HerNews.gr
Σεξουαλική ζωή

H σεξουαλική ζωή των Ελλήνων στο lockdown

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν πολύ κατά την διάρκεια του lockdown είναι κατά πόσον επηρέασε την σεξουαλική ζωή των Ελλήνων.

Για αυτό και είχα την τιμή και χαρά να συνομιλήσω με  τον ιατρό Χρήστο Φλιάτουρα, oυρολόγο ανδρολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο του ανδρολογικού ινστιτούτου Αθηνών. 

1. Ποσό έχει επηρεάσει η κατάσταση του lockdown την σεξουαλική ζωή των     Ελλήνων;

Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έχουν αλλάξει άρδην το τοπίο (και) στις
ερωτικές σχέσεις. Οι άνθρωποι περνούν πολλές περισσότερες ώρες στο σπίτι, αποφεύγοντας τις διαπροσωπικές επαφές, εκτός κοινωνικής «φούσκας».

Παρά την εντύπωση πως ο γάμος είναι ένας θεσμός όχι και τόσο πετυχημένος – αφού οι μισοί γάμοι διαλύονται στους πρώτους έξι μήνες. Και παρά τη γενική εντύπωση πως στον γάμο δεν είναι όλα ρόδινα, λόγω των οικονομικών και των κοινωνικών συνθηκών, που περνά η χώρα μας, τα στοιχεία διαψεύδουν την κρατούσα άποψη.  

Η πιο σοβαρή αιτία για τη μεταστροφή του κόσμου στην έγγαμη ζωή μοιάζει να μην είναι άλλη, παρά ο φόβος της μοναξιάς, που επιδεινώθηκε με τους περιορισμούς κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Παλιότερα η μοναχική ζωή έβρισκε υποκατάστατα στις φιλίες, στις παρέες, στα μπαρ, ακόμη και τα φιλικά τραπεζώματα στα σπίτια. Με το lockdown αυτά περιορίστηκαν δραστικά και ίσως γι’ αυτό οι Έλληνες προτίμησαν τα δεσμά του γάμου, ακόμη κι αυτοί που ήταν φανατικοί εργένηδες. 

2. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που οι άντρες νοσούν περισσότερο και πιο δύσκολα από τις γυναίκες στον COVID 19 π.χ κάποια ορμόνη;

     Η τεστοστερόνη είναι η πιο σημαντική ανδρική ορμόνη.

Είναι υπεύθυνη ή συνυπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του φύλου – όπως η ανάπτυξη του πέους και των όρχεων – η τριχοφυΐα, η χροιά της φωνής, η αυξημένη μυοσκελετική μάζα και δύναμη, αλλά και η σεξουαλική επιθυμία, οι στύσεις και η σπερματογένεση και ίσως και η επιθετικότητα, που κάποιες φορές εμφανίζουν οι άνδρες. 
Αυτή η πολύτιμη ορμόνη, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές,
«παράπλευρες απώλειες» της COVID-19. Όπως έδειξε νέα επιστημονική μελέτη, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό σε αρκετές περιπτώσεις ρίχνει δραστικά τα επίπεδά της.

Μάλιστα τα νέα ευρήματα αναφέρουν ότι είναι πιθανό τα χαμηλά επίπεδα της
τεστοστερόνης να αποτελούν και δείκτη κακής πρόγνωσης για την εξέλιξη της ασθένειας.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Aging Male», σημειώνει ότι, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από μια θετική διάγνωση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται γενικότερα με την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ως επακόλουθο λοιμώξεων και με την θνησιμότητα των ανδρών στις ΜΕΘ. Συνεπώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να έχει ευεργετική δράση γενικότερα. 

3. Ο COVID 19 έχει επίπτωση στην μεταγενέστερη σεξουαλική ζωή των νέων;

Στη διάρκεια του lockdown την περασμένη άνοιξη, τρεις έρευνες, που διενεργήθηκαν με σχεδιασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, έδειξαν μείωση στη συχνότητα των επαφών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες από 18 έως 34 ετών.

Η εξήγηση της ποιοτικής ανάλυσης ήταν πως σε αυτές τις ηλικίες οι περισσότεροι νέοι ζουν με τους δικούς τους. Άρα στο lockdown η ερωτική τους ζωή περιορίστηκε, λόγω της συνύπαρξης με τους οικείους τους.

Μετά την άρση των μέτρων, η καταγραφή έδειξε θεαματική αύξηση των επαφών στο δείγμα των ηλικιών από 18 έως 34 ετών, με σχεδόν τριπλάσια συχνότητα.

Εκεί η ποιοτική ανάλυση μας έδειξε πως οι νέοι, όπως ήταν φυσικό,  εκμεταλλεύθηκαν την ελευθερία, μετά τη δυσκολία των περιορισμών.

Στις ηλικίες αυτές η μόλυνση από τον ιό είναι πολύ πιθανό να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως στις μεγάλες ηλικίες.

Δηλαδή, με απλά λόγια, οι νέοι είναι «αόρατοι» φορείς, πλην, όμως, εξίσου επικίνδυνοι για τη μετάδοση στους οικείους τους, που είναι σε μεγαλύτερες και σε πιο ευαίσθητες ηλικίες για να νοσήσουν.

Οι μάσκες, που κρίθηκαν αναγκαίες, πρέπει να τονίσουμε πως εύκολα ακούγονται σαν εντολές, αλλά δύσκολα εφαρμόζονται. Όταν κάποιος πρέπει να τις βγάλει για να φάει, να πιει και να μιλήσει από κοντά, όταν η θερμοκρασία της επιθυμίας της νιότης εκρήγνυται σαν χύτρα ταχύτητας, παρασύροντας όλα τα μέτρα σε απόσυρση ως πρακτικά ανεφάρμοστα.

 

κελλυ

Κέλλυ Βρανάκη

Contact me @:

Instagram: https://www.instagram.com/story_kelling/

Facebook: https://www.facebook.com/Story_kelling-929217863902546/   

Νεότερα Άρθρα

Κεφάλαιο Φετίχ: Όταν η διέγερση ανεβαίνει επίπεδο

Her News b

Sexting: Απλές συμβουλές για να το πάτε σε άλλο… επίπεδο!

Her News

Αυτή είναι επίσημα η πιο επικίνδυνη στάση στο σεξ

Her News