HerNews.gr
NEWS Γνώμες

Survivor: Παιχνίδι ή κοινωνικό φαινόμενο;

Πιστά, ο κόσμος τις καθημερινές παρακολουθεί το πιο δημοφιλές παιχνίδι της ελληνικής τηλεόρασης, το survivor.

Γιατί όμως; Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό το γιατί, μιας και οι περισσότεροι απαντούν αμέσως, γιατί είναι ένα παιχνίδι, έχει αγωνίσματα και είναι σαν ριάλιτι σόου, η πραγματική απάντηση, είναι ότι το survivor αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο.

Γράφει η Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Κάποιος που θα παρατηρήσει πέρα από τα προφανή, aka τις εντάσεις, την πείνα που φέρνει συγκρούσεις, την προσπάθεια επιβίωσης και τη στρατηγική, θα δει ότι για να γίνουν όλα αυτά, προϋπάρχει η ανθρώπινη προδιάθεση και φυσικά ο χαρακτήρας που ξεδιπλώνει απλόχερα τις πτυχές του.

Εννοείται ότι όλα όσα περνάνε οι παίκτες καθορίζουν την συμπεριφορά τους παρουσιάζοντάς τους αποτιναγμένους από τους ‘’καλούς τρόπους’’ που επιβάλλει η showbiz. Φεύγει το όλα καλά και έρχεται το ‘’ο καλύτερος ας νικήσει’’. Και εκεί είναι που βλέπεις τα εξής:

Αυτόν που προσπαθεί πάντα να βρει το δίκιο του και τα ρίχνει στους άλλους σαν μικρό παιδί.
Αυτόν που κρατάει στάση άμυνας και έπειτα επίθεσης προκειμένου ν’ αυτοσυντηρηθεί.
Αυτόν που είναι μαχητής της ζωής και ενώ στην ουσία αδιαφορεί για διαπληκτισμούς κ.λπ., μπαίνει στο τριπάκι για να παίξει τη στρατηγική του.
Εκείνον που θέλει το έπαθλο και στοχεύει μόνο εκεί, σαν την πραγματική ζωή και όλα όσα θέλει να πετύχει.
Εκείνον που για να προκαλέσει και ν’ αποπροσανατολίσει λέει κουβέντες προσφέροντας πανικό και μετά εκείνος δεν παίρνει θέση.
Εκείνον που κοιτάζει την πάρτη του σε όλα.
Εκείνον που εσκεμμένα προσπαθεί να ρίξει την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την επίδοση των συμπαικτών για να μπορεί να φανεί ο καλός παίκτης στο κοινό μέσα από τις επιδόσεις του.

Και εκείνον, εκείνον, εκείνον… η λίστα δεν τελειώνει ποτέ! Όλες οι συμπεριφορές που βγαίνουν προς τα έξω στο survivor, είναι κοινωνικές συμπεριφορές, που έχουν εν δυνάμει οι άνθρωποι και δεν αποκαλύπτουν εύκολα ή τις κουκουλώνουν με μανδύες καλής συμπεριφοράς. Όταν η πείνα και η ‘’κακοπέραση’’ χτυπάει κόκκινο, ο εαυτός είναι εκτεθειμένος. Ας προσέξουμε καλύτερα απόψε το βράδυ τους παίκτες του survivor και σίγουρα θα δούμε ότι είτε είμαστε, είτε έχουμε αντίστοιχους χαρακτήρες στη ζωή μας.

Ας προσπαθήσουμε μετά όλοι να σκεφτούμε πως μπορούμε να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, όπως προσπαθούν πολύ και οι παίκτες του τηλεπαιχνιδιού.

Νεότερα Άρθρα

Τζέιμς Καφετζής – Νίκος Μπάρτζης: Κουβαλητές στο μαγαζί του μπαμπά της Άννας Μαρίας

Her News b

Γιατί τα τραγούδια μιλούν στην ψυχή μας;

Her News b

HisStories 02: «Κάποια πράγματα δεν μπορεί κανείς να σου τα στερήσει γιατί ζουν μέσα σου»

Her News b