HerNews.gr
Health

Ποιος καφές θεωρείται πιο επικίνδυνος

Η υψηλή κατανάλωσης καφεΐνης προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης. Μέχρι πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε άφοβα μέσα στη μέρα μας;

Γράφει η Σοφία Λεούση 

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλλει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Περισσότερα από 6 φλυτζάνια καφέ μέσα σε 24 ώρες είναι το όριο που οφείλουμε να βάλουμε.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι η δοσολογία του καφέ. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πίνει τον καφέ του ελαφρύ οι δόσεις αυξάνονται.

Επιστήμονες, παγκοσμίως, ερευνούν τα θετικά και τα αρνητικά της καφεΐνης και έχουν ανακαλύψει ότι είναι πολύ κρίσιμο το να κατανοήσουμε τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν, συμμετείχαν 362.571 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen αναφέρει, «Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Σε ποιους καφέδες βρίσκουμε την καφεστόλη

Ο γαλλικός καφές, ο ελληνικός αλλά και ο εσπρέσο περιέχουν καφεστόλη. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ. Άρα όσον αφορά τα λιπίδια, τα τελευταία είδη καφέ θεωρούνται καλύτερα. 

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Νεότερα Άρθρα

Τα φθινοπωρινά superfoods που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας

Her News

Συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα

Her News

Συνήθειες που αποτρέπουν δερματικές παθήσεις

Her News