HerNews.gr
Ελλάδα

Γιατί περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή

Από μικρά παιδιά, θυμόμαστε τέτοια μέρα να περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο της εκκλησίας μας την Μεγάλη Παρασκευή. Ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω από αυτό;

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτου πένθους και νηστείας αφού ο ορθόδοξος ελληνισμός βιώνει την κορύφωση του Θείου Δράματος.Η μέρα συνήθως είναι συννεφιασμένη και βροχερή. Αλλά ακόμη και αν είναι ηλιόλουστη, για κάποιες ώρες της ημέρας ο ουρανός σκοτεινιάζει.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.

Ένα από τα έθιμα για την Μεγάλη Παρασκευή είναι το να περνούν οι πιστοί κάτω από τον Επιτάφιο. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Όχι μόνο για να πάρουν την ευλογία του αλλά και να εκφράσουν τον σεβασμό τους στο Θείο Δράμα.

Από μικρά παιδιά, θυμόμαστε τέτοια μέρα να περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο της εκκλησίας μας.

Αλλά και πολλοί ενήλικες περιμένουν υπομονετικά για να περάσουν κάτω από τον Επιτάφιο, μετά την περιφορά του την Μεγάλη Παρασκευή.

Το νόημα πίσω από αυτό είναι το εξής:

«Εκφράζω τη βαθύτατη ευλάβεια μου και την πίστη μου στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο, και θέτω τον εαυτό μου εν ταπεινώσει κάτω από Αυτόν και κάτω από τη θαυμαστή και θεϊκή επίδραση και ευλογία Του».

Το ίδιο γίνεται και με το Ιερό Πετραχήλι, όπου σκύβω κάτω από αυτό, για να δεχθώ την ευλογία και την ευχή του Ιερέα, είτε στην Εξομολόγηση, είτε στο Ευχέλαιο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη Ευχή.

Όπως και όταν εορτάζει κάποιος Άγιος και λιτανεύεται η Ιερά Εικόνα του, ή το σκήνωμα του (π.χ. Αγ. Γεράσιμος) ή ένα θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας (πχ στην Τήνο).

Βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπων που στρώνονται στο έδαφος, για να περάσει από πάνω τους η «χάρη».

Αλλά, παρόμοια συνήθεια περιγράφεται και στις Πράξεις των Αποστόλων, όπου θαυμαστά σημεία λάμβαναν χώρα, όταν και μόνο η σκιά των Αποστόλων που περνούσε πάνω από ασθενείς, ήταν αρκετή για να τους θεραπεύσει:

«Ο σεβασμός δε και η εκτίμησις του λαού προς αυτούς (τους Αποστόλους) δια την θείαν δύναμιν, που ενεργούσε δια μέσου αυτών, ήτο τόσος, ώστε έβγαζαν τους ασθενείς εις τας πλατείας και τους έβαζαν οι μεν πλούσιοι επάνω εις κλίνας, οι δε πτωχοί εις απέριττα κρεββάτια, ώστε, όταν θα ήρχετο και θα επερνούσε ο Πέτρος, και η σκιά του έστω να πέση επάνω εις κανένα από αυτούς, δια να τον θεραπεύση». (Πράξ. 5,15), όπως αναφέρει το laikiparadosi.blogspot.gr.

Πηγή: thetoc.gr

Νεότερα Άρθρα

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για το Πάσχα

HerNews ka

Τραγωδία στα Τέμπη: 9 φοιτητές του ΑΠΘ έχασαν τη ζωή τους – «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Πανεπιστημίου»

HerNews ka

Δήμητρα Κατσαφάδου: Εξιχνιάστηκε η υπόθεση κλοπής στα καταστήματα της

HerNews ka