HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Χρυσόστομος Ν. Καλαντζής : Δύσκολο εγχείρημα το μοίρασμα σκέψεων και η καταγραφή τους στο λευκό χαρτί

Ο Χρυσόστομος Ν. Καλαντζής μιλά αποκλειστικά στην Αμάντα Φούντη και το HerNews. Ο κ. Καλαντζής σπούδασε Ιατρική, είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει ειδικευτεί στο Λονδίνο και στην Αθήνα στη Γαστρεντερολογία. Εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών.
Το 2016 έγραψε το πρώτο του βιβλίο, «Το δέντρο του Λαέρτη
», το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Λιβάνη και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία.

Το δεύτερο βιβλίο του κ. Καλαντζή , «Ο γελαστός Ρινόκερος», το οποίο επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε, αποτελεί ένα προσωπικό συγγραφικό στοίχημα στη λογοτεχνία noir.


Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη συγγραφή; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Πάντα για μένα η συγγραφή μοιάζει με ένα ξέχειλο ποτήρι που πρέπει να αδειάσει, ένα ανεξάντλητο απόθεμα ψυχής που επιβάλλεται από μια ασυγκράτητη δύναμη να γίνει λέξεις. Εικόνες, μουσικές, όνειρα, αναμνήσεις γίνονται ένα κουβάρι  που με κόπο προσπαθώ να ξετυλίξω. Κάθε βιβλίο είναι για μένα ένας απόλυτος τρόπος έκφρασης , αλλά και ένα κατόρθωμα για το οποίο τα δυο παιδιά μου θα είναι περήφανα για τον πατέρα τους στο μέλλον.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα βιβλίο;
Μόνο δύσκολο είναι. Η λέξη εύκολο δεν ανήκει στο λεξιλόγιο των τολμηρών. Αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, «ο γελαστός Ρινόκερος» ήταν ακόμη πιο δύσκολο, γιατί έπρεπε να γίνω κάποιος άλλος και να ταιριάξουν οι δικές μου λέξεις με του Βαγγέλη Τσουράπα που απεβίωσε και άφησε το πόνημά του ημιτελές.
Το «Δέντρο του Λαέρτη», ήταν πολύ πιο εύκολο για μένα γιατί περιέχει μέσα την ψυχή και την ουσία της ύπαρξής μου ως Χ.Ν. Καλαντζής.
Ξεχωρίζετε κάποιο βιβλίο σας ; Αν ναι, ποιό και γιατί;
Κάθε ένα είναι και διαφορετικό. Είναι σαν να προσπαθείς να ξεχωρίσεις τα παιδιά σου. Η μεγαλύτερη φοβία πριν γεννηθεί ο δεύτερός μου γιός ήταν αν θα τον αγαπώ όπως τον πρώτο. Πόσο λάθος έκανα, η αγάπη πολλαπλασιάζεται, δεν διαιρείται. Το ίδιο ακριβώς αισθάνομαι για τα ολοκληρωμένα έργα μου. Μην ξεχνάτε ότι δεν θεωρώ εαυτόν συγγραφέα, αλλά ένα επαγγελματία ονειροπόλο που ξέρει να δακτυλογραφεί γρήγορα.
Συστήστε μας το νέο σας βιβλίο. Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου « Ο γελαστός Ρινόκερος», θα θέλατε να τη μοιραστείτε;
Ο καλύτερος τρόπος να το περιγράψω είναι το σημείωμα του συγγραφέα που εσωκλείω στο βιβλίο μας. Αφεθείτε για λίγο στις λέξεις του.

«Ένα φωτεινό πρωινό μιας χειμωνιάτικής ημέρας με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου η μητέρα του αγαπητού φίλου Θάνου, η κα Δότη Τσουράπα, Φιλόλογος και εξαιρετικός άνθρωπος. Μετά από συμβουλές και εξέταση για κάποιο αμελητέο πρόβλημα υγείας, μου πρότεινε ευγενικά κάτι που κάθε άνθρωπος θα θεωρούσε μέγιστη τιμή, να ολοκληρώσω ένα ημιτελές χειρόγραφο.
Ας πάμε λίγο πιο πριν όμως, μερικά χρόνια στο παρελθόν και στο Λονδίνο την περίοδο που είχα αρχίσει ειδίκευση στην Γαστρεντερολογία. Εκεί είχα γνωριστεί με τον Θάνο, μηχανικό στο επάγγελμα που προσπαθούσε και αυτός να φτιάξει για τον εαυτό του ένα καλύτερο μέλλον. Ο Θάνος μου έδωσε τα μυθιστορήματα του πατέρα του,  επίσης μηχανικού Βαγγέλη Τσουράπα που πραγματικά με ταξίδεψαν και με διασκέδασαν μακριά από την μοναξιά της Βρετανικής πρωτεύουσας.
Το πηγαίο χιούμορ και η παιχνιδιάρικη πένα έδειχναν έναν πολύ γλυκό και ζωντανό άνθρωπο, πολυτάλαντο και δημιουργικό. Πέρασαν χρόνια και τα βιβλία του έμειναν στην βιβλιοθήκη μου σαν αγαπημένες αναμνήσεις που δεν επιθυμούσα να δανείσω ή να μοιραστώ, τις ήθελα ολοδικές μου. Δυστυχώς ο Βαγγέλης, έμαθα από τον φίλο μου, είχε μετακομίσει στις γειτονιές τον αγγέλων μετά από μεγάλη μάχη με ανίατη νόσο. Λυπήθηκα πραγματικά παρόλο που δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά. Οι περιπέτειες των ηρώων στα χωριά του Πηλίου και τα παθήματα θα παραμείνουν πάντα στα βάθη της σκέψης σαν ευχάριστες νότες ενός μουσικού σκοπού που σιγοτραγουδάμε σαν γλυκό déjà vu.  

Επιστρέφοντας λοιπόν στην επίσκεψη της κας Δότης, βρέθηκα με ένα ημιτελές χειρόγραφο στο χέρι και με απώτερο σκοπό να το ολοκληρώσω.

Γιατί επέλεξαν εσάς;

Μα φυσικά γιατί η κα Δότη είχε διαβάσει και αγαπήσει το μυθιστόρημά μου «Το δέντρο του Λαέρτη» Χ.Ν. Καλαντζής,  που κυκλοφορεί στην αγορά. Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξη και την τιμή που ένοιωσα. Δυο χρόνια μου πήρε να μπω κάτω από τις λέξεις του περίπλοκου αστυνομικού μυθιστορήματος, να επεξεργαστώ ελάχιστα το κείμενο που είχε γραφτεί κάπου μεταξύ αιμοκάθαρσης και κατάκλισης, μέσα σε πόνο και απογοήτευση, αλλά εντούτοις αποπνέει τόση ζωντάνια.
Έτσι λοιπόν έφτασα στην συγγραφή του τέλους και έβαλα την δική μου πινελιά, την σκοτεινή πλευρά ενός noir εγκλήματος, την αμαρτωλή  εθιστική επίγευση του αίματος στην ψυχή ενός διαταραγμένου. Το ολοκλήρωσα προσπαθώντας να ταιριάξω λέξεις, νόημα και κόκκινο χρώμα.

Δύσκολο εγχείρημα το μοίρασμα μιας σειράς σκέψεων και η καταγραφή αυτών στο λευκό χαρτί.

Στον Ελληνικό χώρο δεν συνηθίζεται και ευελπιστώ να κρίνετε εσείς ότι έκανα καλή δουλεία. Η πνευματική ιδιοκτησία ανήκει πάντα στον Βαγγέλη, σ’ αυτόν που είχε την ιδέα και μέσα στα προβλήματά είχε και το θάρρος να την υλοποιήσει. Εγώ ήρθα απλώς δεύτερος.

Μια τελευταία παράκληση, απολαύστε το πόνημά μας και στο τέλος, μέσα σε μια σκοτεινή νύχτα, με αναμμένα κεριά και ατμόσφαιρα ψυχρού χειμώνα, αφού νοιώσετε το παγερό χάδι του θεριστή μέσα από την λογοτεχνία, πιείτε ένα ποτήρι ποτού στην μνήμη του για να ζεσταθείτε. Έτσι δεν θα ξεχαστεί ποτέ η ανάμνηση και το σημάδι μας στον κόσμο,  αυτά είναι και τα νοήματα της ύπαρξης μας.»
Χα…Καλό????

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο ;
Απλούστατα γιατί τον επέλεξε ο Βαγγέλης Τσουράπας. Δεν είχα καμία επιλογή αλλά μου άρεσε. Είναι απόλυτα αινιγματικός σαν τίτλος και δένει απόλυτα με το εξώφυλλο που επιμελήθηκα εγώ.
Σκέφτεστε να γράψετε κι άλλο βιβλίο στο μέλλον;
Μα έχω γράψει, ολοκληρώσει και επεξεργαστεί, είναι το prequel του Δέντρου του Λαέρτη και ονομάζεται «Κύπελο από ακακία». Το έβαλα σε αναμονή λόγω του Ρινόκερου. Είναι δύσκολο να κουμαντάρεις τέτοιο παχύδερμο!!! Τώρα τι θα μου ξημερώσει στο μέλλον αυτό δεν το ξέρω. Το απίστευτα γοητευτικό πράγμα με το γράψιμο είναι ότι μοιάζει μ ένα κουτί σοκολατάκια (δανεισμένο από το Forrest Gump), ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα έχει το επόμενο.
«Ο γελαστός Ρινοκέρος»
Χριστόφορος Ν. Καλαντζής

Αμάντα Φούντη – Δημοσιογράφος

Contact @: https://instagram.com/amantaf?igshid=1pln4vtbb4dgu

Νεότερα Άρθρα

Τζένη Διαγούπη: “Έχω υποστεί bullying για τα κιλά μου. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν θα συνεργαζόμουν…”

Her News b

Βασίλης Μπισμπίκης: “Σε ξεφτιλίζουν, ακούς τα πιο πουριτανικά σχόλια”

Her News

Χριστίνα Παππά: “Το εγγονάκι εννοείται ότι θα το κακομάθω, όσο μπορώ”

Her News b