HerNews.gr
Σχέσεις

Η καραντίνα εκτόξευσε την ενδοοικογενειακή βία

Δυστυχώς η περίοδος του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του COVID 19 εκτίναξε τις καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στη γραμμή 15900 όσο και στα συμβουλευτικά κέντρα.

Γράφει η Παναγιώτα Μαντά – Δικηγόρος

Είναι ένα φαινόμενο που δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πρέπει να τονιστεί ότι με τον όρο ενδοοικογενειακή βία δεν νοείται μόνο η σωματική βία αλλά και η συναισθηματική, η οποία ναι μεν δεν αφήνει σημάδια στο σώμα, αφήνει όμως σημάδια στην ψυχή. Η ενδοοικογενειακή βία είναι διαχρονικό φαινόμενο. Ήδη από τα παλιά χρόνια οι γυναίκες δεν μιλούσαν, είτε γιατί φοβόντουσαν τι θα πει ο κοινωνικός περίγυρος, είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή και την στήριξη για να επιβιώσουν. Οι διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία θεσπίστηκαν με τον ν. 3500/2006, ο οποίος προβλέπει αυστηρές ποινές.

Το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη είδηση ότι διαπράχθηκε η αξιόποινη αυτή πράξη και είναι δωρεάν.

Σε περίπτωση διαπράξεως του εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας είναι δυνατόν, αν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας του θύματος, να επιβληθεί στον θύτη από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στο οποίο παραπέμπεται να δικασθεί ή από τον αρμόδιο ανακριτή ή από το δικαστικό συμβούλιο και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ο περιοριστικός όρος της απομάκρυνσής του από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή και εργασίας του θύματος, κατοικίες στενών συγγενών του, τα εκπαιδευτήρια των παιδιών και ξενώνες φιλοξενίας.
Οι ως άνω περιοριστικοί όροι, μπορούν επίσης να επιβληθούν και με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας δικαιούνται ηθικής συμπαράστασης και της αναγκαίας υλικής συνδρομής από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που λειτουργούν ειδικά για τους σκοπούς αυτούς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, και από κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας, πρέπει να γνωρίζει ότι όσο δύσκολο και αν φαντάζει η καταγγελία μιας πράξης βίας είτε από σύζυγο, σύντροφο, γονέα ή και συγγενή που διαμένει μαζί του, στην πραγματικότητα η διαδικασία είναι εξαιρετικά άμεση και μπορεί να αρχίσει με ένα τηλεφώνημα ή με ένα μήνυμα στο «100».
Το θύμα πρέπει να γνωρίζει επίσης, ότι υπάρχουν πολλές δομές στις οποίες υπό προϋποθέσεις μπορεί να φιλοξενηθεί προσωρινά.

Τέλος, το θύμα πρέπει να γνωρίζει ότι η οποιαδήποτε πράξη ενδοοικογενειακής βίας συνιστά λόγο διαζυγίου και επιπροσθέτως παρέχει στο θύμα το δικαίωμα να αξιώσει διατροφή από τον θύτη του, αλλά και αποζημίωση για την αποκατάστασή της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Τη ζωή που μας δόθηκε, έχουμε την υποχρέωση να την σεβόμαστε, να την ζούμε ελευθέρα και να την διαφυλάττουμε από οποιασδήποτε μορφής βία.

Παναγιώτα Στ. Μαντά – Δικηγόρος

Ιπποκράτους 9, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210.33.07.086, 6931.98.18.70
E-mail: panagiotamanta.law@gmail.com

Νεότερα Άρθρα

Cuffing: Και όμως, υπάρχει εξήγηση για όσους θέλουν να έχουν σχέση τον χειμώνα!

HerNewskl

Πρώτο ραντεβού: Οι πολύτιμοι κανόνες

Her News b

Συμπεριφορές που δηλώνουν ότι ένας άντρας είναι ερωτευμένος μαζί σας

HerNews ka