HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Iωάννης Μαρωνίτης μιλά στο Hernews.gr

Συνέντευξη στο Ηernews.gr και την Αμάντα Φούντη, παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) και Γενικός Πρόεδρος της INTERNATIONAL ACTION ART, Ιωάννης Μαρωνίτης.

Κύριε Μαρωνίτη, ευχαριστούμε καταρχάς για την συνέντευξη που παραχωρείτε στο hernews.gr. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχετε αναπροσαρμόσει τις δράσεις του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων, παρατηρούμε ότι δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Πράγματι, είναι αλήθεια. Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, δημιουργήσαμε ένα από τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που υπάρχουν στην Ευρώπη στελεχωμένα με άρτιο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό από νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και ψυχή εθελοντή. Οι δομές που λειτουργούν είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ, ΥΠΝΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Καθημερινά το κάθε κοινωνικό εστιατόριο της εκάστοτε δομής παρέχει φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό που παρασκευάζεται στους χώρους μας, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, ένα πλήρες γεύμα και πραγματικά δε λείπει τίποτα από το καθημερινό τραπέζι.
Το πρωί προσφέρεται πρωινό με ρόφημα, χυμούς, φρούτα, δημητριακά, τυροπιτοειδή και το βράδυ ελαφρύ γεύμα.
Επίσης, τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν 500 οικογένειες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι πολύτεκνες. Παράλληλα, τα τρία κοινωνικά υπνωτήρια φιλοξενούν 250 άστεγους μπορούμε να πούμε πως είμαστε η πρώτη δύναμη στην Ελλάδα σε φιλοξενία αστέγων, ενώ τα ανοιχτά κέντρα διημέρευσης βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε εκατοντάδες άτομα ημερησίως. Οι συμπολίτες μας έχουν την δυνατότητα στους χώρους αυτούς να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καθαρά ρούχα, να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παράλληλα υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που τους στηρίζουν και τους βοηθούν.

 

Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος του συγκεκριμένου σημαντικού έργου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και με ποιον τρόπο προσπαθείτε να φτάσετε σε αυτόν;

Θεωρούμε πως η ρίζα του κοινωνικού φαινομένου της φτώχειας βρίσκεται στην έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες, έτσι χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δράσεις μας πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Καθημερινά στους χώρους μας γίνονται σεμινάρια πάνω σε καίρια θέματα (επαγγελματικού προσανατολισμού, πρώτων βοηθειών, ψυχολογικής υποστήριξης, κατάθλιψης, διαχείρισης θυμού και άγχους), πολιτιστικές δράσεις, ακόμα και σεμινάρια εκμάθησης ξένων γλωσσών, όλα χωρίς καμία οικονομική.
Στόχος μας δεν είναι μόνο το να προσφέρουμε ένα πιάτο φαγητό, αλλά να βρεθεί διέξοδος στα προβλήματα των συνανθρώπων μας, να δοθεί λύση σε πιθανά ενδοοικογενειακά προβλήματα, να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας στοίχημα.
Προσπαθούμε, να τους εμψυχώνουμε, να κοινωνικοποιούνται μέσα από δράσεις και να τους στηρίζουμε ώστε να κρατάνε μέσα τους τη φλόγα και τη θέληση. Συν τοις άλλοις τους φτιάχνουμε βιογραφικό και μέσα από την τράπεζα χορηγών που διαθέτουμε τους συστήνουμε για δουλειά. Μέχρι στιγμής έχει επιστρέψει μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας στην κανονικότητα και είναι πολύ συγκινητικό το ότι κάποιοι από
αυτούς έχουν μέσα τους το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και νοιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν ως εθελοντές και χορηγοί στο έργο αυτό.

Πόσα άτομα εργάζονται στις δομές της UNESCO ;

Αυτή τη στιγμή ο Όμιλος παράλληλα με τους εκατοντάδες ανθρώπους που φροντίζει ημερησίως δίνει και δουλειά σε 93 άτομα, στις τρεις δομές σε τρείς βάρδιες, αφού λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά με όρεξη να προσφέρουν και φυσικά υπάρχουν και πολλοί εθελοντές που με χαρά θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς. Οι εθελοντές, με την πολύτιμη προσφορά τους συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα του σημαντικού αυτού έργου του Ομίλου.

Η πανδημία τι αλλαγές και εμπόδια έφερε στον δρόμο σας κύριε Μαρωνίτη;

Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη και στη χώρα μας περνάνε μία πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο. Νοιώσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε όσο μπορούμε και να βοηθήσουμε. Αυτό προσπαθήσαμε να το πετύχουμε με δύο τρόπους. Αρχικά, με διάφορες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές δράσεις και σεμινάρια εξ αποστάσεως, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς συνανθρώπους μας να απασχοληθούν δημιουργικά.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες
διανομές τροφίμων και υγειονομικού υλικού σε ανθρώπους και οικογένειες που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο μας είχαν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ. Τέλος, με περηφάνια σας ανακοινώνω πως λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρώθηκαν οι νέες μας εγκαταστάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, διαθέσιμες να βοηθήσουν ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ένα νέο σύγχρονο, φωτεινό, εξαώροφο κτίριο στα Καμίνια του Πειραιά, 2500 τ.μ., με πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Πώς σας άλλαξε ως άνθρωπο το σημαντικό αυτό έργο;

Έχω μάθει πολλά και μπορώ να επιβεβαιώσω το «όσο ζεις, μαθαίνεις» αλλά επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι το ότι έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος και νοιώθω καλά με τον εαυτό μου προσφέροντας στους συνανθρώπους μας. Η καθημερινή επαφή με αυτό το έργο σε κάνει να καταλαβαίνεις τι σου χρειάζεται. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα έγιναν 3 οικονομικοί έλεγχοι στον Όμιλο που επιβεβαιώνουν την άψογη οικονομική διαχείριση, την απόλυτη διαφάνεια και τη σωστή λειτουργία του.

Ο διεθνής οργανισμός INTERNATIONAL ACTION ART, με ποιον τρόπο υποστηρίζει το έργο αυτό;

Είμαι γενικός Πρόεδρος και εμπνευστής του INTERNATIONAL ACTION ART. Είναι ένας οργανισμός διεθνούς εμβέλειας που έχει σαν σκοπό να βάλει στο επίκεντρο τον Πολιτισμό και τις Πολιτιστικές βιομηχανίες, τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτισμικής διαχείρισης, μέσω αυτού να δοθούν λύσεις σε καίρια προβλήματα και να συντελέσει αποτελεσματικά στον διάλογο των πολιτισμών των λαών, για έναν κόσμο ειρήνης και μη βίας. Μέχρι στιγμής το INTERNATIONAL ACTION ART μετρά 45 παραρτήματα με στελέχη εθελοντές ανά τον κόσμο, τα οποία δουλεύουμε σκληρά για να διπλασιάσουμε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και είμαι πολύ περήφανος για αυτό μας το έργο επίσης.

 

 

Αμάντα Φούντη – Δημοσιογράφος

Contact @: https://www.instagram.com/amantaf/

 

Νεότερα Άρθρα

Έφη Θώδη: «Πειράχτηκαν τα νεύρα μου, παίρνω κάθε πρωί μισό χάπι επειδή μου το λέει η ψυχίατρός μου»

HerNews ka

Μια φαρμακοποιός μας απαντά: “Αυτό που ζητάει ο κόσμος απο εμάς, είναι η συντροφιά..”

Her News

Καίτη Γαρμπή: «Ούτε κατά διάνοια δεν έχω επικοινωνήσει με τον Γιώργο Μαζωνάκη»

Her News b