HerNews.gr
Rainbow

Αλέξης Πατέλης για τον σύντροφό του: “Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά”

Ο Αλέξης Πατέλης, o επικεφαλής του οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, μίλησε στην Εφημερίδα Parapolitika και τη Σάσα Σταμάτη για την προσωπική του ζωή, τον έρωτα και τον γάμο του με τον σύντροφό του, Μιχάλη..
Ποια είναι η άποψή σας για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής και άλλων μορφών βίας που ακούμε; Σας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται στην Ελλάδα η όλη συζήτηση; Θα πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο;

Αλέξης Πατέλης: Το κίνημα «Μe too» στην Ελλάδα είναι ακόμα στην αρχή του. Μέχρι στιγμής έχει ακουμπήσει λίγους κλάδους. Είναι πολύ σημαντικό όποιος και όποια έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση να αισθάνεται ασφαλής να μιλήσει γι’ αυτό και να το καταγγείλει χωρίς φόβο.
Αυτό προφανώς δεν είναι εύκολο και προσωπικά θαυμάζω το θάρρος όσων βρήκαν την εσωτερική δύναμη να δημοσιοποιήσουν τις εμπειρίες τους. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι αυτό το κίνημα έχει ξεκινήσει στη διάρκεια αυτής της κυβέρνησης – δείχνει ότι ο κόσμος αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να βγει μπροστά.
Το νομικό πλαίσιο έχει πάντα σημασία. Δεν είναι ειδικότητά μου, αλλά ετοιμάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις. Ομως αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει, επίσης, να βρεθούν και οι διαδικασίες εκείνες που θα επιταχύνουν την απονομή της δικαιοσύνης.
Οι εργοδότες πρέπει να δημιουργήσουν τους αναγκαίους εσωτερικούς μηχανισμούς και μια συμπεριληπτική κουλτούρα στον χώρο εργασίας. Στον αγώνα αυτόν, πέρα από την Πολιτεία, ρόλο έχουν και οι επιχειρήσεις, οι συλλογικές τους οργανώσεις, οι εργαζόμενοι, αλλά και το δικαστικό σώμα. Από εκεί και πέρα, να μην υποτιμάμε την αξία των συμβολισμών. Ακούμε, στηρίζουμε, αναδεικνύουμε. Δημόσια. Ζούμε σε μια χώρα όπου η κοινωνική αποδοχή και στήριξη έχουν τη σημασία τους.

Πώς γνωριστήκατε με τον σύντροφό σας και πού; Με τι ασχολείται;

Με τον Μιχάλη γνωριστήκαμε στο Λονδίνο το 2004. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Εξι μήνες μετά, μετακομίσαμε στο ίδιο σπίτι και έκτοτε είμαστε μαζί. Στα χαρτιά δεν ταιριάζουμε, διότι είναι πιανίστας κλασικής μουσικής και εγώ οικονομολόγος. Όμως κάνουμε εξαιρετική παρέα και μας αρέσει να είμαστε μαζί, πώς να το πω. Πολλές φορές προτιμάω να είμαι μαζί του αντί με φίλους και με παρεξηγούν.

Πότε πήρατε την απόφαση να επισημοποιήσετε τη σχέση σας; Γιατί νιώσατε αυτή την ανάγκη; Οι γονείς σας ήταν στο πλευρό σας;

Αλέξης Πατέλης: Παντρευτήκαμε το 2009 στο Λονδίνο. Ήταν μία από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Είχαν έρθει γονείς και οικογένεια από την Ελλάδα. Οι γονείς μου ήταν πάντα στο πλευρό μου. Ήρθαμε στην Ελλάδα μετά τον γάμο και το 2017 κάναμε και σύμφωνο συμβίωσης. Ο Μιχάλης έχει μάθει ελληνικά και του αρέσει η ζωή εδώ. Είναι η πατρίδα του.

Θα θέλατε να παντρευτείτε και στην Ελλάδα;

Προφανώς. Προσωπικά, πιστεύω στον θεσμό του γάμου. Φαντάζεσαι να είσαι ερωτευμένος με κάποιον ή κάποια και να μην μπορείς να μοιραστείς την ευτυχία σου με τους φίλους και την οικογένειά σου; Στους αναγνώστες σας λέω «Θυμηθείτε την ημέρα του γάμου σας, τα συναισθήματα που είχατε». Δεν πρόκειται απλώς για ένα χαρτί.

Παιδιά θέλετε να αποκτήσετε;

Αλέξης Πατέλης: Το θέμα των παιδιών το συζητήσαμε νωρίς στη σχέση μας και για διάφορους λόγους το αποκλείσαμε. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση περί υιοθεσίας από ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα παραβλέπει κάτι σημαντικό: Παιδιά ΛΟΑΤΚΙ γονιών υπάρχουν ήδη. Και μάλιστα πολλά. Απλώς δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα.

Αισθάνεστε άνετα να μιλάτε για την προσωπική σας ζωή;

Αλέξης Πατέλης: Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από όσους έχετε πάρει συνέντευξη έχουν απαντήσει σε προσωπικές ερωτήσεις για την οικογένειά τους. Δεν βρίσκω λόγο να μην το κάνω και εγώ.

Ποια είναι η καθημερινότητα στο Μαξίμου και η συνεργασία σας με τον Κ. Μητσοτάκη;

Αλέξης Πατέλης: Τον πρωθυπουργό τον θαυμάζω και πιστεύω ακράδαντα ότι θα μείνει στην Ιστορία. Είναι ένα τεράστιο σχολείο να εργάζεται κανείς δίπλα του. Είναι άνθρωπος πανέξυπνος, που μπορεί πολύ γρήγορα να καταλάβει αν αυτά που λέει κάποιος έχουν λογική ή αν υπεκφεύγει. Παράλληλα, είναι ένα σφουγγάρι πληροφοριών και κάποιος που θα αναζητήσει τη γνώμη του ειδικού σε κάθε θέμα προτού καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα και λάβει αποφάσεις.
Πιστεύει πολύ στην επαφή με τον κόσμο και στο να επισκέπτεται όλα τα μέρη της Ελλάδας, όσο απομακρυσμένα κι αν είναι. Η καθημερινότητα στο Μαξίμου δεν είναι, παραδόξως, και πολύ διαφορετική από πολλές άλλες δουλειές. Θα έλεγα ότι αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής –και έχω εργaαστεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα– είναι ότι δεν υπάρχουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Από εκεί και πέρα, ο κάθε συνεργάτης έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει και φυσικά συνεργάζομαι με πάρα πολλούς ανθρώπους εκτός Μαξίμου. Μου αρέσει η δουλειά μου, έχει συνεχώς προκλήσεις.

Μάθαμε ότι στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί και με τη ζωγραφική. Πώς προέκυψε;

Αλέξης Πατέλης: Μου άρεσε πάντα η ζωγραφική και οι εικαστικές τέχνες γενικότερα. Καμιά φορά στο Μαξίμου πιάνω τον εαυτό μου να είναι απορροφημένος από τους πίνακες του Βολανάκη και του Τέτση. Είναι ένα από τα προνόμια της δουλειάς μου να εργάζομαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής, ακρυλικά και λάδι. Κυρίως διότι ήθελα να καλλιεργήσω και την άλλη όψη του εαυτού μου, στην οποία δεν κυριαρχεί ο ορθολογισμός. Μου βγήκε αρκετά δύσκολο, βέβαια, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξω καριέρα! Να πω κλείνοντας ότι το όνομά μου είναι Αλέξης και όχι Αλεξ! Δεν ξέρω πώς προέκυψε το Αλεξ – αν και ακούγεται πιο… εξωτικό.

Πηγή: http://www.parapoltika.gr

Νεότερα Άρθρα

Παλαιστής του WWE που έγινε τρανς γυναίκα αποκαλύπτει πως κατάφερε να χάσει τη μυϊκή μάζα

HerNews ka

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Ζητώ από την νέα κυβέρνηση να βοηθήσει την οικογένειά μου ώστε να είναι ισότιμη με τις άλλες»

Her News

Ιδέες για μακιγιάζ την ημέρα του Pride για να είστε πολύχρωμοι και εντυπωσιακοί!

HerNews ka