HerNews.gr
Αφιερώματα

Όπου Γιώργος και μάλαμα: Όσα δεν ξέρετε για το όνομα του

Σήμερα γιορτάζει η μισή Ελλάδα! Δεν είναι σχήμα λόγου, αφού το όνομα Γιώργος και επίσημα πρόκειται για το δημοφιλέστερο ανδρικό όνομα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το «Γιώργος» και το «Μαρία» είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα, με ποσοστό 8,3%. Στη δεύτερη θέση των αντρικών ονομάτων βρίσκεται το «Ιωάννης» με 6,5% κι ακολουθεί, το «Δημήτρης» με 6,4%.

Το όνομα Γεωργία βρίσκεται στην 5η θέση των γυναικείων ονομάτων.

Το όνομα Γιώργος έχει ελληνικές ρίζες, και προέρχεται από τις λέξης γη+έργο, που σημαίνει «γεωργός», αυτός δηλαδή που δουλεύει τη γη.

Το όνομα είναι ιδαίτερα δημοφιλές στην Αγγλία, αφού ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί και προστάτη Άγιο της χώρας. Ο πρίγκιπας George είναι ο  τρίτος σε σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, μετά τον παππού και τον πατέρα του.

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 280 μ.Χ. και ήταν γιος ενός έλληνα ευγενή από την Καππαδοκία. Η παράδοση αναφέρεται στην κυρίαρχη νίκη εναντίον του δράκοντα που φυλούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη. Το θηρίο άφηνε νερό να κυλήσει μόνο όταν έβρισκε κάποιον άνθρωπο να φάει, και οι κάτοικοι της περιοχής όριζαν με κλήρο το θύμα. Έτσι ήρθε και σειρά της βασιλοπούλας της περιοχής, την οποία έσωσε ο Άγιος Γεώργιος, λογχίζοντας τον δράκο.

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έχει οριστεί στις 23 Απριλίου, την ημερομηνία του θανάτου του. Όμως, όταν η ημερομηνία πέφτει μέσα στην Σαρακοστή, η γιορτή μεταφέρεται για την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

Το πιο γνωστό και αγαπημένο τραγούδι για Γιώργηδες είναι φυσικά το «Όπου Γιώργος και μάλαμα» του Γιώργου Μητσάκη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1956 σε πρώτη εκτέλεση από τους Δημήτρη Ρουμελιώτη και Γεωργία Τζόυ.

Ο Γιώργος είναι πονηρός 

Ακόμα ένα αγαπημένο τραγούδι είναι το «Κυρα-Γιώργαινα» του 1968 που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Το  ερμήνευσε ο Γιάννης Καλατζής με δεύτερη φωνή τη Λίτσα Διαμάντη. Τους στίχους έγραψε ο Πυθαγόρας και τη μουσική ο Γιώργος Κατσαρός. Ο Πυθαγόρας έγραψε τους στίχους για να πειράξει τη γυναίκα του Κατσαρού, Μιρέλα, επειδή εκείνος έλειπε συνεχώς από το σπίτι…

Νεότερα Άρθρα

Σαν σήμερα ιδρύεται το Πάντειο Πανεπιστήμιο – Η μοναδική ιστορία και τα τμήματά του

Her News b

Γιορτή της Μητέρας 2022: Πώς καθιερώθηκε η παγκόσμια γιορτή

Her News

Θανάσης Βέγγος: Ο βίος & η μακρά επαγγελματική πορεία του αγαπημένου ηθοποιού που “έφυγε” σαν σήμερα από τη ζωή

HerNews ka