HerNews.gr
NEWS

Τσικνοπέμπτη: Το τσίκνισμα και τα έθιμα ανά την Ελλάδα

Μπορεί τη φετινή χρονιά η Τσικνοπέμπτη, όπως και όλες οι εορτές, να είναι διαφορετική λόγω Covid-19, όμως λίγο πολύ, όλοι θα τσικνίσουμε στα σπίτια μας. Ας μάθουμε λίγα πράγματα για το πως γιορτάζεται (υπό κανονικές συνθήκες) στις περιοχές της Ελλάδας μας.

 

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και του τσικνίσματος, χάνεται στα βάθη της ιστορίας, και στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την προέλευσή του. Λέγεται όμως, πως το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων.

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και επίσης ονομάζεται και Κρεατινή. Την Τσικνοπέμπτη ψήνουμε το κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα (και όλη τη γειτονιά μαζί) με τη μυρωδιά της τσίκνας.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την εβδομάδα που ακολουθεί, έχουμε το Καρναβάλι και την Καθαρά Δευτέρα.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης:

Η προέλευση του αγαπημένου αυτού εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο λέγεται πως συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το γλέντι αλλά και το φαγοπότι μια σημαντική ιεροτελεστία, για την ευφορία της γης την Άνοιξη. Επιλέχθηκε να εορτάζεται Πέμπτη, καθώς σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας.

Τα Έθιμα της Τσικνοπέμπτης ανά την Ελλάδα

Πέρα από το καθιερωμένο τσίκνισμα, η κάθε περιοχή της χώρας μας, έχει τα δικά της διαφορετικά ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη.

  • Θήβα: Αναβιώνει το έθιμο ‘βλάχικος γάμος’ . Το έθιμο ξεκινά με προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα, με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
  • Πελοπόννησος: Σε όλη την Πελοπόννησο, σφάζουν χοιρινά κρέατα και με αυτά φτιάχνουν  πηχτή, λουκάνικα και παστό.
  • Πάτρα: Γιορτάζεται το γνωστό έθιμο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, που η παράδοση λέει πως περιμένει μάταια στο λιμάνι τον ναύαρχο Ουίλσον, για να την παντρευτεί.  .Την Τσικνοπέμπτη οι Πατρινοί βάζουν ένα ομοίωμα νύφης στο λιμάνι και διασκεδάζουν γύρω του περιγελώντας.
  • Κομοτηνή: Την Τσικνοπέμπτη, τα ζευγάρια που είναι αρραβωνιασμένα, λέγεται πως πρέπει να ανταλλάξουν φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει τον περίφημο  ‘κούρκο’, δηλαδή μία κότα, και η γυναίκα μπακλαβά.
  • Κέρκυρα: Πραγματοποιούνται τα λεγόμενα ‘Κορφιάτικα Πετεγολέτσια’. (Πετεγολέτσια σημαίνει κουτσομπολιό)
  • Σέρρες: Ανάβουν φωτιές στις πλατείες και τις αλάνες ψήνοντας κρέας και ύστερα πηδούν από πάνω τους.
  • Πόρος: Η λαϊκή παράδοση επιβάλλει στους νέους να.. κλέψουν ένα μακαρόνι, το οποίο πρέπει να βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια γυναίκα θα παντρευτούν.
  • Ίος: Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, άνδρες ντυμένοι μασκαράδες, φορώντας πάνω τους κουδούνια προβάτων, διασχίζουν τη Χώρα και μπαίνουν σε σπίτια και καταστήματα, όπως ορίζει το έθιμο.
  • Σκόπελος: Οι ντόπιοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι παρέα, μέχρι το πρωί.

Φέτος η Τσικνοπέμπτη είναι διαφορετική.. Θα τσικνίσουμε στα σπίτια μας, στα μπαλκόνια και τους κήπους μας, με την ευχή, του Χρόνου να χαρούμε όλα τα υπέροχα έθιμα, αγκαλιασμένοι και χωρίς μάσκες..

Νεότερα Άρθρα

Η Έλενα Παπαρίζου ξανά στην Eurovision!

Her News

Ζωή Δημητράκου: Πρέσβειρα στο πρώτο «κίνημα» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα

Her News

Νόρα Κατσέλη: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Her News