HerNews.gr
Fitness

Χαμομήλι : Τα οφέλη στην υγεία

Πίνω κάθε βράδυ μια κούπα χαμομήλι περίπου μισή ώρα πριν τον ύπνο και έχω ανακαλύψει ότι έχει μοναδικά οφέλη.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι το χαμομήλι δεν είναι ρόφημα των… γηρατειών, όπως το έχουμε στο μυαλό μας. Όμως είναι ένα ρόφημα που μπορεί να μας φτάσει ως τα γηρατειά στο πλαίσιο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Η ιδανική δοσολογία δεν είναι σαφής, οποιαδήποτε κατανάλωση όμως μεταξύ 220-1600 mg δεν προκαλεί παρενέργειες. Μπορείτε επίσης να πίνετε άφοβα έως τέσσερα φλιτζάνια αφεψήματος χαμομηλιού καθημερινά. Αν όμως λαμβάνετε αντιπηκτικά και παυσίπονα, πρώτα συμβουλευτείτε γιατρό.

Οι εξαιρετικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα και μάλιστα ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές ασθένειες.

Ποιες είναι όμως οι ευεργετικές ιδιότητες του χαμομηλιού;
  1. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε φλεγμονές και σπασμούς του αναπνευστικού, φλεγμονές του πεπτικού, της ουροδόχου κύστεως, και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος 

2. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας (ενισχύοντας τον ύπνο), της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα. 

3. Έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες, (σταφυλόκοκκος aureus και στρεπτόκοκκοι), επίσης, η ιδιότητα του να εξουδετερώνει τις τοξίνες που παράγουν τα ίδια τα βακτηρίδια, το κάνει ιδιαίτερα χρήσιμο σε όλες τις λοιμώξεις

 

4. Το χαμομήλι επουλώνει τις πληγές, τα εγκαύματα και καταπραΰνει τα εκζέματα. 

5. Τα υπεργλυκαιμικά συμπτώματα και ο διαβήτης μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση χαμομηλιού, σύμφωνα με έρευνες, καθώς το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.

6. Το χαμομήλι είναι εμμηναγωγικό και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση. 

Νεότερα Άρθρα

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κάνεις yoga!

Her News

Γυμναστική με σχοινάκι: Ποια είναι τα οφέλη για τον οργανισμό σου;

Her News b

Πως να χάσεις κιλά, τρώγοντας;

Her News