HerNews.gr
DECORNEWS

Φυτά: Τα μυστικά για να φτιάξετε έναν υπέροχο κήπο

Κι όμως υπάρχουν φυτά που δε λερώνουν τις αυλές και τις βεράντες, που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα, που αντέχουν στις ασθένειες και επιβιώνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη

Η Πικροδάφνη

Μιλώντας για Φυτά, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τη βασίλισσα του είδους, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή μας πικροδάφνη (Nerium oleander). Είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στον ίσκιο, σε ασθένειες, ακόμα και στο καυσαέριο! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τη συναντάμε στις περισσότερες νησίδες των αυτοκινητοδρόμων της Ελλάδας. Ο θρόνος ανήκει δικαιωματικά στην πικροδάφνη με το ροζ άνθος, μιας και είναι από τα Φυτά που συναντάται συχνότερα, υπάρχουν όμως και ποικιλίες με άλλα χρώματα άνθους, όπως το λευκό για τους ρομαντικούς, το μπορντό για τους ερωτευμένους κ.ά. Καλύπτει όλα τα γούστα και είναι και οικονομικό για αγορά φυτό.

Το Δενδρολίβανο

Ας συνεχίσουμε με το αρωματικό δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), το οποίο είναι ένα κομψό αλλά και από τα πρακτικά φυτά, μιας και χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και στη φαρμακευτική για το αιθέριο έλαιό του. Ο θάμνος αυτός έχει μικρά μπλε-γαλάζια άνθη και συναντάται σε δύο μορφές, στο δενδρολίβανο το έρπον, που χρησιμοποιείται κυρίως σε κρεμαστές γλάστρες στις βεράντες και τα μπαλκόνια, καθώς και στο δενδρολίβανο το ορθόκλαδο, το οποίο φυτεύεται τόσο σε κήπους, όσο και σε γλάστρες.

Η Γκάουρα

Ένας ακόμη ανθεκτικός θάμνος είναι η γκάουρα (Gaura Lindheimeri), και κυρίως η ποικιλία με τα ροζ άνθη (Gaura Lindheimeri Siskiyou Pink). Είναι από τα Φυτά που δεν φοβάται τους καύσωνες, την ξηρασία και ξέρει και στο κρύο να αντιστέκεται περήφανα! Είτε την έχεις συναντήσει σε κάποιο περίπατό σου σε πάρκο, είτε όχι, νομίζω ήρθε η ώρα να την ψάξεις στο φυτώριο της περιοχής σου, να την φυτέψεις και μετά να μην ασχοληθείς και πολύ μαζί της, εκτός από να την θαυμάζεις!

Η Λαντάνα

Επίσης ένας χαμηλών απαιτήσεων και υψηλής ανθεκτικότητας θάμνος είναι η λαντάνα (Lantana camara). Είναι ο καταλληλότερος θάμνος για τους λάτρεις των χρωμάτων γιατί τα άνθη της βγαίνουν σε όλα σχεδόν τα χρώματα! Φυτεύεται τόσο σε κήπους, όσο και σε γλάστρες και αντέχει το δυνατό ήλιο και την ξηρασία. Στο κρύο έχει μέτρια ανθεκτικότητα, για αυτό καλύτερα να αποφεύγουμε την τοποθέτησή της σε βορινά σημεία. Τη συναντάμε τόσο σε αστικές περιοχές, όσο και σε νησιά.

Ο Πυράκανθος

Τέλος, ένας ακόμη θάμνος χαμηλών απαιτήσεων είναι ο πυράκανθος ο πορφυρός (Pyracantha coccinea). Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανθεκτικότητά του στο κρύο. Το αειθαλές αυτό φυτό είναι η καλύτερη λύση για να μείνουν μακριά όλοι οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες, από ζώα ως και επίδοξοι κλέφτες, και για το λόγο τοποθετείται συνήθως κοντά στην περίφραξη των κήπων.

Μερικά Tips για τα Φυτά σας:
  • Όταν διαλέγουμε τη θέση των φυτών, καλό είναι να τα ομαδοποιούμε με βάση τα χρώματα των ανθέων τους (π.χ. μπλε-μωβ-ροζ, κόκκινο-πορτοκαλί κτλ)
  • Για να δώσουμε την αίσθηση της προοπτικής στον κήπο ή στην βεράντα μας θα πρέπει τα φυτά να τοποθετούνται κατά ύψος. Για παράδειγμα, τοποθετούμε το ψηλότερο φυτό κοντά στον τοίχο και το πλαισιώνουμε με τα υπόλοιπα κατά σειρά ύψους.

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

Νεότερα Άρθρα

Κρεβατοκάμαρα: Tips για μια μίνιμαλ διακόσμηση

Her News

Είναι τόσο σημαντικό να πλένουμε τα μαξιλάρια ύπνου;

Her News

«Έπιπλα Χατζάκης»: Όταν το έπιπλο… ικανοποιεί τις αισθήσεις!

Her News