HerNews.gr
DECORNEWS

Φυτά εσωτερικού χώρου: Έτσι θα ομορφύνεις το σπίτι σου

Τα φυτά στο σπίτι ή στο γραφείο ομορφαίνουν το χώρο αλλά και τη ζωή μας! Σε όλα σχεδόν τα περιοδικά διακόσμησης εσωτερικών χώρων υπάρχει και το «πράσινο» στοιχείο, δηλαδή τα φυτά!
Ας αναφέρουμε μερικά παρακάτω..

Μικροί κάκτοι – κακτάκια (οικογένεια Cactaceae):

Τα κακτάκια είναι η πιο εύκολη λύση για όσους δεν θέλουν να αφιερώνουν χρόνο στην φροντίδα των φυτών! Σχεδόν όλες οι ποικιλίες των κάκτων χρειάζονται τόση φροντίδα όση τα πλαστικά διακοσμητικά φυτά, μάλλον και λιγότερη γιατί τα πλαστικά χρειάζονται και ξεσκόνισμα! Επίσης δεν χρειάζεται να ψάχνετε την ιδανική θέση για να τα τοποθετήσετε μιας και αντέχουν και σε σκιερά σημεία. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε κακτάκια ικανές να καλύψουν όλα τα γούστα!

Σανσεβιέρια (Sansevieria trifasciata):

Το φυτό αυτό έχει καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, είναι ένα ανθεκτικό παχύφυτο με όμορφα πράσινα φύλλα που φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος. Αρκετά διαδεδομένη είναι και η σανσεβιέρια πανασέ (Sansevieria trifasciata Laurentii) με πράσινα φύλλα με κίτρινο περίγραμμα. Έχει χαμηλές απαιτήσεις σε υγρασία και πότισμα (περίπου μια φορά το μήνα). Στη χώρα μας είναι γνωστή και με την ονομασία «γλώσσα της πεθεράς», λόγω των μακρόστενων φύλλων της που μοιάζουν με γλώσσες.

Ανθούριο (Anthurium sp.):

Από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου. Το ανθούριο έχει Κολομβιανές ρίζες και μας μαγεύει με το όμορφο λογχοειδές του σχήμα. Τα άνθη του έχουν διάφορα χρώματα όπως για παράδειγμα το λευκό που θυμίζει τον κρίνο, το μωβ που η συγκεκριμένη ποικιλία λέγεται «φλαμίνγκο» κ.ά.. Η πιο γνωστή όμως ποικιλία είναι αυτή με τα κόκκινα άνθη (Anthurium andraeanum) τα οποία χαρίζουν μια όμορφη πινελιά στη διακόσμηση του χώρου! Χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα και οι απαιτήσεις του σε φως είναι υψηλές, αρκεί να μη δέχεται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία.

Τηλέγραφος (Tradescantia pallida):

Νομίζω πως όλοι τον γνωρίζουμε! Είναι αυτό το φυτό με τα μωβ μακρόστενα φύλλα που ευδοκιμεί τόσο σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους. Ο τηλέγραφος κατάγεται από το Μεξικό και συνήθως έχει ροζ-μωβ άνθη (Tradescantia pallida ‘Purpurea’). Αποτελεί έναν «φυσικό ιονιστή» των βλαβερών ουσιών του αέρα και το μόνο που ζητάει σαν «πληρωμή» για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους είναι να υπάρχει υγρασία στο χώμα του και να εκτίθεται σε έμμεσο ηλιακό φως. Η καταλληλότερη θέση του είναι σε μια κρεμαστή γλάστρα ή σε μια γλάστρα τοποθετημένη σε ψηλό έπιπλό (π.χ. τραπεζάκι) ώστε να του δώσουν χώρο να απλωθεί και να ομορφύνει το χώρο μας!

Αλοκάσια (Alocasia sp.):

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αλοκάσιας, αλλά θεωρώ πως η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή με το ζεβρέ βλαστό (Alocasia zebrina tiger). Είναι ιδανική για τους λάτρεις του animal print, αλλά και για όσους θέλουν να δώσουν έναν τροπικό αέρα στο χώρο τους. Είναι ανθεκτική σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (10 oC ως 30 oC), έχει μέτριες απαιτήσεις σε υγρασία και ευδοκιμεί σε σημεία που δέχονται έμμεση ηλιακή ακτινοβολία.


Ζάμια (Zamioculcas zamiifolia):

Η ζάμια ή αλλιώς ζαμιούλκας είναι ένα Αφρικανικής καταγωγής φυτό το οποίο φτάνει το μισό μέτρο σε ύψος. Τα όμορφα γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα της σπάνε τη μονοτονία και προσδίδουν λάμψη στο χώρο. Έχει χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα (1-2 φορές το μήνα), προτιμά την έμμεση ηλιακή ακτινοβολία αλλά δεν είναι πολύ ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν έχετε όρεξη να διακοσμήσετε το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο με φυτά, οι επιλογές είναι άπειρες! Τολμήστε το και θα χαρούμε να λάβουμε φωτογραφίες με τις προσπάθειές σας!

  • Σημείωση 1: Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες 15-25 oC
  • Σημείωση 2: Καλό θα ήταν να μην έχουν άμεση πρόσβαση στα φυτά εσωτερικού χώρου παιδιά και κατοικίδια γιατί μερικά από αυτά παρουσιάζουν ήπια τοξικότητα αν καταναλωθούν

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

Νεότερα Άρθρα

3 tips για να τακτοποιήσετε τον σπίτι σας

Her News b

Πως να φέρετε την άνοιξη στη βεράντα σας – 5 εύκολες & οικονομικές ιδέες

HerNews ka

3+1 αντικείμενα που προκαλούν ακαταστασία & πρέπει να πετάξετε από το μπάνιο σας!

HerNews ka