HerNews.gr
Παιδί

“Ρέι. Μια φωτεινή μέρα”: Ένα υπέροχο παραμύθι για τα παιδιά μας

Το βιβλίο «Ρέι. Μια φωτεινή μέρα» της Μαριάνας Κόππο είναι μια γοητευτική, φωτεινή ιστορία και μια υπέροχη προσθήκη για όλες τις βιβλιοθήκες.
Τα άψυχα αντικείμενα με ανθρώπινες ιδιότητες που έχουν μια ιστορία να πουν, είναι πάντα συναρπαστικά για τα παιδιά. Ένα τέτοιο είναι και το βιβλίο «Ρέι. Μια φωτεινή μέρα» της Μαριάνας Κόπο. Η συγγραφέας στο δεύτερο βιβλίο της μας συστήνει, όπως και στο πρώτο, ένα άψυχο αντικείμενο με συναρπαστική ζωή. Tον Ρέι, μια μοναχική λάμπα.

Η ιστορία

Ο Ρέι είναι ένας στρογγυλός λαμπτήρας που περνά μόνος του τον περισσότερο χρόνο του σε μια σκοτεινή ντουλάπα, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί.

Η μόνη παρέα του είναι ένα παιδί που περιστασιακά χρησιμοποιεί την ντουλάπα ως «μυστικό κρησφύγετο», μια αράχνη που ονομάζεται Tom, και 41 αντικείμενα που ο Ρέι έχει μετρήσει πολλές, πολλές φορές. Ένας αριθμός που στη συνέχεια της ιστορίας αποδεικνύεται ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να φανταστεί.

Το σκοτάδι, όμως, είναι πολύ βαρετό αν δεν ξέρει κανείς να το γεμίσει. Και στο σκοτάδι ο Ρέι κοιμάται, αλλά δεν ονειρεύεται. Έτσι περνά ο χρόνος του, ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν. Ο Ρέι παίρνει θέση σε ένα φορητό φανάρι και γίνεται επιβάτης σε ένα ταξίδι που τον οδηγεί σε ένα κάμπινγκ. Το τοπίο του μοιάζει άγνωστο. Είναι ένα καταπράσινο, δασώδες τοπίο γεμάτο χλωρίδα, πανίδα και φυσικά φαινόμενα. Όμως, είναι ένας μεγάλος όμορφος κόσμος όπως ποτέ δεν είχε δει. Και ξαφνικά αισθάνεται μικρός. Ποτέ δεν ένιωσε τόσο μικρός όσο μέσα σε αυτόν τον απολαυστικό κόσμο που δεν μπορεί να καταλάβει από πού ξεκινά και πού τελειώνει.

Το βράδυ, πια, στο κάμπινγκ είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, καθώς όλοι κοιμούνται, αλλά ο Ρέι είναι νυχτερινός τύπος. Όμως εκεί ανακαλύπτει πολλά, όπως ότι τα αστέρια είναι για να κάνουμε ευχές. Κι εκεί που τον παίρνει ο ύπνος, κάτι συμβαίνει. Ο ήλιος ανατέλλει αργά και ο Ρέι αισθάνεται τη λάμψη της «μεγαλύτερης λάμπας στον κόσμο».

Η αξιολάτρευτη λάμπα της ιστορίας, όταν το κάμπινγκ της οικογένειας τελειώνει, επιστρέφει στο σπίτι και στην γνώριμη ντουλάπα του.
Και εδώ οι αναγνώστες ίσως να αισθανθούν μια μικρή λύπη. Όμως, δεν πρέπει. Γιατί ο Ρέι έχει λάβει ένα απίστευτο δώρο. Όλες τις αναμνήσεις και όση τροφή χρειάζεται η φαντασία για να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο από μια σκοτεινή κατάσταση.

Το κείμενο

Η Μαριάννα Κόπο έχει μια εξαιρετική ικανότητα να δίνει προσωπικότητα και ζωντάνια σε άψυχα αντικείμενα, διατηρώντας το κείμενο σύντομο και γλυκό και επιτρέποντας στις λέξεις να προσθέσουν τη σωστή δόση χιούμορ στις γοητευτικές εικόνες της. Λέξεις που, επίσης, είναι σε θέση να μεταδώσουν τα ευαίσθητα συναισθήματα του Ρέι. Από την πλήξη έως το δέος και τη χαρά.

Η εικονογράφηση

Οι μικροί αναγνώστες θα λατρέψουν την ανακάλυψη μικρών λεπτομερειών και μοτίβων στην εικονογράφηση, καθώς θα γνωρίζουν τον Ρέι και την ιστορία του. Γιατί η Κόππο χρησιμοποιεί εξειδικευμένα χρώματα από τέμπερα και παστέλ, ενώ δίνει και χώρο για να δείξει το ταξίδι του Ρέι. Από το κυριολεκτικό μέχρι το μεταφορικό. Δηλαδή από το σκοτάδι στο φως.

Bottom line

Το να βλέπουμε τη ζωή από τη σκοπιά μιας λάμπας μας θυμίζει πόσο όμορφο είναι ένα μέρος, όπως είναι ο κόσμος μας. Ένα παραμύθι ύμνος στη φύση, αλλά και σε όλα τα πράγματα που έχουμε συγκεντρώσει σε εσωτερικούς χώρους.

Ένας αξιαγάπητος ήρωας που μας υπενθυμίζει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή αλλαγή στην προοπτική για να ανοίξει ένας εντελώς νέος κόσμος.

Η περιπέτειά του Ρέι, που ξεκινά με αβεβαιότητα και τελειώνει με μια καθησυχαστική αίσθηση μονιμότητας, είναι μια φανταστική και διασκεδαστική ιστορία, που σίγουρα θα φωτίσει το χρόνο της ιστορίας στο σπίτι, τη βιβλιοθήκη ή το σχολείο.

Για η λικίες 3 έως 7 ετών.

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
Αστυνομικός – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Νεότερα Άρθρα

Ύπνος και μωρό: Οι διαφορές ανάμεσα σε λίκνο και κούνια

Her News

Δάσκαλος: Αφιέρωμα στον εκπαιδευτικό των παιδιών μας

Her News

Ψείρες: Μπορούν να αντιμετωπιστούν με μαγιονέζα ή λάδι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν

HerNews ka