HerNews.gr
Ψυχαγωγία

Ώρα για θέατρο…. Από απόσταση!

Πάντα είναι ώρα για θέατρο! Η χώρα συνεχίζει σε τροχιά μέτρων ώστε να συγκρατηθεί η διασπορά της νόσου Covid-19. Λόγω αυξημένου κινδύνου λοιπόν αναστάλθηκαν όλα τα ζωντανά θεάματα, συνεπώς η μόνη δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτυακής μετάδοσης..

Κι εμείς λοιπόν σας προτείνουμε να δείτε σε On demand προβολή την Μεγάλη χίμαιρα, του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.
Η προβολή της θα είναι διαθέσιμη από 15 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2021 και η προαγορά εισιτηρίων από 4 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2021στην τιμή των 7,99€.

Η θεματική του “ξένου” που προσπαθεί απεγνωσμένα να αφομοιωθεί από μια υπέροχα αφιλόξενη Ελλάδα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Στα τέσσερα χρόνια που παίχτηκε στο θέατρο την παρακολούθησαν πάνω από 100.000 θεατές και τιμήθηκε με όλα τα βασικά βραβεία κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα», η Αλεξάνδρα Αϊδίνη έλαβε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για το ρόλο της Μαρίνας Μπαρέ και ο Δημήτρης Τάρλοου το βραβείο σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν». Σε αυτό το επικό ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας παθιασμένης με την ελληνική κλασική παιδεία Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή.

Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες στο θέατρο: το δραματικό τοπίο, τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα, που κλείνει τη γνωστή τριλογία «Γιούγκερμαν – Λιάπκιν – Χίμαιρα», μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από ένα πέπλο κυνισμού ή ακόμη και ωμότητας.
Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

H παράσταση αυτή με την τεράστια απήχηση βρήκε πλέον το καλλιτεχνικό πεπρωμένο της. Η «Μεγάλη Χίμαιρα», το περίφημο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, ανεβαίνει από τον εγγονό του, Δημήτρη Τάρλοου, σαν επικό μελόδραμα ηρωικών διαστάσεων και σαν αστική τραγωδία στα πρότυπα εκείνων του Ευγένιου Ο’ Νιλ στο θέατρο.

Παραστάσεις όπως η συγκεκριμένη λειτουργούν παραδειγματικά.

Η «Μεγάλη Χίμαιρα» επαναπροσδιορίζει τους όρους του αστικού θεάτρου, προωθώντας το, μάλιστα, από το στίβο του θεάματος σε εκείνον του στοχασμού.
Με αφορμή ένα ερωτικό τρίγωνο, η «Μεγάλη Χίμαιρα» μάς εμπλέκει σε έναν ωκεανό στοχασμών έντεχνα εκλαϊκευμένων: οι ελληνικοί μύθοι, το ιδεώδες της κλασικής αρχαιότητας, η λογική των συμβόλων, η αγωνία της ελληνικότητας, η διαλεκτική Ευρώπης-Ελλάδας.

Καλή διασκέδαση!!! Πάμε θέατρο!

 

Νικολέτα Γατζούδη

Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος

MSc, Med

Νεότερα Άρθρα

We Are The World: Η ιστορία πίσω από το φιλανθρωπικό τραγούδι που άφησε «εποχή»

HerNews ka

Maestro: Η νέα σειρά του Χ. Παπακαλιάτη (τρέιλερ)

Her News

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Αποθεώθηκε στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο – ΦΩΤΟ

Her News