HerNews.gr
Αφιερώματα

Elsa Peretti: Έφυγε από τη ζωή η θρυλική σχεδιάστρια κοσμημάτων

Η Elsa Peretti είχε συνδέσει το όνομά της με τον οίκο Tiffany & Co., ξεκινώντας τη δική της επανάσταση στον κόσμο του κοσμήματος.

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια, δημιούργησε συλλογές τόσο κλασικές που παρέμειναν best seller για σχεδόν πέντε δεκαετίες.
Σε ηλικία 80 ετών η Elsa Peretti, η γυναίκα που χαρακτηρίζεται η πιο επιτυχημένη στο χώρο του κοσμήματος, έφυγε από τη ζωή. Η Iταλίδα σχεδιάστρια πέθανε στο σπίτι της στην Ισπανία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Nando- Elsa Peretti Foundation: “Μια γυναίκα με εξαιρετική γενναιοδωρία, φιλάνθρωπος και παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια.”

Μια ελεύθερη, δυνατή οραματίστρια.

H Tiffany & Co. αποτίμησε φόρο τιμής στη σχεδιάστρια λέγοντας, «Μια αριστοτεχνική τεχνίτης, η Elsa Peretti χαρακτηρίστηκε ως  επαναστάτρια στον κόσμο του σχεδιασμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες φορούσαν κοσμήματα τα τελευταία 50 χρόνια. Η κληρονομιά της Elsa θα παραμείνει μια συνεχής έμπνευση για τις επόμενες γενιές». 

 

Η Elsa Peretti γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλωρεντία, στην Ιταλία.  Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο τη δεκαετία του ‘60 μετακομίζοντας στη Βαρκελώνη και μετά από απόφαση της οικογένειάς της να μην την στηρίζει οικονομικά. Τέσσερα χρόνια αργότερα αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο της μέχρι τη Νέα Υόρκη. Εντάσσεται  γρήγορα στον κύκλο του Andy Warhol και του Roy Halston, ζώντας τις θρυλικές στιγμές του Studio 54. Αλησμόνητο έμεινε το Halloween του 1975, όταν φωτογραφήθηκε ως κουνελάκι του Playboy στο φακό του Helmut Newton. 

 

H Elsa Peretti ήταν μια iconic φιγούρα .


Ήταν μια γυναίκα ψηλή, με κοντά μαλλιά, χαρακτηριστικά γυαλιά και μίνιμαλ αισθητική. Το πρώτο της κόσμημα που ανέβηκε στο catwalk ήταν για το show του οίκου Giorgio di Sant’ Angelo.Το  1973 της ζητήθηκε από τον Roy Halston να σχεδιάσει το μπουκάλι για το άρωμα του.
Αυτός τη σύστησε στον οίκο Tiffany & Co., ξεκινώντας μια συνεργασία που διήρκεσε πενήντα χρόνια. Μέχρι το 1974, η Peretti έγινε αποκλειστική σχεδιάστρια για την εταιρεία Tiffany & Co., μία θέση που κατείχε για το υπόλοιπο της καριέρας της.
Μία από τις πρωτοπορίες της ήταν η εισαγωγή μίας σειράς κοσμημάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε χαμηλότερες τιμές, κάνοντας τα κοσμήματα πιο προσιτά από ποτέ.


Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, είχε ιδρύσει ένα Foundation που υποστήριζε πρότζεκτ για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον. 

 

Πηγή έμπνευσης της Elsa Peretti για τα κοσμήματά της ήταν η αγάπη για τη φύση. Η Elsa Peretti παραμένει πηγή έμπνευσης και για μας , διότι μας παρακινεί να εξερευνήσουμε τα όρια και τις δυνατότητες του εαυτού μας. 

 

Μαρία Γατζούδη 

Fashion editor- Ενδυματολόγος-Σεναριογράφος 

Msc-Med 

Νεότερα Άρθρα

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

HerNews ka

Η Paola Antonini μας θυμίζει ότι η ομορφιά βρίσκεται μέσα μας – Το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή

Her News

Παιδοκτονίες στην Ελλάδα: Οι υποθέσεις που σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία

Her News