HerNews.gr
Συνταγές

Φογάτσα: Η παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή για τσουρέκι

Πλησιάζει το Πάσχα και αυτό σημαίνει ότι από το γιορτινό τραπέζι δεν θα λείπει το τσουρέκι. Το αγαπημένο μας νησί, η Κέρκυρα, έχει την δική του συνταγή που ονομάζεται Φογάτσα. Ευχαριστούμε πολύ το ζαχαροπλαστείο  Serano στην Κέρκυρα και την οικογένεια Κάκου που μας έδωσαν την παραδοσιακή συνταγή της Φογάτσας.  

Η φογάτσα είναι είδος τσουρεκιού (γλυκό ψωμί) βενετσιάνικης προέλευσης (fugasa) το οποίο παρασκευάζεται στην Κέρκυρα, κυρίως κατά την περίοδο της Λαμπρής και της πασχαλιάς, αλλά και καθ’ό λη την διάρκεια του έτους σε συγκεκριμένα ζαχαροπλαστεία της Κέρκυρας. Αυτό το παραδοσιακό τσουρέκι, όπως το μαρτυρά και η λέξη, είναι γεμάτο επιρροές από την παρουσία των Ενετών στο νησί. Δυο κουλτούρες συναντιώνται επί πάρα πολλά χρόνια και προσφέρουν αυτό το ιδιαίτερο τσουρέκι.

Χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί του νησιού και είναι δάνειο μιας εκλεπτυσμένης βενετσιάνικης συνταγής. Το σχήμα του είναι συνήθως στρογγυλό. Μια παραλλαγή της είναι οι κολομπίνες που στην ουσία παράγονται από τα ίδια υλικά και στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό και έχουν σχήμα πλεξούδας.

Μείγμα για 3 -περίπου- κιλά:

Θα χρειαστούμε:

120 γρ. μαγιά 

300 γρ. νερό

30 γρ. αλάτι

400 γρ. βούτυρο γάλακτος 

500 γρ. συμπυκνωμένο γάλα 

8 αυγά 

1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

750 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)

1 κ.γ. βανίλια 

1 κ.γ. μαχλέπι

1 κ.γ. μαστίχα 

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά (70 με 80 βαθμούς) μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, τα ρίχνουμε μέσα σε 2 κιλά αλεύρι σκληρό. Ανακατεύουμε για να γίνουν ένα. Όταν γίνει τ μείγμα το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, το κόβουμε αναλόγως με το βάρος που θελουμε και ξεκινάμε να πλάθουμε. Ξανά αφήνουμε να φουσκώσει. Πριν το βάλουμε στον φούρνο αλείφουμε με αυγό και ρίχνουμε πάνω λίγο αμύγδαλο. 

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για 70 με 80 λεπτά. Η φογάτσα μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη! 

Καλή Απόλαυση! 

Νεότερα Άρθρα

Η καλύτερη συνταγή για κοτόσουπα – Ιδανική για το κρυολόγημα

Her News

Vegan μπράουνι από κολοκυθάκια

Her News

Μαγειρική: Τελικά, πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο ή όχι;

Her News