HerNews.gr
Παιδί

«Δεν είναι κακό να κλαις» – Ένα βιβλίο με μήνυμα για τα παιδιά

Για τα παιδιά, ίσως είναι δύσκολο να πλοηγηθούν στον κόσμο των συναισθημάτων, αλλά το βιβλίο «Δεν είναι κακό να κλαις» είναι κατάλληλο για να τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους.

Το βιβλίο «Δεν είναι κακό να κλαις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα βιβλίο με ένα μήνυμα που πρέπει να μοιραστεί παντού. Και αυτό γιατί γνωρίζει στα παιδιά πολλές λέξεις για διαφορετικά συναισθήματα σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων, έτσι ώστε να εξηγούν τα ίδια πώς αισθάνονται.
Μαθαίνοντας να εκφράζονται, θα κατανοήσουν περισσότερο τα συναισθήματά τους και θα διευκολυνθούν στον αποτελεσματικό χειρισμό τους, είτε αυτά τα συναισθήματα είναι άνετα, άβολα, θετικά ή αρνητικά.

Τι πραγματεύεται

Το βιβλίο «Δεν είναι κακό να κλαις» δεν είναι ένα παραμύθι. Είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο αυτοβελτίωσης για παιδιά, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Και είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο καθώς είναι γνωστό ότι τα μικρά παιδιά βρίσκουν πραγματικά απογοητευτικό, όταν δεν μπορούν να εξηγήσουν και να εκφράσουν τι αισθάνονται.

Για τη διευκόλυνση των αναγνωστών, αλλά και την καλύτερη επεξήγηση των νοημάτων το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια. Δεκαοχτώ στο σύνολό τους.

Κάθε κεφάλαιο του «Δεν είναι κακό να κλαις» διερευνά ένα διαφορετικό θέμα, όπως «θετικά συναισθήματα που σε κάνουν να χαμογελάς», «αρνητικά συναισθήματα που σε κάνουν να κατσουφιάζεις» ή «συναισθήματα που έχουν να κάνουν με άλλους» και «συναισθήματα που δείχνουν ότι νοιάζεσαι».

Το πρώτο κεφάλαιο επικεντρώνεται ειδικά στα αγόρια και στα υποσυνείδητα μηνύματα που λαμβάνουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους γύρω τους, κάτι που συχνά τα ενθαρρύνει να καταστείλουν τα συναισθήματά τους.

Ωστόσο, η συγγραφέας του «Δεν είναι κακό να κλαις» συνεχίζει να διερευνά αρθρωτά και σε βάθος διάφορα συναισθήματα και εισάγει τους αναγνώστες στο σωστό λεξιλόγιο, ώστε να μπορούν να εκφράσουν πώς αισθάνονται.

Επίσης, σε κάποιο από τα κεφάλαια υπάρχουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση δύσκολων συναισθημάτων, ενώ μια σύντομη περίληψη σε κάθε σελίδα επισημαίνει τυχόν βασικά σημεία για σκέψη. Εκτός από όλες αυτές τις πληροφορίες υπάρχει επίσης μια παραπομπή για γονείς και φροντιστές. Τρεις σελίδες με πολλές εξαιρετικές πληροφορίες και συμβουλές.

Η συγγραφέας

Η συγγραφέας του best seller «Πώς αισθάνεσαι σήμερα;» και σε αυτό το γεμάτο ευαισθησία βιβλίο χρησιμοποιεί απλή και ξεκάθαρη γλώσσα. Τα συναφή παραδείγματα, που χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα το συναίσθημα ανυπομονησίας πριν από τα γενέθλια είναι ακόμα πιο υποβοηθητικά για την κατανόηση των μηνυμάτων. Ενώ οι πολλές ιδέες και έννοιες που παραθέτει προσφέρονται για περαιτέρω διερεύνηση.

Η εικονογράφηση

Πολλές διαφορετικές, περιεκτικές, πολύχρωμες διασκεδαστικές, εκφραστικές και φιλικές εικόνες, οι οποίες συνοδεύονται από λεζάντες και φυσαλίδες ομιλίας με πρωταγωνιστές παιδιά που βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα είναι το κύριο μοτίβο. Ο συνδυασμός εθνικοτήτων διασφαλίζει ότι αυτό το βιβλίο είναι προσβάσιμο σε ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών από διάφορα υπόβαθρα.

Bottom line

Το βιβλίο «Δεν είναι κακό να κλαις» είναι ένα φανταστικό must-have βιβλίο, ιδανικό για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών με ευαίσθητο και μελετημένο τρόπο. Μια εξαιρετική προσθήκη για την οικιακή βιβλιοθήκη ή την βιβλιοθήκη της σχολικής τάξης. Ένα ενημερωτικό ανάγνωσμα και σίγουρα ένα βιβλίο για εξερεύνηση σε περισσότερες από μία συνεδρίες, σχετικά με τη φυλετική μοντελοποίηση των συναισθημάτων.

Σας προτείνω να το χρησιμοποιήσετε για ένα συναίσθημα που είδατε σε μία ταινία ή όποιο άλλο πρόγραμμα της τηλεόρασης.

 

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
Αστυνομικός – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Νεότερα Άρθρα

Μαμά & κόρη: Αυτές είναι οι 5 ταινίες της Disney που είναι must για να δείτε

Her News

Η Lego έφτιαξε το Πλυντήριο των Ονείρων για παιδιά στο Λονδίνο

Her News

Όσο περισσότερο αγκαλιάζετε τα παιδιά σας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

HerNews ka