HerNews.gr
NEWS

I am not a doll: Η Άντζελα Γκερέκου & η κόρη της Μαρία πρωταγωνίστριες σε καμπάνια κατά της βίας των γυναικών

Το @iamnotadoll_project είναι μια πρωτοβουλία της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά , η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.

Η θεματική βασίζεται στα πλαίσια των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά στο Sdg 5 που αφορά στον Τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών και την Εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών πρακτικών.

Η έναρξη αυτού του καλλιτεχνικού διαδραστικού δρώμενου παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.

Τα 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
  • Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός (κίτρινα παπουτσάκια)
  • Βία στις σχέσεις, οικογένεια, εργασία, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική) (μπλε)
  • Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος (πορτοκαλί)
  • Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) (ροζ)
  • Εμπορία γυναικών / κοριτσιών (κόκκινο)
  • Κατάχρηση στο διαδίκτυο (πράσινο)
Το @iamnotadoll_project είναι μια διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο η οποία θα βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της εποχής.

Με αφετηρία την παγκόσμια ήμερα της μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των Γυναικείων γεννητικών οργάνων (6 Φεβρουάριου) Female genital mutilation (FGM), ξεκίνησαν μια σειρά από διαφορετικές ημερίδες και δράσεις.

Πρεσβευτές της κίνησης αυτής μια Ελληνίδα γυναίκα της πρώτης γραμμής και #SDG5 Ambassador η κυρία Άντζελα Γκερέκου. Μαχητικά παίρνει τη σκυτάλη η κόρη της κ. Γκερέκου, Μαρία Βοσκόπουλου #SDG5 Youth Ambassador.

Το project ήδη φιλοξενήθηκε από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα ,η οποία το αγκάλιασε ως συνεργάτης για ένα μήνα 8-31/3/2021 και το τίμησαν με τη συμμετοχή τους Πρέσβεις από διάφορες χώρες με τα παιδιά τους (Σουηδία, Ελβετία, Νορβηγία, Καναδά, Σλοβακία, Φινλανδία, Ολλανδία), προσωπικότητες από διάφορους κλάδους καθώς και πολλά νέα παιδιά σπουδαστές, αθλητές κτλ.. 
Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο Κεπaki στην Κηφισιά και θα συνεχίσει να φιλοξενείται από διάφορες εταιρείες και φορείς που μπορεί να πάει κάποιος με ασφάλεια όσο οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πιο ανοιχτές δράσεις.  Επίσης υλικό έχει ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ώστε να μπορεί να συμμετέχει και κόσμος από εκεί.


Το project έχει ήδη προσκληθεί από το Φεστιβάλ Αρχαίας Ίλιδας , European Art Festivals και από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό να συμπεριληφθεί στις δράσεις τους και επίσης να παρουσιαστεί στα σχολεία και πανεπιστήμια της Περιφέρειας.

Μόνο ενάμιση μήνα μετά την παρουσίασή του, φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν αλλά και να φιλοξενήσουν την δράση στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ο κόσμος το έχει πραγματικά αγκαλιάσει.  

Νεότερα Άρθρα

#SETMEFREECAMPAIGN: Ηθοποιοί ενώνονται για την επιστροφή γλυπτών και μαρμάρων

Her News

Eurovision: Απόψε ο τελικός – Οι θέσεις για Ελλάδα και Κύπρο

Her News b

Μonica Bellucci: Aποκάλυψε την πόλη που ζει μόνιμα με τις κόρες της!

HerNewskl