HerNews.gr
Συνταγές

Καλαμαράκια τηγανητά & τραγανά – Όπως πρέπει

Αφού πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, τα μαλάκια θα έχουν την τιμητική τους. Μια μεγάλη πιατέλα με καλοτηγανισμένα καλαμαράκια είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Το σωστό τηγάνισμα του καλαμαριού, βέβαια, δεν είναι απλή υπόθεση. Για αυτό ο Μιχάλης Ζάχαρης – Executive Chef – μας δίνει τις οδηγίες του για να πετύχουμε τα τραγανά τηγανιτά καλαμαράκια και σε γεύση και σε εμφάνιση!

Καλαμαράκια τηγανητά

Υλικά 

  • 500 γρ καθαρισμένα καλαμάρια (καθαρό βάρος)
  • 15 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 15 γρ αλάτι ημίχονδρο/ρυζάτο
  • 50 γρ κορν φλαουερ
  • 50 γρ καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για τηγάνισμα (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
  • Αλάτι ανθό ή αγορίνα προαιρετικά για το σερβίρισμα

Τρόπος παρασκευής

Ζητάμε από τον ψαρά να μας δώσει και να μας καθαρίσει φρέσκα καλαμαράκια, εναλλακτικά αγοράζουμε κατεψυγμένα ολόκληρα καθαρισμένα, αποφεύγουμε τις έτοιμες ροδέλες και τα αποψύχουμε όσο πιο ομαλά γίνεται. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα καλαμαράκια με το αλάτι και την ζάχαρη και τα αφήνουμε για 20’ να μαριναριστουν, να ψηθούν κατά κάποιο τρόπο.

Μη σας τρομάζει η ζάχαρη καθώς δεν φαίνεται στην γεύση και έχουμε ξεκινήσει το 1ο ψήσιμο…Ναι καλά διαβάσατε.Προσοχή, όχι σόδα, δεν χρειάζεται πουθενά!
Αφού περάσουν τα 20′ ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα σουρωτήρι.

Σε ένα ταψακι, βάζουμε το μίγμα των αλεύρων, ενώ παράλληλα τοποθετούμε και το λάδι σε σκεύος για τηγάνισμα ή στην φριτεζα μας. Το λάδι πρέπει να έχει αρκετά υψηλή θερμοκρασία όταν βάλουμε τα καλαμαράκια μέσα. Αλευρώνουμε πολύ καλά τα καλαμαράκια και στην συνέχεια, λίγο πριν μπουν στο καυτό λάδι, αφαιρούμε το περιττό αλεύρι διότι δεν θέλουμε να κάνουν κρούστα με την έννοια του
πανέ. Αφήνουμε, λοιπόν, τα καλαμάρια να κολυμπήσουν στο καυτό λάδι, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα,τα ανακατεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα.

Αν όλα έχουν πάει καλά, σε περίπου 3’-5’ έχουμε τα πιο καλοτηγανισμενα, τραγανά και αφράτα καλαμαράκια που θα έχουμε δοκιμάσει ποτέ! Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με αλάτι και
σερβίρουμε με φρέσκο δίπλα.

Tip: Ακολουθώντας τις οδηγίες, μπορείτε να κάνετε με τον ίδιο τρόπο σουπιά τηγανιτή, ακόμα και το “σκληρό” και παρεξηγημένο θράψαλο.

Μιχαήλ Ζάχαρης ,Chef “Omikron Meze” 

Contact @:

Facebook:https://www.facebook.com/michel.zach.3

Instagram:https://www.instagram.com/michael_zacharis/

Νεότερα Άρθρα

Συνταγή: Μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες

Her News

Συνταγή: Τυλιχτές πίτες με χούμους, λαχανικά και κρουτόν ρεβυθιών

Her News b

Βασιλόπιτα: Μια λαχταριστή συνταγή που μας έρχεται από την Κέρκυρα

Her News b