HerNews.gr
Παιδί

Εσείς πότε θα κάνετε παιδάκι; – Αυτή η αδιάκριτη ερώτηση

Μια ερώτηση, αυτός ο άγνωστος : “Εσείς πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;”

Γράφει η Μαρία Κατράδη

Όταν βρίσκεσαι σε μια τριπλέτα καταστροφής, όπως λέω κι εγώ, δεν μπορείς να γλιτώσεις από αυτή την ερώτηση κόλαφο.

Αρχικά ποια είναι αυτή η τριπλέτα:
Πρώτον είσαι 35 χρόνων, δεύτερον έχεις μια υγιή σχέση 4+ χρόνων και τρίτον ετοιμάζεσαι να παντρευτείς (στην περίοδο του κορονοιού κιόλας). Βέβαια και ένα από αυτά τα τρία αρκούν για να έρθεις αντιμέτωπος με την βόμβα της αδιακρισίας.

 


Πόσοι από εσάς δεν έχετε απλά απαντήσει με ένα χαμόγελο; Ένα ευγενικό χαμόγελο που το μόνο που θέλει να καλύψει είναι μια απλή ερώτηση ως απάντηση “εσείς γιατί ρωτάτε;”.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε ποτέ τι σκέψεις δημιουργεί αυτή η ερώτηση.

Σκέψη 1η: θέλω να κάνω παιδάκι; Ζούμε σε μια κοινωνία με βαθιά στερεότυπα, δυστυχώς, και κανένας δεν σκέφτηκε ότι απλά μια γυναίκα ίσως να μην θέλει είτε ακόμα είτε ποτέ να κάνει παιδί. Και ο λόγος;;απόλυτα προσωπική επιλογή.

Σκέψη 2η: Μπορώ να κάνω παιδί; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν η γυναίκα που ρωτάτε παλεύει μήνες ή ακόμα και χρόνια για να αποκτήσει παιδί; Και απλά εκείνη την στιγμή σκαλίζετε την πληγή ενός ανθρώπου που αγωνίζεται, αγχώνεται, πονάει;

Σκέψη 3η (και ίσως η καλύτερη): όποτε γουστάρω θα κάνω παιδάκι. Δανειζόμενη αυτή την φράση από μια αγαπημένη φίλη πιστεύω ότι είναι μακράν η σωστότερη. Ναι φίλοι μου, όποτε γουστάρω! Γιατί τώρα θέλω να ταξιδέψω, να δουλέψω σκληρά, να βρω τον έρωτα της ζωής μου, να κάνω όλα όσα μπορώ και γιατί;;

 

Γιατί ξέρω ότι η γέννηση εντός παιδιού είναι θαύμα, είναι δώρο ζωής και εγώ θέλω να είμαι δυνατή, χωρίς απωθημένα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, για να δώσω σε αυτό το πλάσμα όλο μου το εαυτό και μάλιστα την καλύτερη εκδοχή του.

Όποτε την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να κάνουμε την ερώτηση “Εσείς πότε θα κάνετε ένα παιδάκι;” ας προλάβουμε να το αντικαταστήσουμε με μια απλή ευχή.
Μια ευχή από καρδιάς, ας έχει ο καθένας την δύναμη και την τύχη να φτιάξει μια ευτυχισμένη ζωή..

 

 

Μαρία Κατράδη
Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Νεότερα Άρθρα

Διαζύγιο: Πως θα το πούμε στο παιδί;

Her News b

«Δεν είναι κακό να κλαις» – Ένα βιβλίο με μήνυμα για τα παιδιά

Her News

Σημάδια ότι είσαι έτοιμη να γίνεις μαμά

Her News