HerNews.gr
Ελλάδα

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα

H Κυριακή των Βαΐων είναι η επόμενη ημέρα από το Σάββατο του Λαζάρου και πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής.Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας.

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία ο Ιησούς ζήτησε από τους μαθητές του, να του βρουν ένα γαϊδουράκι για να πάει στην Ιερουσαλήμ.

Εκείνες τις ημέρες είχε μαζευτεί πολύς κόσμος στην πόλη, για τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα. Όταν άκουσαν, λοιπόν, ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Για αυτό ονομάζουμε αυτή την Κυριακή ως Κυριακή των Βαΐων και η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να γιορτάσουν καταλύοντας την νηστεία και επιτρέποντας την βρώση ψαριών.

Στις μέρες μας, την Κυριακή των Βαΐων, όλες οι εκκλησίες στολίζονται με βάια. Επειδή στον ελλαδικό χώρο οι φοίνικες δεν απαντώνται συχνά, για τον στολισμό χρησιμοποιούνται κλαδάκια δάφνης, ιτιάς, ελιάς ή μυρτιάς. Τα κλαδάκια αυτά μετά το πέρας της λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς. 

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας με τα βάια αυτά, «χτυπούν» τις έγκυες γυναίκες πιστεύοντας ότι θα γεννήσουν έτσι πιο εύκολα. Σε άλλες, κρεμούν τα βάια στις πόρτες των σπιτιών σαν φυλακτό. Σε δύο περιοχές, όμως, η Κυριακή των Βαΐων, έχει ξεχωριστή σημασία.

Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα, γίνεται μεγάλη λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Η λιτανεία αυτή ξεκίνησε το 1630. Οι Κερκυραίοι τιμούν έτσι τον Άγιο τους, που απάλλαξε το νησί από την Πανώλη το 1629. Όπως επίσης ιδιαίτερους εορτασμούς έχουμε και στο Μεσολόγγι.

Την Κυριακή των Βαΐων του 1826, έγινε η μεγάλη Έξοδος του Μεσολογγίου. Οι γιορτές γίνονται προς τιμή των αγωνιστών που έπεσαν εκείνη την ημέρα.

Νεότερα Άρθρα

H ιστορία του Έλληνα μαθητή που έγινε δεκτός στο Yale

Her News

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πρώην φιλοξενούμενη ξεσπά κατά του πατέρα Αντώνιου – «Και όμως είμαι σίγουρη ότι τα ήξερε»

Her News b

Νίκος Μπάρτζης: «Χαμός» στο χωριό του – Φωτογραφίες

Her News b