HerNews.gr
Συνταγές

Πασχαλινό αρνί στη σούβλα: Tips για τέλειο ψήσιμο

Η παράδοση θέλει το σούβλισμα του οβελία την ημέρα του Πάσχα. Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε θα προετοιμάσουμε το αρνί, το σωστό δέσιμο πάνω στη σούβλα και τα κάρβουνα σε καλή θέση!

Το ράψιμο στη σούβλα
  • Το αρνί πρέπει να περαστεί στη σούβλα από την ουρά και βγει από το κεφάλι. Μετά χρειάζεται δέσιμο πρώτα από τα χεράκια και στερέωμα με σπάγκο πάνω στη σούβλα και γύρω από το σβέρκο του αρνιού. Ύστερα τα ποδαράκια πρέπει να δεθούν μεταξύ τους και να στερεωθούν πάνω στη σούβλα.
  • Με μια χοντρή σακοράφα και χοντρό σπάγκο, γίνεται ένας μεγάλος κόμπος στην άκρη της κλωστής και ράβεται η κοιλιά. Περνάμε με τη σακοράφα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που τελειώνει ο ώμος του αρνιού και προς τα μέσα. Το ράψιμο πρέπει να γίνεται χιαστί βελονιά.
  • Μόλις ραφτεί ολόκληρο, κάνουμε κόμπο στερεώνοντας το αρνί πάνω στη σούβλα. Το ράψιμο πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό για να μην ανοίξει το αρνί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε αρκετά το εσωτερικό του αρνιού. Δεν το αλατίζουμε εξωτερικά. Ράβετε με τον σπάγκο και τη χοντρή βελόνα την κοιλιά του αρνιού.
  • Το γυρίζουμε ανάποδα σε ένα ταψί και το αφήνουμε ώστε να στραγγίξει.

Το ψήσιμο

  • Το ψήσιμο είναι κυρίως θέμα εμπειρίας. Τα κάρβουνα και η φωτιά θα πρέπει να είναι αρκετά ώστε να μη σβήσει η φωτιά να ψηθεί σωστά το αρνί. Στο κέντρο του αρνιού πρέπει να είναι λιγότερη η φωτιά γιατί εκεί είναι άδειο, έχει δηλαδή μόνο παϊδάκια και κοιλιά. Πάνω και κάτω πρέπει να είναι περισσότερη η φωτιά διότι εκεί είναι τα μπούτια και τα χεράκια, το περισσότερο κρέας.
  • Στερεώνουμε τη η σούβλα πάνω από τη φωτιά, πιο ψηλά στην αρχή ώστε να μην αρπάξει το αρνί. Το γύρισμα αρχικά πρέπει να γίνεται γρήγορα. Σταδιακά μειώνουμε την ταχύτητα περιστροφής και βάζουμε το αρνί πιο χαμηλά στα κάρβουνα. Για το γύρισμα καλό είναι έχουμε το ειδικό μοτεράκι που θα κάνει τη δουλειά μόνο του, αλλιώς ο χρήστης χρειάζεται υπομονή!
  • Το ψήσιμο για ένα μεσαίο αρνί διαρκεί απο 4 έως 5 ώρες. Είναι έτοιμο όταν το κρέας αρχίσει να ξεχωρίζει από τα κόκαλα.

Καλοφάγωτο!!!

Νεότερα Άρθρα

Ρυζόγαλο με σοκολάτα: Το ξεχωριστό γλυκό που θα σε ξετρελάνει!

Her News

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: H πιο εύκολη συνταγή για όσους μαθαίνουν να μαγειρεύουν

HerNewskl

Μαντί Καππαδοκίας: Τα λαχταριστά γεμιστά ζυμαρικά με κιμά και γιαούρτι

Her News