HerNews.gr
Ταξίδια

Κωνσταντινούπολη: 1000 & 1 λόγοι να την επισκεφτείς

Η Κωνσταντινούπολη, η πόλη των αισθήσεων και των θρύλων, ονομάστηκε σταυροδρόμι των πολιτισμών, βασίλισσα των πόλεων και πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Είναι η πόλη-θρύλος, που για χίλια και πλέον χρόνια αποτελούσε για όλο τον μεσογειακό κόσμο το συνώνυμο της δύναμης, του εμπορεύματος, του πλούτου και του πολιτισμού.

Απο τη γέννησή της κουβαλάει τη λάμψη και την ιστορία της αρχαίας «μητέρας» της, της Ρώμης. 

 

Είναι η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία.

Δίπλα στα τεμένη στέκονται μοδάτα διεθνή εστιατόρια με κορυφαίους σεφ, ωραία clubs και αβανγκάρντ γκαλερί, δίπλα στα παζάρια κορυφαία διεθνή brands. Η ενέργειά της απλώνεται ανάμεσα στον Κεράτιο κόλπο και στη θάλασσα του Μαρμαρά. 

Η Πόλη της μοναδικής κληρονομιάς της και του ένδοξου παρελθόντος. Για τους Τούρκους Istanbul, για εμάς τους Έλληνες Κωνσταντινούπολη, είναι ένα μέρος γεμάτο αντιθέσεις, που σίγουρα μας ξυπνά ανάμεικτα συναισθήματα. Για όλους τους Έλληνες, η Κωνσταντινούπολη παραμένει βαθιά ριζωμένη στην καρδιά και την ψυχή μας.

ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζει ευρωπαϊκά με ασιατικά στοιχεία

Με το που πατάς το πόδι σου στην Κωνσταντινούπολη, το μέγεθος της σε τρομάζει, με 17 εκατομμύρια κατοίκους και μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύσεις.

Στις εκδρομές που πραγματοποιούνται στην Πόλη, συνήθως ο κόσμος κατευθύνεται στα τουριστικά σημεία της Πόλης. Κάθε στενό έχει τον δικό του, μοναδικό χαρακτήρα και ξεχωριστή μορφολογία. Τα γραφικά κόκκινα τραμ, τα γευστικά μπακλαβαδάκια πασπαλισμένα με φιστίκι και τα τουρκικά πολυκαταστήματα που  έχουν καλύτερες τιμές σε επώνυμες μάρκες, είναι μερικά απο όσα θα βρείτε στο ταξίδι σας στην Πόλη.

Πίνοντας τσάι σε τσίγκινο δίσκο, ακούγοντας γραμμόφωνα να παίζουν ανατολίτικες μουσικές και ρουφώντας τον καπνό του αργιλέ θα νιώσετε τη μαγεία της ανατολής.

Τι να επισκεφτείς στην Κωνσταντινούπολη

Αγία Σοφία
Ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως, σύμβολο του χριστιανισμού, το οποίο μετατράπηκε σε τέμενος και λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Ο επιβλητικός τρούλος που αντανακλά το φως, οι κιονοστοιχίες με τα σκαλιστά κιονόκρανα και οι λεπτομέρειες από πράσινο, λευκό και ροζ μάρμαρο προκαλούν δέος. 

Sultanahmet Camii
Το Μπλε Τζαμί επιβάλλεται να το επισκεφτείτε. Είναι μεγαλειώδες και πραγματικά εντυπωσιακό. Θα δείτε τους έξι μιναρέδες, την αυλή με την Κρήνη των Καθαρμών, το εσωτερικό του θόλου με τα βιτρό και τα πλακίδια ιζνίκ με τα μπλε σχέδια.

Topkapi Sarayi
Το παλάτι χτίστηκε απο τον Μωάμεθ Β΄ λίγο μετά την άλωση της Πόλης. Στον περίβολό βρίσκεται η Αγία Ειρήνη, η οποία χρησιμοποιείται ως συναυλιακός χώρος χάρη στην εξαιρετική της ακουστική. Στους κήπους θα δείτε το θησαυροφυλάκιο και το μέρος όπου έμεναν οι παλλακίδες του σουλτάνου μέχρι και το 1909. 

Dolmabahce Sarayi
Πάνω στον Βόσπορο, ξεχωρίζει από τη λαμπερή facade του με λευκό μάρμαρο. Αλλά και το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό. Διακοσμήθηκε με απίστευτη πολυτέλεια από τον Γάλλο Sechan, διακοσμητή της Όπερας του Παρισιού. Ξεχωρίζουν η ύψους 36 μ. αίθουσα του θρόνου και ο πολυέλαιος των 4 τόνων, τα αλαβάστρινα μπάνια και η κρυστάλλινη σκάλα. 

Ιππόδρομος
Μια πέτρινη κολόνα είναι το μοναδικό απομεινάρι του φημισμένου ιπποδρόμου, του σταδίου που λέγεται ότι είχε χωρητικότητα εκατό χιλιάδων θεατών. Από εδώ ξεκίνησε η στάση του Νίκα, η οποία κατέληξε στο σφαγιασμό 30.000 ανθρώπων.

Yerebatan Sarnici
Ο φωτισμός στη Βασιλική Κιστέρνα είναι υποβλητικός. Υπό τους ήχους κλασικής μουσικής αλλά και του νερού θα περπατήσετε στις στοές με κίονες αυτού του παλιού υδραγωγείου. 

Misir Carsisi
Στην Αιγυπτιακή Αγορά, η οποία υπάρχει εδώ από το 1660, θα βρείτε όλων των ειδών τα μπαχάρια – οι μυρωδιές τους θα σας εντυπωσιάσουν.

Σταθμός Sirkeci
Εδώ έφτανε το Orient Express, το οποίο έκανε τη διαδρομή Παρίσι-Κωνσταντινούπολη μεταφέροντας την αφρόκρεμα της εποχής. Αυτό ήταν και ο λόγος που χτίστηκαν τόσο ο σταθμός όσο και το διάσημο ξενοδοχείο «Pera Palas». Μάλιστα, σε αυτό έμειναν η Μάτα Χάρι, ο Κεμάλ Ατατούρκ και η Αγκάθα Κρίστι.

Γέφυρα του Γαλατά
Μπορεί να μη θέλετε να ξοδέψετε το χρόνο σας σε μια γέφυρα, αλλά αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεστε στο σημείο όπου ενώνονται η Ανατολή με τη Δύση είναι το κάτι άλλο. Επιπλέον από κάτω υπάρχουν εστιατόρια και καφέ.

Οικουμενικό Πατριαρχείο
Η κεντρική πόρτα παραμένει κλειστή από τότε που απαγχονίστηκε εδώ ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο Αϊ-Γιώργης, ενώ στο Φανάρι είναι και η Παναγία του Μουχλίου, ένας από τους ελάχιστους ελληνορθόδοξους ναούς που δεν μετατράπηκαν σε τέμενος.

Μονή της Χώρας
Εκπληκτικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες με τη ζωή της Θεοτόκου, την παιδική ηλικία του Χριστού, τα θαύματά του και θα δείτε τα απομεινάρια των διπλών τειχών του Θεοδοσίου με τις 11 πύλες και τους 192 πύργους, τα οποία προστάτευαν τα χερσαία σύνορα της πόλης πάνω από χίλια χρόνια.

Βόσπορος
Από το Eminonu, κοντά στην Αιγυπτιακή Αγορά, ξεκινά το καράβι για τη βόλτα στον Βόσπορο. Η εικόνα της πόλης από τη θάλασσα, με τους μιναρέδες και τα παλάτια, είναι κινηματογραφική, ενώ θα ξετρελαθείτε και με τις πολυτελείς βίλες κατά μήκος της ακτής.

Kapali Carsi
Στην Κωνσταντινούπολη τα ψώνια είναι μια ευχάριστη περιπέτεια. Στο Μεγάλο Παζάρι θα βρείτε τα πάντα: μπακίρια, χαλιά, πλακάκια, δερμάτινα, κοσμήματα, μουσικά όργανα, κεραμικά. Οι ντόπιοι δεν πολυψωνίζουν πια σε αυτές τις αγορές, καθώς προτιμούν τα ευρωπαϊκού τύπου εμπορικά κέντρα στο σύγχρονο κομμάτι της πόλης.

Istanbul Modern
Στεγασμένο σε μια πρώην τελωνιακή αποθήκη 8.000 τ.μ., στην προκυμαία του Karakοyτο διώροφο μουσείο διαθέτει μια μόνιμη συλλογή μοντέρνας τουρκικής τέχνης και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Sakip Sabanci Muzesi
Το μουσείο ανήκει σε έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας και στεγάζεται σε μια υπέροχη βίλα στις ακτές του Βοσπόρου. Εντυπωσιακοί κήποι, ενδιαφέρουσα συλλογή κεραμικής και καλλιγραφίας, φιλοξενεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο κι ένα πολύ όμορφο εστιατόριο.

Νεότερα Άρθρα

Λίμνη Πλαστήρα: Η ειδυλλιακή τεχνητή λίμνη στην Καρδίτσα που θυμίζει Ελβετία

HerNews ka

Τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας

HerNews ka

Ανακαλύπτοντας τους ρυθμούς της νυχτερινής ζωής της Θεσσαλονίκης

Her News