HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Ελπίδα μιλάει για την.. ελπίδα την Ημέρα της Γυναίκας του 2021

Η Ελπίδα , Ιδρύτρια του MeXOXO, της ΜΚΟ που υποστηρίζει διεθνώς την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών, μιλά στη Μπάγια Αντωνοπούλου και το HerNews για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η Ελπίδα είναι μια δυναμική και σύγχρονη γυναίκα, που με το χαμόγελο, τα λόγια και τα έργα της χαρίζει απλόχερα την ελπίδα σε όσους βρίσκονται κοντά της.
Αποφάσισε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, μαζί με τα όνειρα χιλιάδων γυναικών στην Ελλάδα αλλά και Παγκοσμίως. Σκοπός και στόχος της ζωή για την Ελπίδα, είναι να βοηθάει κάθε γυναίκα που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και όχι μόνο.. Σήμερα μας μιλάει για τα δικαιώματα των Γυναικών.
Τι σημαίνει για την Ελπίδα η Ημέρα της Γυναίκας
Πρώτη φορά γιόρτασα την ημέρα της γυναίκας σε ηλικία 5 χρόνων, όταν η γιαγιά μου, δυναμική γυναίκα, με πήγε στην πρώτη ένωση της Αθήνας για την Ισότητα των Φύλων το 1987. Έκτοτε και για πολλά χρόνια η μέρα αυτή περιστοιχιζόταν από μορφές όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Λιλή Ζωγράφου, η Τασία, η Δήμητρα.
Αυτή η ημέρα για εμένα είναι μια μεγάλη γιορτή για ό,τι έχουμε επιτύχει σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Κάθε χρόνο η ομάδα μου και εγώ εστιάζουμε στο αποτέλεσμα της χρονιάς που πέρασε και δεσμευόμαστε για το μέλλον. Φέτος υμνούμε τις 5500+ γυναίκες που πέρασαν από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και γιορτάζουμε την συνεργασία μας με την Inco Academy όπου μαζί θα εκπαιδεύσουμε 670 γυναίκες στην Ελλάδα στον χώρο της τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα Work in Tech θα ξεκινήσει στο τέλος Μαρτίου και προσκαλεί όλες τις γυναίκες τις Ελληνικής κοινωνίας να διεκδικήσουν μια από τις εξαιρετικές υποτροφίες που θα τους ανοίξουν έναν σημαντικό δρόμο στην κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη. 
ελπιδα:
Για εμένα κάθε γυναίκα που εστιάζει στην ανακάλυψη της ψυχής της είναι γεμάτη δύναμη.
Ανήκεις στις δυναμικές γυναίκες της εποχής μας. Πως ορίζεις τον δυναμισμό? 
Πιστεύω ότι μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες δυσκολίες είναι ότι καλούμαστε να χωρέσουμε την προσωπικότητα μας σε ένα κουτάκι που φέρει μια ταμπέλα. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, εγκλωβίζονται ή τις εγκλωβίζουν σε γυάλινους θόλους που είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν.
Μετά από 5 χρόνια που σπάμε γυάλινους θόλους με το πρόγραμμα μας #breakyourceiling  μπορώ πλέον να πω με απόλυτη σιγουριά ότι δεν υπάρχει ένας τύπος δυναμικής γυναίκας.
Για εμένα κάθε γυναίκα που εστιάζει στην ανακάλυψη της ψυχής της είναι γεμάτη δύναμη. Το πότε θα φτάσει στην επιφοίτηση του να δει την πραγματική της ταυτότητα είναι μια διαδικασία δύσκολη, τις περισσότερες φορές επίπονη αλλά ταυτόχρονα απελευθερωτική και μαγική.
Έτσι έχω καταλήξει ότι ο δυναμισμός είναι η δυνατότητα της ψυχής να σπάσουμε τον γυάλινο θόλο που μας κρατάει μακριά από τα όνειρα μας και γι αυτό μαζί με μια ομάδα ακαδημαϊκών συμβούλων δημιούργησα το 2016 το #breakyourceiling που μέχρι και σήμερα έχει καθοδηγήσει πάνω από 3000 γυναίκες να ανακαλύψουν την δύναμη και την ανθεκτικότητα να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. 
Έχεις αποτύχει στη ζωή σου; Τι σημαίνει αποτυχία για εσένα; 
Ευτυχώς έχω αποτύχει! Ευτυχώς αποτυγχάνω καθημερινά. Η αποτυχία είναι ένα δώρο όταν καταφέρουμε να κάνουμε στην άκρη το μεγάλο μας εγώ και να δούμε τα δώρα που έχει να μας δώσει.
Αυτό που συνειδητοποίησα στην πορεία μου στην MExoxo μέσα από την επαφή με όλες τις εξαίρετες γυναίκες που έχουμε μαζί δουλέψει τα όνειρα τους, είναι πως η αποτυχία είναι μια στιγμή, ένα δευτερόλεπτο, μια τρικλοποδιά στον δρόμο προς την επιτυχία και την ευτυχία.
Είναι μια συνθήκη που μπορεί να σε οδηγήσει στην ανακάλυψη της αυθεντικής σου δύναμης. Είναι ή το σημάδι που σε αφυπνίζει. Είναι η στιγμή που σου δίνεται η επιλογή: Να μείνεις εκεί που έπεσες ή να δεις την άλλη πλευρά και να γίνεις η ηρωίδα του εαυτού σου.
Μέντορες, και πρότυπα.. Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα;
Μα πόσο μου αρέσει να συζητώ μαζί σου. Οι συζητήσεις μας είναι μια όαση στην επιφανειακή προσέγγιση της εποχής και σε ευχαριστώ για αυτό. Τα πρότυπα… Τα πρότυπα έχουν ένα συγκλονιστικό αποτύπωμα στην ζωή μας.
Μεγάλωσα με 5 διαφορετικές γυναίκες, η κάθε μια δυναμική με τον τρόπο της και η κάθε μια ένα ξεχωριστό πρότυπο για εμένα. Με έμαθαν πολλά και μου έδειξαν τον δρόμο σε πολλά.
Το σημαντικότερο όμως που ενστερνίστηκα από αυτές τις γυναίκες αλλά και τις χιλιάδες που έχουν εμπνεύσει την αποστολή της ζωής μου μέσα από τις δράσεις της MExoxo είναι ότι το πραγματικό πρότυπο είναι ο άνθρωπος που τα λόγια του γίνονται οράματα, τα οράματα πράξεις και οι πράξεις αγάπη.
Για εμένα πρότυπο είναι ο άνθρωπος που η προσωπικότητα του βρίσκεται στην υπηρεσία της ψυχής του.. 


xoxo

Elpida Kokkota 
Founder & CEO MeXOXO 
Contact @:

Νεότερα Άρθρα

Σμαράγδα Καρύδη: Τα παιδικά χρόνια, το Φεστιβάλ των Καννών και ο Θοδωρής Αθερίδης

Her News

Η Αναστασία Τσιλιμπίου μιλά στο HerNews: «Όλα ξεκινάνε από την δίκη μας σχέση με τον εαυτό μας»

Her News

Φιλίτσα Νικολαΐδη: Η στυλίστρια των επωνύμων μας αποκαλύπτεται

Her News