HerNews.gr
Γνώμες

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το φετινό σχολικό έτος για όλη την Εκπαιδευτική Κοινότητα!

Σχολικό έτος: Την  ώρα που «καραδοκεί» ο κορονοϊός και ταυτόχρονα όλα τα ειδικά σχολεία, αλλά και όλες οι δομές ειδικής αγωγής παραμένουν ανοιχτές….ως άτρωτες….οι επτά πληγές του Φαραώ έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ του σχολικού έτους, αφού έκαναν την εμφάνισή τους τηλεκπαιδεύσεις 3 ταχυτήτων, η απειλή του κορονοϊού, οι αλλαγές εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες αλλά και η εμφάνιση του σεισμού. 

Γράφει η Νικολέτα Γατζούδη

 

Πιο συγκεκριμένα, η εκπαιδευτική κοινότητα πέρασε από 40 κύματα, αφού εκτός από τον κίνδυνο που ακούει στο όνομα «κορονοϊός» ήρθε αντιμέτωποι με έναν σεισμό.
Σ
το Δαμάσι Τυρνάβου, ύστερα από έναν «δίδυμο» σεισμό  5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης, το σχολείο και όχι μόνο μετατράπηκε σε ένα ερείπιο. Από θαύμα λοιπόν και -ύστερα από την ηρωική συμπεριφορά των εκπαιδευτικών-  σώθηκαν μαθητές και δάσκαλοι, όταν κατέρρευσε η οροφή, μετά τον σεισμό στην Ελασσόνα.  

Όσον αφορά το μέτωπο του κορονοϊού σημειώθηκε άλλη μια τραγωδία και μάλιστα μια απώλεια ενός μαθητή Ειδικού Σχολείου του Πειραιά λόγω κορονοϊού.
Το γεγονός αυτό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε αυτές τις δομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι ώρας δεν έχουν ληφθεί πραγματικά προστατευτικά και προληπτικά μέτρα, δεν γίνονται τακτικά τεστ τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές μέσα στο σχολικό περιβάλλον, έτσι ώστε να  καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με συνέπεια η σχολική ειδική κοινότητα να έχουν αφεθεί στο έλεος της πανδημίας.
Βέβαια για να μην αδικήσουμε και κανέναν οι εκπαιδευτικοί της Εδικής Αγωγής έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή για  να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. 

Μεταξύ σφύρας και άκμονος λοιπόν θα δώσουν φέτος εξετάσεις και οι υποψήφιοι Πανελλαδικών  Εξετάσεων, αφού δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μια μέρα δια ζώσης μαθήματα. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις να γίνουν στην ώρα τους!
Εξετάζουν βέβαια οι υπεύθυνοι του υπουργείου για μείωση της ύλης, χωρίς να είναι αυτή η πληροφορία ακόμα σίγουρη. Επιπρόσθετα επικρατεί το σενάριο να μην πραγματοποιηθούν ούτε σε αυτό το σχολικό έτος οι προαγωγικές εξετάσεις σε Γυμνάσια-Λύκεια λόγω της πανδημίας  όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας. 

 

Αυτή η είδηση ίσως χαροποιήσει αρκετούς μαθητές γι αυτό το σχολικό έτος , αφού θα λάβουν μια ανάσα χαλάρωσης ξεφεύγοντας από τον εφιάλτη των «εξετάσεων». Τόσο οι δύσκολες συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, όσο και οι  νέες εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, επιβάλλουν πλέον μια  αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού ως προς την ύλη των μαθημάτων και τις εξετάσεις.
Ταυτόχρονα συζητούν για επέκταση του σχολικού έτους, η οποία θα γίνει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί καθηγητές επιθυμούν τη δια ζώσης εξέταση του εαρινού εξαμήνου, για να αποτρέψουν την αντιγραφή που γίνεται μέσω της τηλε-εξέτασης! 

Τα θέματα-μέτωπα της Παιδείας όπως είναι φυσικό είναι μια «καυτή πατάτα» και στο εγγύς μέλλον θα τεθούν όλα επί τα τάπητος, αφού ακόμα παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για το τι μέλει γενέσθαι για τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών,  για τις κατατακτήριες  εξετάσεις και για το πότε θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες… Οψόμεθα λοιπόν! 

 

Νικολέτα Γατζούδη 

Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος – Δημοσιογράφος 

MSc, Med 

Contact @: https://www.instagram.com/gatzoudinikoleta/

Νεότερα Άρθρα

Σπίτι μου, σπιτάκι μου…

Her News b

Ατυχείς ή ατζαμήδες; Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος !

Her News b

Αν τα χρήματα μετρούνταν σε χρόνο, θα διάλεγες να ζήσεις αιώνια;

Her News