HerNews.gr
Παιδί

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν.. “Το κάτι”

«Μια φορά και έναν καιρό, δεν ήταν άνθρωπος, ούτε ζώο, μήτε πράγμα ήταν. Σίγουρα δεν ήταν έντομο. Δεν είχε δόντια, μύτη και αυτιά, ούτε Θεός, ούτε θηρίο ήταν. Ήταν το κάτι, κι όχι όποιο κι όποιο κάτι. Ήταν το κάτι άλλο!»
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «ΤΟ ΚΑΤΙ» της Αδαμαντίας Ψαλλιδάκου ,εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ).

Είναι μια συνδημιουργία της κ. Αδαμαντίας Ψαλλιδάκου με την ταλαντούχα κόρη της Μαργαρίτα.

Μέσα από την ευαισθησία της υπερταλαντάχου Αδαμαντίας Ψαλλιδάκου και την παιδική αλήθεια-ευαισθησία της κόρης Μαργαρίτας «γεννήθηκε» «ΤΟ ΚΑΤΙ», ένα παραμύθι για την αναζήτηση της αγάπης που λέχθηκε από τους παππούδες μας, ένα παραγωγικό εργαλείο για τα παιδιά, τούς γονείς αλλά και για τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί επικοινωνίας αλλά και η δημιουργικότητα, ειδικά τώρα που ένεκα της πανδημίας όλα έχουν απολεσθεί..

Απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης, αλλά και ειδικής εκπαίδευσης, αφού θίγει θέματα διαφορετικότητας, όπως είναι ο αυτισμός. Στόχος του παραμυθιού «ΤΟ ΚΑΤΙ» είναι να δημιουργήσουμε όλοι μας το κάτι μας!

Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια από τους γονείς ή την γιαγιά και τον παππού τους και θέλουν σχεδόν συνέχεια να ακούνε τουλάχιστον ένα παραμύθι, ειδικά λίγο πριν κοιμηθούν. Αυτή η μοναδική μαγεία των παραμυθιών ενισχύει τα παιδιά να χειρίζονται τα προβλήματά τους καθώς και να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους ικανότητες και την φαντασία τους. Μια πρότασή μας λοιπόν είναι το βιβλίο-παραμύθι «ΤΟ ΚΑΤΙ» της Αδαμαντίας Ψαλλιδάκου ,εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ. Η λατρεμένη συνήθεια του παραμυθιού τόσο των μεγάλων και μικρών μας φίλων θα βρει ένα όμορφο καταφύγιο μέσα από το μοναδικό παραμύθι «ΤΟ ΚΑΤΙ» της Αδαμαντίας Ψαλλιδάκου ,εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ. Αναφερόμαστε σε ένα παραμύθι-ταξίδι ζωής…

Όλοι μας αναζητάμε το «κάτι» μας, αυτό το «κάτι» θα φωτίσει τα όνειρά μας νοηματοδοτώντας τα μελλοντικά μας βήματα στο μονοπάτι που έχει χαράξει η μοίρα μας. Το “κάτι” αυτό λειτουργεί ως μια κινητήριος δύναμη, ως μια παρώθηση, ως μια πηγή χαράς ως ένα φως της ψυχής μας. Αυτό το παραμυθένιο ταξίδι που θα μας γλυκάνει, θα μας διδάξει, θα μας ενθαρρύνει…Τι λέτε να ξεκινήσει τώρα; Να δώσει ένα φως λίγο πριν το Πάσχα τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά μας που έχουν ζήσει το λυκόφως της πανδημίας…

Είναι ένα παραμύθι που δείχνει την ευαισθησία που έχουν οι εκπαιδευτικοί και ειδικά οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιτελούν σπουδαίο έργο στα Ειδικά σχολεία όπως η κ. Αδαμαντία Ψαλλιδάκου. Μέσα από το παραμύθι αυτό χαμογελάμε και μαχόμαστε δημιουργικά για ένα καλύτερο αύριο!

Η αξία του παραμυθιού για τα παιδιά

Σύμφωνα και έρευνες που έχουν γίνει για το διάβασμα παραμυθιών , φαίνεται πώς βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών. Το παραμύθι με τις λίγες λέξεις του και τα σύμβολα του χωρίς πολλές εικόνες και ήχους αναπτύσσουν την φαντασία και τη γλωσσική ικανότητα των παιδιών ενεργοποιώντας ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. Συνεπώς αναπτύσσεται η ικανότητα τους σε γραφή και ανάγνωση. Τα τελευταία χρόνια τα προσωποποιημένα παραμύθια όπου το παιδί βλέπει τον εαυτό του να γίνεται πρωταγωνιστής του δικού του παραμυθιού έρχονται να δώσουν μια νέα πνοή στην συμβολή των παραμυθιών στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Το προσωποποιημένο παραμύθι φτιάχνεται και τυπώνεται αποκλειστικά και μόνο για τον μικρό αναγνώστη στον οποίο απευθύνεται. Το παιδί μέσα από το παραμύθι του γίνεται ο πρωταγωνιστής, ανακαλύπτει δικά του χαρακτηριστικά και στοιχεία της καθημερινότητας του, συναντάει γνωστά του πρόσωπα (αλλά και φανταστικά) και ένα μαγικό ταξίδι ξεκινάει όπου μπορεί να ταυτιστεί αλλά και να αισθανθεί ασφαλές για να επεξεργαστεί διάφορα συναισθήματα.
Ο μικρός αναγνώστης εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι είναι ο πρωταγωνιστής του παραμυθιού με αποτέλεσμα να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία μάθησης, να προσέχει περισσότερο και έτσι να μαθαίνει ευκολότερα. Αισθάνεται σημαντικός και ξεχωριστός με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του και να διασκεδάζει βλέποντας τον εαυτό του σε διάφορες περιπέτειες…. Έτσι μέσα από τη δραματοποίηση του παραμυθιού «ΤΟ ΚΑΤΙ» της Αδαμαντίας Ψαλλιδάκου ,εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ, θα μπορέσουν τα παιδιά να απασχοληθούν στις διακοπές του Πάσχα δημιουργικά!

Ποια είναι η συγγραφέας του παραμυθιού;

Η Αδαμαντία Ψαλλιδάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι του Πειραιά όπου φως, άνθρωποι και βιβλία μπερδεύονταν στα όνειρα και έφτιαχναν τα παραμύθια της. Διδάσκει μαθητές με ειδικές ανάγκες, κάνοντας ένα μεγάλο της όνειρο πραγματικότητα, και πραγματοποιεί διδασκαλίες μεταπτυχιακών φοιτητών, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και βιωματικά εργαστήρια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα διευθύνει το ειδικό δημοτικό σχολείο για παιδιά με αυτισμό στον Πειραιά.
Καλομεγαλώνει δίπλα στην κόρη της, στην οποία χρωστά την παρώθηση να γίνεται συνεχώς καλύτερη ως άνθρωπος. Τα παραμύθια είναι συνδημιουργίες μάνας και κόρης, νανουρίζουν τις νύχτες και χαμογελούν δημιουργικά στο παιχνίδισμα κάθε ημέρας.

Αξίζει να το διαβάσετε!! Ένα όμορφο πασχαλινό δώρο για τους μικρούς αλλά και μεγάλους μας φίλους! Μπορείτε να το προμηθευτείτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Οσελότος https://www.ar-shop.gr/to-kati-9789605649432-oselotos-psallidakoy-adamantia Tο Κάτι, Ψαλλιδάκου Α., καθώς και στα βιβλιοπωλεία Public και Πολιτεία.

Πολλά συγχαρητήρια στη μικρή και στη μεγάλη συγγραφέα του βιβλίου, που ταίριαξαν τις λέξεις, έπλασαν τα νοήματα κι έφτιαξαν συναισθήματα για εμάς μοναδικά! Ανυπομονούμε για το επόμενο παραμύθι!

 

Νικολέτα Γατζούδη

Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος,

MSc, Med

Νεότερα Άρθρα

4 Τρόποι για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον ήλιο

Her News

Κατοικίδιο: Πως μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία του παιδιού;

Her News b

Δυσλεξία: Απροσδόκητη δυσκολία στο γραπτό λόγο !

Her News b