HerNews.gr
DECORNEWS

Φυτά που αγαπούν τη θάλασσα

Το καλοκαίρι πλησιάζει και μαζί του πλησιάζει και η ώρα να ασχοληθούμε με τον κήπο και τα φυτά στο παραθαλάσσιο εξοχικό!

Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη

 

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι τα φυτά έχουν τις προτιμήσεις τους για τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους (το μέρος που θα φυτευτούν) και εμείς οφείλουμε να τα ακούσουμε. Για να επιλέξουμε λοιπόν τα ιδανικά φυτά για έναν κήπο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αρκετούς παράγοντες, όπως την σύσταση του εδάφους (αμμώδες, πηλώδες, αργιλώδες κτλ), το πορώδες του, το pH του, το προσανατολισμό του οικοπέδου κ.ά.

Σε ένα κήπο κοντά στη θάλασσα φυτεύουμε φυτά ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια και ξηρασία του καλοκαιριού, καθώς και στα υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικρατούν το χειμώνα στις περιοχές αυτές. Οι επιλογές των φυτών είναι πολλές, και ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες παρακάτω.

  • ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ (Bougainvillea sp.)
    Από τα πιο όμορφα φυτά. Αναρριχώμενο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις καλοκαιρινές μας διακοπές στα νησιά με τα άσπρα γραφικά σπιτάκια στολισμένα με το φυτό αυτό. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες βουκαμβίλιας αλλά οι πιο δημοφιλής στη χώρα μας είναι αυτή με τα μωβ-φούξια άνθη.

 

  • ΠΛΟΥΜΠΑΓΚΟ (Plumbago auriculata)
    Κατάλληλο για όσους θέλουν ένα αναρριχώμενο φυτό που να κάνει τον κήπο τους να ξεχωρίζει. Έχει χαρακτηριστικά ανοιχτά μπλε άνθη, για αυτό και είναι γνωστό ως «μπλε γιασεμί».

 

  • ΚΑΛΛΙΣΤΗΜΩΝ (Callistemon laevis)
    Είναι ένας θάμνος με καταγωγή από την Αυστραλία, αλλά ευρέως διαδεδομένος και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό σε αυτά τα φυτά είναι τα άνθη τους, που μοιάζουν με «βούρτσα» για τα μπιμπερό.

 

  • ΔΙΜΟΡΦΟΘΗΚΗ (Dimorphotheca ecklonis)
    Αν θες ένα ανθισμένο θάμνο όλο καλοκαίρι που να τον θαυμάζεις απολαμβάνοντας τον κρύο καφέ σου τότε πρέπει οπωσδήποτε να φυτέψεις μια διμορφοθήκη. Θυμίζει τη γνωστή σε όλους μας μαργαρίτα και η πιο κοινή ποικιλία είναι αυτή με τα δίχρωμα άνθη σε λευκό με μωβ. Μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η ανθεκτικότητά της σε ασθένειες από έντομα.

 

  • ΧΑΜΑΙΡΩΠΑΣ (Chamaerops humilis)
    Στις βόλτες σου στους πεζόδρομους και στις πλατείες κοντά στη θάλασσα έχεις σίγουρα περάσει δίπλα από το φοινικοειδές αυτό δένδρο. Τα φυτά αυτά έχουν φύλλα που θυμίζουν βεντάλια και ταιριάζουν απόλυτα σε έναν κήπο με καλοκαιρινή διάθεση.

 

  • ΨΕΥΔΟΠΙΠΕΡΙΑ (Schinus molle)
    Για όσους ονειρεύονται έναν κήπο με ψηλά αειθαλή δένδρα, τότε καλό είναι να φυτέψουν μια Ψευδοπιπεριά. Είναι γνωστή και ως «ροζ πιπέρι» λόγω των στρογγυλών ροζ-κόκκινων ανθών του που μοιάζουν με κόκκους.

  • ΓΕΡΑΝΙ (Pelargonium zonale)
    Παραδέξου το! Όταν σκέφτεσαι καλοκαίρι αυτομάτως σου έρχεται στο μυαλό η εικόνα των γερανιών φυτεμένων σε τενεκέδες από λάδι. Από τα πιο αγαπημένα μας φυτά. Έχεις πολλές επιλογές σε χρώματα καθώς τα άνθη του συναντώνται σε κόκκινο, ροζ, λευκό κ.ά.

Η επιλογή στα φυτά για τον κήπο μας είναι θέμα προσωπικό και αντικατοπτρίζει το γούστο και τον χαρακτήρα μας. Επίσης, μην ξεχνάμε πως τα φυτά εκτός από το να στολίζουν τον κήπο, χορταίνουν το μάτι και ευφραίνουν την ψυχή μας!

 

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

Νεότερα Άρθρα

Πως να προστατέψετε τα φυτά εσωτερικού χώρου από την κεντρική θέρμανση

HerNews ka

5 χρώματα για να βάψετε το χολ σας στα οποία ορκίζονται οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων για την καλύτερη πρώτη εντύπωση

HerNews ka

Οι κορυφαίες συμβουλές σχεδιαστών για τη δημιουργία της τέλειας βεράντας

HerNews ka