HerNews.gr
Beauty

Σπαθόλαδο: Το βάλσαμο για τον οργανισμό μας

Σπαθόλαδο.. Ένα βάλσαμο με μοναδικές ιδιότητες.

Tο βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.
Η επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον) και ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία διαφόρων ασθενών τους.

Τα κίτρινα άνθη του μας δίνουν το βαλσαμέλαιο ή σπαθόλαδο με τις μοναδικές του φαρμακευτικές ιδιότητες.

Χρήσεις :

Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Είναι το νούμερο ένα επουλωτικό πληγών, εξαιτίας της ιδιότητάς του να αναπλάθει τα κύτταρα. Εξαιρετικά αποτελεσματικό για εγκαύματα, χτυπήματα, μώλωπες, φλεγμονές, σπυράκια, κάλους, τσιμπήματα εντόμων, δερματοπάθειες, νευραλγίες. Είναι ιδανικό για κατευναστικό, θεραπευτικό και μυοχαλαρωτικό μασάζ.
Με το σπαθόλαδο κάνουμε επαλείψεις στις πληγές, καψίματα ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονάει.
Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε και τοπικά επιθέματα με ποτισμένη γάζα Αποτελεσματικό στα καλοκαιρινά «καψίματα» από τον ήλιο και στα μωρά για τα συγκάματα.

Πέρα όμως από την εξωτερική του χρήση, το σπαθόλαδο είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες , τους πόνους του στομαχιού , το έλκος και τον πονοκέφαλο.

Συνταγή:

Εντοπίζουμε το φυτό στην ελληνική ύπαιθρο και συλλέγουμε τους ανθούς του με ένα ψαλιδάκι. ΔΕΝ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΤΌ. Τοποθετούμε τα άνθη για ένα βράδυ απλωμένα σε μία στεγνή πετσέτα, ώστε να φύγει όλη η υγρασία που πιθανόν να υπάρχει στο βότανο.
Αυτό το κάνουμε διότι αν υπάρχει υγρασία τότε το λάδι μας θα ταγγίσει εύκολα. Τοποθετούμε το βότανο σε ένα γυάλινο βάζο (προσοχή, όχι πλαστικό), και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο, το οποίο πρέπει να καλύψει το σπαθόχορτο.
Όσον αφορά την ποσότητα που βάζουμε μέσα στο βάζο, αυτό συνήθως εξαρτάται πόσο δυνατό θέλουμε το σπαθόλαδο.
Ένα μέρος βότανο και τρία λάδι, αρκεί.
Δηλαδή το 1/3 του βάζου βότανο και το άλλο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο μας με ένα καπάκι και το τοποθετούμε στον ήλιο για περίπου 30 με 45 ημέρες.
Το ελαιόλαδο στο βάζο μας θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα μέσα στις πρώτες 48 ώρες και να μεταμορφώνεται από πράσινο σε βαθύ κόκκινο. Όταν περάσουν οι μέρες σουρώνετε το περιεχόμενο του βάζου ώστε να απομακρύνετε τα λουλούδια από το βαθυκόκκινο σπαθόλαδο.

ΠΡΟΣΟΧΉ: Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία.

Καλή επιτυχία!

 

Μαρία Κλεφτάκη

Μελισσοκόμος- Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων

Contact @ :

Facebook: https://www.facebook.com/CerApis

Τηλ. 697-0753641

Νεότερα Άρθρα

Περιποίηση μαλλιών μετά την παραλία

Her News

Ρυτίδες: 3 τρόποι για να απαλλαγείτε φυσικά από αυτές

Her News b

Ariana Grande: Υιοθέτησε την πιο girly εκδοχή του glazed donut!

HerNewskl