HerNews.gr
Καριέρα Ψυχολογία

Ο εκφοβισμός στην εργασία δεν μένει μόνο εκεί…

Mobbing ή αλλιώς εργασιακός εκφοβισμός. Αντίθετα, bullying τον σχολικό εκφοβισμό. Παρόλο που η παραπάνω διευκρίνηση μοιάζει ασήμαντη μπρόστα στο μέγεθος του θέματος, στο Hernews θα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους!

Εκφοβισμός: Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει ή βιώσει περιστατικά εκφοβισμού σε χώρους εργασίας. Ένα τέτοιο γεγονός συνήθως περιλαμβάνει εχθρική επικοινωνία, αρνητική κριτική, ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση. Αν όμως το θύμα μιλήσει, τοτε διαπιστώνουμε οτι δεν υπαρχει η κατάλληλη νομοθεσία για να στηρίξει την αδικημένη πλευρά. Αν, αντιθέτως, επιλέξει να υπομείνει στο τοξικό κλίμα που εργάζεται, βασικό ρόλο θα παίξουν οι συνέπεις όπως π.χ. να χάσει την δουλειά του (ειδικά σε περιόδους κρίσης).

Purpose-oriented Leadership in the New World of Work

Υπάρχουν τρείς κύριες αξίες που καθορίζουν καταλυτικά την αρμονική συνεργασία, ο σεβασμός, το ήθος, η αξιοπρέπεια. Αν απουσιάζουν, τότε, το εργασιακό περιβάλλον μετατρέπεται σε χώρο άσκησης της υπομονής!

Επιπτώσεις στην υγεία 

Η κακή εργασιακή συμπεριφορά aka εκφοβισμός προκαλεί αμέτρητα προβλήματα στην υγεία του εργαζομένου. Το υπερβολικό άγχος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα και με αυτό ακολουθεί η έλλειψη κινήτρου, η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α. Το μείζον, όμως, είναι οι ψυχολογικές και ψυχικές πληγές που παραμένουν ακόμα και μέτα την απομάκρυνση απο το τοξικό περιβάλλον. Κατάθλιψη, έντονα νεύρα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, διαταραχή μετατραυματικού στρες, καθώς και ψυχοσωματικά, όπως έλλειψη ύπνου. 

 

Τρόποι αντιμετώπισης 

Κανένας δεν πρέπει να ανέχεται ούτε στο ελάχιστο τέτοιες συμπεριφορές. Αντίθετα, οφείλουμε στον εαυτό μας να ενθαρρύνουμε την πολιτισμένη συμπεριφορά. Σε πολλές χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ) υπάρχει νομοθεσία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που έγινε στόχος κακομεταχείρισης.
Αφού, όμως, ζούμε στην Ελλάδα και όπως γνωρίζουμε καλά, η πολιτεία κινείται με ρυθμούς μεσογειακούς, ο εργαζόμενος χρειάζεται να απευθυνθεί έγκαιρα σε έναν ψυχολόγο – σύμβουλο ,ώστε να λάβει την απαραίτητη βοήθεια για να ξεπεράσει περιπτώσεις mobbing.

Νεότερα Άρθρα

Μάθε να αγαπάς το σώμα σου

Her News

Συναισθηματική απελευθέρωση: Εκφράστε όσα νιώθετε

Her News

Είσαι αναβλητική; Tips για να κάνεις όσα θες τώρα

Her News