HerNews.gr
Γνώμες

Αλλάζουν τελικά οι άνθρωποι;

Τελικά βρε παιδιά αλλάζουν οι άνθρωποι;;

Σίγουρα όλοι θα συμφωνήσουμε ότι όποιος βρεθεί απέναντι σε αυτή την ερώτηση, βρίσκεται απέναντι σε μια ερώτηση-παγίδα. Μεγάλο το δίλλημα και πολλές διαφορετικές απόψεις, ίσως όσες και οι άνθρωποι πάνω σε αυτό τον κόσμο.

Όλοι, επίσης, θα συμφωνήσουμε ότι ο καθένας μας γεννιέται καθαρός, ατόφιος και διαφορετικός από τους άλλους. Και έρχεται η ζωή…η κάθε μέρα που περνά να μας φέρνει σε επαφή με κόσμο και νέες καταστάσεις, να αμφιβάλλουμε, να μας διδάσκει, να μας εξελίσσει.

Η κάθε άποψη, λοιπόν, κρύβει ένα σύμπλεγμα αιτιών ανάμεσα τον ψυχισμό του καθένα, τα βιώματα του, τους φόβους του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και χίλια δυο άλλα που μπορούν να υπάρχουν μέσα στην ψυχή του καθένα από μας.

Και έρχεται η ώρα της διαφωνίας.

Η μια άποψη είναι ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να κρύψει ή να αλλάξει το ποιος πραγματικά είναι, η αλήθεια πάντα εμφανίζεται στο τέλος. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από την αλήθεια του, γι’ αυτό και στο τέλος επιβεβαιώνεται ο σοφός λαός με την παροιμία του “Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμην άλλαξε μήτε την κεφαλήν του!”

Η άλλη άποψη είναι ότι αφού αλλάζει το σώμα ενός ανθρώπου μεγαλώνοντας, γιατί να μην αλλάζει και ο χαρακτήρας του; Κάθε ημέρα βλέποντας καινούργια πράγματα γύρω μας και όντας σκεπτόμενοι και με κριτική ματιά, μπορούμε να αλλάξουμε ίσως καλύτερα, για να είμαστε αισιόδοξοι, να διορθώσουμε λανθασμένες συμπεριφορές.

Η σωστή απάντηση μήπως κρύβεται πάλι στην μέση; ο καθένας μας έχει τον χαρακτήρα του και όσα τον συντροφεύουν, αλλά μεγαλώνοντας είναι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις, σε νέες καταστάσεις, σε καινούργιους ανθρώπους.

Σκοπός, λοιπόν, δεν είναι να αλλάξουμε αλλά να διορθωνόμαστε. Να έχουμε την κρίση να κρατάμε όλα τα καλά του εαυτού μας αλλά από την άλλη να έχουμε την αυτογνωσία και την δύναμη να πετάμε ό τι λάθος έχουμε κάνει.

Τότε αυτό λέγεται εξέλιξη και όχι αλλαγή και αυτό έχει σημασία να πηγαίνουμε μπροστά και όχι να είμαστε στάσιμοι. Γιατί ορθή η συνέπεια, αλλά η αυτοβελτίωση ορθότερη.

Τα είχε πει άλλωστε ο σοφός:
“Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής, αποκτώντας μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου” (Μ.Γκάντι)

 

Μαρία Κατράδη
Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Νεότερα Άρθρα

Η Σάνα Μάριν δεν ακούει Ρίτα Σακκελαρίου…

Her News

Τι είναι αυτοκαταστροφή

Her News b

Εγώ έχασα εσένα και εσύ έναν άνθρωπο που είχε να σου δώσει τα πάντα

Her News b