HerNews.gr
Ψυχολογία

Ο ήλιος αλλάζει την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης

Μια απ’ τις επιθυμίες που μπορείς ν’ ακούσεις έναν άνθρωπο να εκφράζει μέσα στην ημέρα, είναι η εξής: ‘’ Αχ να βγούμε λίγο έξω να μας δει ο ήλιος’’.

Πολύ σημαντική φράση που την λέμε σχεδόν τυποποιημένα, όταν θέλουμε να ξεσκάσουμε, ν’ αλλάξει λίγο η διάθεση και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Την ώρα που την λέμε όμως, δεν συνειδητοποιούμε το μεγάλο όφελος που έχει ο ήλιος για τον οργανισμό και την ψυχολογία μας όταν γίνει πράξη.

Κάπου χαμένη στο lockdown, βρέθηκα μια Κυριακή πρωί στην παραλία, χωρίς γυαλιά ηλίου, σε μια πετσέτα που έστρωσα, ξαπλωμένη και με τα μάτια μου κλειστά στραμμένη εντελώς ανάσκελα, να με βλέπει ο ήλιος και να με φωτίζει. Να βλέπει το σώμα, το πρόσωπο, την ύπαρξή μου ολόκληρη και να με γεμίζει από την ενέργειά του.

Η ηρεμία της ζεστασιάς και αυτό το φωτεινό ‘’όλα θα πάνε καλά’’ που βγάζουν οι ακτίνες του ήλιου, καθώς μας χαϊδεύουν, είναι όλα όσα θέλεις για να παίρνεις δύναμη και να συνεχίζεις. Να φορτίζεις τις μπαταρίες σου, όχι με ατελείωτο σκρόλινγκ, αλλά με τη φύση και την έκθεση στον ήλιο. Χρειάζεται να προσέχουμε βέβαια, δεν είπα το αντίθετο, ούτε να συνωστιστούμε, αλλά εμείς, με τον εαυτό μας ή με έναν φίλο/η, ας καθίσουμε εκεί ξαπλωμένοι μια Κυριακή, αφήνοντας τον ήλιο να κάνει την ευεργετική ‘’δουλειά’’ του.

Ας δούμε κάποια από τα πολύ σημαντικά οφέλη του
Βιταμίνη D

Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να μας κάνει κακό σε μεγάλες δόσεις, αλλά είναι και αναγκαία για την σύνθεση βιταμίνης D, που προστατεύει τα οστά, τα αιμοσφαίρια και το ανοσοποιητικό. Επίσης, συνεισφέρει στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου.

Τι συμβαίνει με τον καρκίνο;

Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αλλά αν τον αποφεύγουμε συστηματικά, αυξάνεται ο κίνδυνος για άλλα είδη καρκίνων, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επιπλέον μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης, διαβήτη, ακόμα και καρδιοπάθειας, και όλα αυτά πιστεύεται ότι συσχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Καλύτερος ύπνος

Ήλιος και μάτια. Τα μάτια μας έχουν ανάγκη το φως του ήλιου, ώστε να ρυθμίζεται σωστά το εσωτερικό μας ρολόι. Ειδικά η πρωινή ηλιοφάνεια έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ—κάτι πολύ σημαντικό για άτομα προχωρημένης ηλικίας, που τα μάτια τους δυσκολεύονται να απορροφήσουν αρκετό φως.

Βοηθάει και την ψυχική μας υγεία

Το φως του ήλιου μπορεί να μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και επιπλέον ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται τον χειμώνα και σχετίζεται με την αλλαγή της εποχής και την έλλειψη ηλιοφάνειας.

Πηγή πληροφοριών: www.iatronet.gr

Νεότερα Άρθρα

Γιατί έχουμε μελαγχολία στα γενέθλιά μας;

Her News

Γιατί οι άνθρωποι λένε ψέματα;

Her News

20 γνωμικά για να ξεκινήσεις την μέρα σου με θετική σκέψη

Her News b