.gr
Σχέσεις

Τι σημαίνει βάζω τα όρια μου;

Αρχικά, έχω όρια; Για να το καταλάβω δοκιμάζω να παρατηρήσω τον εαυτό μου σε διάφορες καταστάσεις που μπορεί να έχω βρεθεί, με συγκεκριμένους ανθρώπους και σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Η κατάσταση κάθε φορά διαφορετική, το ίδιο και τα όρια. Δίνω πρώτα τον ορισμό: Όριο το [ório] Ο40 : 1. η γραμμή, συνήθ. νοητή, που χωρίζει δύο συνεχόμενες επιφάνειες, εκτάσεις κτλ.· σύνορο. 2. (μτφ.) α. η διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο μεγεθών, καταστάσεων, ιδιοτήτων, δραστηριοτήτων κτλ.

Παίρνω την δεύτερη και μεταφορική ερμηνεία, τη διαχωριστική γραμμή.

Είναι λοιπόν εκεί που, ενώ βρίσκεσαι σε διάφορες καταστάσεις όπως είπαμε πιο πάνω, αρχίζεις με ορισμένες συμπεριφορές, στάσεις, λόγια ή πράξεις να αισθάνεσαι άβολα. Κάτι που κάποιος θα σου πει, κάτι που κάποιος θα κάνει και θα σε φέρει σε δύσκολη θέση είναι εκεί που αρχίζουν να διαφαίνονται τα όρια που χρειάζεται να βάλεις.

Τη διαχωριστική γραμμή από την πλάκα στο σοβαρό. Από το να σε σέβονται στο να σε παραβλέπουν. Αυτές οι καταστάσεις άπτονται διαφόρων τομέων στη ζωή μας. Εργασία, συγγενείς, φίλοι, ερωτικές σχέσεις.

Όλοι μας έχουμε τα όρια μας, διαφορετικά για τον κάθε ένα και η πρόταξή σου είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων. Η ανοχή και καταπάτηση των ορίων προς μη δυσαρέστηση των συνομιλουμένων ρίχνει εμάς και μόνο.

Όπως θα σεβαστείς κάποιον που έχεις απέναντί σου και δεν θα του πεις πράγματα που τον ενοχλούν (όπως για παράδειγμα συνεχείς κριτικές για εκείνον σε σχέση με διάφορους τομείς, ή πώς να κάνει κάποια πράγματα στην ζωή του με παρεμβατικό τρόπο), το ίδιο να απαιτείς και από εκείνον.

Σίγουρα, μέσα σε κάποιες σχέσεις, η οικειότητα που δημιουργείται, κάνει ασαφή πολλές φορές τα όρια. Και είναι αποδεκτό στον βαθμό που εσύ θα το καταστήσεις αποδεκτό. Όταν υπάρχει δυσφορία καλό είναι να εκδηλώνεται και ο καθένας να έχει τη διαχωριστική γραμμή που χρειάζεται.

Μην ξεχνάς, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σε κάνει να νιώσεις άσχημα και αν αυτό συμβεί, θυμήσου να τραβήξεις τη διαχωριστική γραμμή και να του πεις ‘’’Ωπα, μέχρι εδώ είσαι’’. Και έτσι αν εκείνος δυσαρεστηθεί, θα το λύσει με τον εαυτό του. Εσύ θα έχεις ήδη λυμένα και σαφή τα όριά σου.

Νεότερα Άρθρα

Μήπως τελικά δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμος;

HerNewskl

Ενδιαφέρεται για εμένα; Η γλώσσα του σώματος μας απαντά

Her News b

Delusionship: Ο νέος όρος dating που μας έχει μπερδέψει

Her News