HerNews.gr
NEWS Γνώμες

Τα ριάλιτι, οι τηλεοπτικές σειρές και οι ανθρώπινες ταυτότητες

Οι κοινωνίες καθρεφτίζονται μέσα από συνιστώσες πραγμάτων. Από τα ήθη και έθιμα που περνούσαν από τα παλιά χρόνια με τις λαϊκές παραδόσεις ως το σήμερα που ακόμη τηρούνται σε συγκεκριμένες κοινωνίες, μέχρι τα social media, τα τηλεοπτικά προγράμματα, τα ριάλιτι και τα ΜΜΕ.

Όλα προβάλλουν τον άνθρωπο σε χρονικές περιόδους και αναλόγως την ‘’εξέλιξη’’, εξελίσσονται και διαμορφώνονται και εκείνα. Λαμβάνω ως εναρκτήριο γραμμή την χρονική περίοδο που ζούμε και ως καθρέφτη της κοινωνίας τα τηλεοπτικά σίριαλ, τα ριάλιτι και τα social media.

Βγάζοντας τα από το μπλέντερ και προσπαθώντας να τα ταξινομήσω, ώστε να ξετυλιχθεί μπροστά μου ο άνθρωπος μέσα απ’ όλα αυτά, διακρίνω πολλές και διαφορετικές ταυτότητες. Τη γυναίκα που είναι καταπιεσμένη και την γυναίκα που έχει σπάσει όλα τα κατεστημένα, τον ομοφυλόφιλο που διεκδικεί, τον ετεροφυλόφιλο που σέβεται, τον άνδρα που χτυπάει και τον ευάλωτο άνδρα.

Στο ριάλιτι ‘’Φάρμα’’ για παράδειγμα, ενώ υποτίθεται ο σεξισμός αποτελεί μείζον ζήτημα και όλοι το καταδικάζουν, βλέπουμε πολλές προσωπικότητες να χαρακτηρίζουν το τι πρέπει να κάνει η γυναίκα και αντίστοιχα τον cameraman να κάνει μονόπλανο κοντινό σε μια παίκτρια την ώρα του μπάνιου και μάλιστα με εστίαση στα οπίσθιά της.

Την ίδια στιγμή, στην τηλεοπτική σειρά ‘’Μέλισσες’’, η γυναίκα τίθεται στο επίκεντρο, προσπαθώντας ν’ αποτινάξει την ταυτότητα της νοικοκυράς που είναι μέσα στο σπίτι και αποκτώντας δικαιώματα, εκθέτει φλέγοντα ζητήματα όπως βιασμούς και συναισθηματικές αποκαλύψεις που μέχρι τότε ήταν κατακριτέες.

Σε πολλά ακόμη ριάλιτι, ο άνδρας παρουσιάζεται ως κυνηγός και σε άλλα ως συναισθηματικά ευάλωτος που ψάχνει να βρει την ταυτότητά του, ενώ διαδραματίζονται πολλά στη ζωή του.

Μέσα σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς καθρεφτισμούς δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για τα social media, όπου κατά κύριο λόγο υπερασπίζονται όλες τις ανθρώπινες ταυτότητες και φαινομενικά σέβονται κάθε προσωπικότητα.

Παρόλα αυτά, νομίζω λίγο έχουμε μπερδευτεί. Την ίδια στιγμή που ένα ιδανικό χτίζεται σε ένα μέσο, σε ένα άλλο καταρρίπτεται. Και οι θεατές βλέπουν και τις δυο όψεις του νομίσματος. Τελικά τι να κρατήσουν και τι να πετάξουν;

Φιλτράρισμα είναι η λέξη και διαρκής αναζήτηση. Ας μη τρώμε αμάσητο τίποτα. Αυτό που προοδεύει συνολικά ολόκληρη την κοινωνία και τις ανθρώπινες ταυτότητες που την απαρτίζουν, αυτό είναι ωραίο να καλλιεργείται. Και αυτό το ανακαλύπτει ο καθένας ξεχωριστά και είναι εξίσου διαφορετικό για τον καθένα. Όμως αν τα όμορφα διαφορετικά ενωθούν, διαμορφώνουν μια υγιή κοινωνία.

Νεότερα Άρθρα

Δευτέρα: Κάτι έχω αλλά…αντέχω

Her News b

Σε πόσα ξενύχτια τελικά μπορείς να τον ξεπεράσεις;

Her News b

Αν το να επουλώσεις τις πληγές σου φαντάζει αδύνατο, διάβασε αυτό το άρθρο

HerNewskl