HerNews.gr
Συνταγές

Λαγάνα παραδοσιακή…Όπως παλιά

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας η Σαρακοστή και η Καθαρά Δευτέρα παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι του Μαρτίου και εκτενέστερα της λαγάνας!

Παλιότερα, η λαγάνα δεν περιείχε προζύμι, ενώ τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα νυκοκυριά χρησιμοποιούν μαγιά, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια πιο ανάλαφρη υφή. Ο Μιχάλης Ζάχαρης – Executive Chef – έχει ετοιμάσει μια δοκιμασμένη συνταγή για μια λαγάνα, μυρωδάτη και τραγανή, όπως αυτή που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. 

Λαγάνα παραδοσιακή

Υλικά 
❖ 500γρ αλεύρι super
❖ 500γρ αλεύρι χωριάτικο
❖ 25γρ αλάτι
❖ 50γρ ταχίνι
❖ 50γρ ελαιόλαδο
❖ 70γρ μαγιά νωπή
❖ 40γρ γλυκάνισο κοπανισμένο
❖ 20γρ ζάχαρη
❖ 75γρ σουσάμι
❖ ½ -1 μαστίχα κοπανισμένη ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο
❖ 90γρ ούζο
❖ 500γρ νερό

Εκτέλεση

Μίγμα 1ο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη την μαγιά και 100 γραμμάρια αλεύρι με 100 γρ χλιαρό νερό, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10′ σε ζεστό μέρος να “ξυπνήσουμε” την μαγιά.

Μίγμα 2ο: Σε ένα δεύτερο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Όταν το 1ο μίγμα έχει φουσκώσει, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο 2ο και ζυμωνουμε το μίγμα,στο χέρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα γάντζο ή φτερό για 3′-5′.

Όταν το μίγμα μας είναι ομογενοποιημένο ανεβάζουμε την ταχύτητα σταδιακά έως το μάξιμουμ, συνολικά περίπου 20-25′ ζύμωμα. Αφήνουμε στον κάδο του μίξερ σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί κ να αυξήσει τον όγκο του για 20′-30′ ακόμα. Στρώνουμε σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα, προσθέτωντας σουσάμι από κάτω και από πάνω. Βρέχουμε τα χέρια μας και κάνουμε τρύπες με τα δάχτυλα μας και ένα πηρούνι,για να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας αλλά και να μην φουσκώσει ιδιαίτερα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο ακόμα….Ψήνουμε στους 190-200°C για 30-40 ανάλογα με τον φούρνο μας, ελέγχοντας την πρόοδο του ψησίματος σε σχέση με τον χρόνο. 

Tip 1ο: Αν μας αρέσει η έξτρα τραγανή κρούστα κατά την διάρκεια του ψησίματος ψεκάζουμε με νερό την λαγάνα 3-4 φορές. 

Tip 2ο: Αν δεν έχουμε αιθέριο έλαιο μαστίχα, βάζουμε τους κρυστάλλους της μαστίχας με λίγη ζάχαρη στο multi για να έχουμε γρήγορη κ εύκολη άλεση. Καλή επιτυχία.

Μιχαήλ Ζάχαρης – Executive Chef “Omikron Meze” 

Contact @:

Facebook:https://www.facebook.com/michel.zach.3

Instagram:https://www.instagram.com/michael_zacharis/

Νεότερα Άρθρα

Καλαμαράκια τηγανητά & τραγανά – Όπως πρέπει

Her News b

Καταψυγμένo smoothie με ανανά

Her News

Εύκολη & θρεπτική σαλάτα με πιπεριά, φέτα και ρεβίθια

HerNews ka