HerNews.gr
Fitness

Νηστεία: Ποιες τροφές παχαίνουν

Πολλές φορές όταν νηστεύουμε πέφτουμε στην παγίδα των θερμίδων και δεν ξέρουμε γιατί βλέπουμε τα παντελόνια μας να στενεύουν…Ύπαρχουν όμως οι απαντήσεις. Κάποιες τροφές στην νηστεία μας πρήζουν και μας παχαίνουν. Τι και ποιες πρέπει να να προσέξουμε;

Ελέγχουμε την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούμε στα νηστήσιμα φαγητά

Η περίσσεια ποσότητα λαδιού στα όσπρια, στα λαδερά, στις σαλάτες και γενικότερα στο νηστήσιμο τραπέζι μάς δίνει πολλές θερμίδες. 1 – 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές. Επίσης, διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, δίνοντας έμφαση στα περιεχόμενα λιπαρά.

Καταναλώνουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ολικής αλέσεως τρόφιμα μάς κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. 

Καταναλώνουμε περισσότερα όσπρια, λαχανικά και χόρτα αντί για σκέτα ζυμαρικά ή ρύζι στα κύρια γεύματά μας, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας των πρώτων σε φυτικές ίνες.

Επιλέγουμε νηστήσιμες πρωτεϊνούχες τροφές

Να μην έχουμε αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας και να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Τροφές που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη νηστεία (και περιέχουν πρωτεΐνη) είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το ρύζι, τα μανιτάρια, το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι – σε ελεγχόμενες βέβαια ποσότητες, γιατί έχουν πολλές θερμίδες). 

Να κάνουμε συνδυασμούς

Να συνδυάζουμε  όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή/και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, μακαρονάδα με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι) αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που μας χορταίνουν και καλύπτουν ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Προτιμάμε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων ή φρούτων στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με τους χυμούς (συσκευασμένους ή φρεσκοστυμμένους).

Επιλέγουμε σνακ όπως παστέλι ή ολικής αλέσεως αρτοσκευάσματα

Tα οποία μπορούμε να τα συνδυάσουμε με λίγο ταχίνι. Προσέχουμε όμως πάντα την ποσότητα γιατί και εκείνο παχαίνει…

Πηγή: gastronomοs.gr

Νεότερα Άρθρα

Δίαιτα: Το λάθος που κάνουμε και παχαίνουμε

Her News b

Στάσεις γιόγκα που μπορείτε να κάνετε στο γραφείο

Her News

Γυμναστική: 3 περίεργα σωματικά συμπτώματα μετά την άσκηση

Her News b