HerNews.gr
Rainbow

Συστάθηκε επιτροπή για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα

Το Μέγαρο Μαξίμου με ανακοίνωση του, δήλωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την σύσταση μιας επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Με βάση την ανακοίνωση, στόχος της Επιτροπής θα είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδίου που θα καθορίζει τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023.

Πρόεδρος της Επιτροπής τέθηκε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος

«Εργαζόμαστε όλοι για μία σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και μία τέτοια χώρα δεν νοείται να αποκλείει ή να διαχωρίζει τους πολίτες της. Γι΄αυτό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να βρουν ισότιμη θέση στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πατρίδας μας. Είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση της πολιτείας και νομίζω ότι είναι και μία ώριμη τομή προς όφελος του εθνικού συνόλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον καθηγητή.

Ο κ. Σισιλιανός δήλωσε απο την πλευρά του πως, «Τα θέματα της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν απασχολήσει επανειλημμένως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Είναι καιρός πλέον να αποκτήσουμε μία εθνική στρατηγική η οποία να ανταποκρίνεται στο διεθνές γίγνεσθαι»

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής: 

Από τον ακαδημαϊκό χώρο: 

– Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

– Λίνα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Από τον χώρο της κοινωνίας:

Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

-Απόστολος Καραμπαΐρης, Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης

-Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος Οικογενειών “Ουράνιο Τόξο”

 Από την Κυβέρνηση:

-Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού

Σχετική έρευνα του ΚΜΟΠ (Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας) απέδειξε ότι ένα στα τρία ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχει δεχθεί προσβολές ή εξύβριση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή/και της έκφρασης ή ταυτότητας φύλου του από επαγγελματίες στον δημόσιο τομέα έστω και μία φορά. Δύο στους τρεις (63%) θεωρούν πως δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση πως «θα πρέπει να διερευνηθεί ποιες επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις ή τροποποιήσεις υφιστάμενων είναι αναγκαίες προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.»

«Η Εθνική Στρατηγική εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό όραμα για μια ασφαλή, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς Ελλάδα όπου όλα τα άτομα ενθαρρύνονται να ζήσουν τη ζωή που επιθυμούν, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ή την ταυτότητα, την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά φύλου. Στόχος είναι η συμπερίληψη, η προστασία των δικαιωμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έτσι ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή»

Νεότερα Άρθρα

Παντρεύεται ο Αύγουστος Κορτώ: Η αναγγελίατου γάμου με τον σύντροφό του

HerNews ka

Χώρισε ο Θάνος Δημάδης με τον σύζυγο του μετά από 8 χρόνια γάμου

Her News

Τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν για πρώτη φορά pride γραμματόσημα

Her News