HerNews.gr
Παιδί

Συνεπιμέλεια: Διαμεσολαβητής θα αποφασίζει πλέον για το συμφέρον των παιδιών

Μετά από σχεδόν σαράντα έτη, ξεκινά μια νέα εποχή για τις σχέσεις γονέων και παιδιών. Αυτό σηματοδοτεί η σημερινή κατάθεση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη «Συνεπιμέλεια».

 

Το νέο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Συνεπιμέλεια, σκοπεύει να αλλάξει βασικές διατάξεις στο οικογενειακό δίκαιο, σχετικά με την ανατροφή των παιδιών των χωρισμένων οικογενειών. Οι αλλαγές που πρόκειται να έρθουν, έχουν ως κύριο μέλημα το συμφέρον του παιδιού και θα ρυθμίζουν το ζήτημα της επιμέλειας, αλλά και του χρόνου επικοινωνίας του τέκνου με τους γονείς του.

 

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια είναι:

 

  • Να καθιερωθεί ως ελάχιστος χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα που δε συμβιώνει μαζί του, το 1/3 του χρόνου του. 

 

  • Οι γονείς να αποφασίζουν από κοινού για τα σημαντικά θέματα ανατροφής του παιδιού τους, όπως είναι η εκπαίδευση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και η ονοματοδοσία.

 

  • Ειδικοί οικογενειακοί διαμεσολαβητές θα λύνουν τις διαφορές μεταξύ των γονιών, ώστε να αποφεύγεται, όπου είναι εφικτό, η κατάληξη τους στις δικαστικές αίθουσες.

 

  • Εισάγεται πλέον ο όρος «κακής άσκησης επιμέλειας», που σημαίνει ότι όταν ο ένας γονέας δεν είναι συνεπής με τις αποφάσεις του δικαστηρίου και με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για το παιδί, θα έχει συνέπειες.

 

Τα συναινετικά διαζύγια μπαίνουν πλέον στην ηλεκτρονική εποχή

Στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια περιλαμβάνεται η έκδοση e-διαζυγίου, να μπορεί δηλαδή να εκδίδεται ηλεκτρονικά το διαζύγιο, όταν υπάρχει συναίνεση.

 

  • Στη σχετική διάταξη αναφέρεται ότι:
    «Οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου».

Νεότερα Άρθρα

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κοιμούνται αρκετά

Her News

Δυσλεξία: Απροσδόκητη δυσκολία στο γραπτό λόγο !

Her News b

Γιατί το βιβλίο θα είναι πάντα το καλύτερο δώρο για τα παιδιά

HerNews ka