HerNews.gr
Αφιερώματα

Ξεμάτιασμα: Γιατί σε ματιάζουν και ευχές κατά της βασκανίας

Το μάτι είναι κάτι που πολλοί πιστεύουν. Κάποιοι ματιάζονται αρκετά συχνά είτε απο καλό, είτε απο κακό μάτι. Τα συμπτώματα συνήθως είναι πονοκέφαλος, ναυτία, αδυναμία,  υπνηλία και εμετός.
Ένα βλέμμα ή απλά ο φθόνος μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά και να ματιαστούμε. Το «κακό μάτι» και οι τεχνικές αντιμετώπισης του, παραμένουν σταθερές εδώ και πολλά χρόνια.
Μια προσευχή ή μερικές σταγόνες λάδι μέσα σε νερό, είναι η θεραπεία για το μάτιασμα που μαθαίνεται από μητέρα σε γιο ή από πατέρα σε κόρη.
Η εκκλησία αποδέχεται το «μάτι» ως πράξη του πονηρού πνεύματος και έργο του διαβόλου. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αυτοί που ματιάζουν περισσότερο είναι οι άνθρωποι με όπως ανοιχτόχρωμα ή μικρά μάτια.

Γιατί μας ματιάζουν:

Η αιτία μπορεί να είναι  θαυμασμός, φθόνος ή  ζήλια. Όταν επαινούμε πολύ κάποιον ή του δείχνουμε μεγάλο θαυμασμό μπορεί να τον ματιάσουμε. Είναι σαν να εκπέμπουμε μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας πάνω του. Τα παιδιά και οι γυναίκες θεωρούνται οι πιο ευαίσθητοι, ενώ λέγεται πως όσοι έχουν γαλάζια μάτια, αλλά και οι ηλικιωμένες γυναίκες ματιάζουν πιο εύκολα.

Η γνωστή έκφραση  «φτου να μην σε ματιάσω» χρησιμοποιείται για να μας προστατέψει

Η θεραπεία για το ξεμάτιασμα είναι απλή. Αν κάποιος είναι ματιασμένος, μια σταγόνα λάδι τοποθετείται σε ένα ποτήρι νερό και αν διαλυθεί αντί να επιπλεύσει στην επιφάνεια του νερού, είναι ματιασμένος. Μάθετε τα πιο γνωστά ξεματιάσματα για να μπορείτε και εσείς να γλιτώσετε απο το κακό το μάτι:

Ξεμάτιασμα από την Μικρά Ασία

Πριν πούμε το συγκεκριμένο ξεμάτιασμα , μετράμε από το 1 έως το 9.

«Μάτια που τον/την ματιάσανε,
τρία είναι καλά να τον γιατρέψουν, πατήρ υιός και άγιο πνεύμα,
και του/της (λέμε το όνομα αυτού που ξεματιάζουμε) το κακό,
στην γη να σκορπιστεί και την υγειά του να’ χει!»

Νησιώτικο ξεμάτιασμα

Πριν ξεκινήσουμε αναφέρουμε το όνομα αυτού που ξεματιάζουμε και λέμε την παρακάτω ευχή 3 φορές, ενώ παράλληλα τον σταυρώνουμε:

«Σταυρός στον ουρανό,
Σταυρός στη γη, κι αν είναι μάτι να φύγει.
Ανάτριχα ήρθε, ανάτριχα να φύγει.»

Η εκκλησιαστική ευχή του Ιωάννη του Χρυσόστομου

«Ο ιατρός και θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις Σε ελπιζόντων. Σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν, φυγάδευσον και απέλασον πάσαν διαβολικήν ενέργεια, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσα επιβουλήν. Περιέργειαν δε πονηράν και βλάβην και οφθαλμών βασκανίαν… από του δούλου σου ή υπό ωραιότητος ή ανδρείας ή ευτυχίας ή ζήλου ή φθόνου ή βασκανίας, συνέβη και κατάπεμψον άγγελον ειρηνικόν, κραταιόν ψυχής και σώματος φύλακα, όστις επιτιμήσει και απελάσει πάσαν πονηράν βουλήν, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και φθονερών.»

Ευχή επί βασκανίας

«Του Κυρίου δεηθώμεν.
Κύριε ο Θεός ημών, ο Βασιλεύς των αιώνων, ο παντοκράτωρ και παντοδύναμος, ο ποιών πάντα και μετασκευάζων μόνω τω βούλεσθαι, ο την επταπλάσιον κάμινον και τη φλόγα την εν Βαβυλώνι εις δρόσον μεταβαλών και τους αγίους σου τρεις Παίδας σώους διαφυλάξας, ο ιατρός και θεραπευτής των ψυχών ημών, η ασφάλεια των εις σε ελπιζόντων, σου δεόμεθα και σε παρακαλούμεν, απόστησον, φυγάδευσον και απέλασον πάσαν διαβολική ενέργειαν, πάσαν σατανικήν έφοδον και πάσαν επιβουλήν, περιέργειάν τε πονηρά και βλάβη των οφθαλμών βασκανίαν των κακοποιών και πονηρών ανθρώπων υπό του δούλου σου [όνομα του ματιασμένου/ης],
και ή υπό ωραιότητος ή ανδρείας ή ευτυχίας ή ζήλου και φθόνου ή βασκανίας συνέβη, αυτός, φιλάνθρωπε Δέσποτα, έκτεινον την κραταιάν σου χείρα και τον βραχιονά σου τον ισχυρόν και ύψιστον, και επισκοπών
επισκόπησον το πλάσμα σου τούτο, και κατάπεμψον αυτώ Άγγελον ειρηνικόν, κραταιόν, ψυχής και σώματος φύλακα, ος επιτιμήσει και απελάσει απ’αυτού πάσαν πονηράν βουλήν, πάσαν φαρμακείαν και βασκανίαν των φθοροποιών και πονηρών ανθρώπων, ίνα υπό σου ο σος ικέτης φρουρούμενος, μετ’ ευχαριστίας ψάλλη σοι “Κύριος εμοί βοηθός, και ου φοβηθήσομαι τι ποιήσει μοι άνθρωπος” και πάλιν “ου φοβηθήσομαι κακά, ότι σοι μετ’ εμού ει, ότι συ ει ο Θεός, κραταίωμά μου, ισχυρός εξουσιαστής, άρχων ειρήνης, πατήρ του μέλλοντος αιώνος”.
Ναι, Κύριε ο Θεός ημών, φείσαι του πλάσματός σου, και σώσον τον δούλο σου από πάσης βλάβης και επήρειας της εκ βασκανίας γινομένης, και ανώτερον αυτόν παντός κακού διαφύλαξον, πρεσβείαις της υπερευλογημένης, ενδόξου Δεσποινής ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, των φωτοειδών Αρχαγγέλων, και παντών σου των Αγίων. Αμήν.»

 

Αν σας ματιάζουν συχνά, καλό είναι να φοράτε πάνω σας ένα ματάκι και να λιβανίζετε συχνά το σπίτι. Ειδικά στα μωράκια που ματιάζονται εύκολα, φορέστε τους ένα ματάκι και βάλτε επίσης ένα στη βρεφική κούνια τους.

Νεότερα Άρθρα

Chevalier: Γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι μαφιόζοι, οι ράπερς και οι… νάρκισσοι φορούν δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο

Her News

Η Philologist-ina μας μαθαίνει ελληνικά: Πόσων χρόνων, πόσων χρονών ή πόσο χρονών είσαι;

Her News

Black Lively: Ενδιαφέροντα μυστικά που ίσως δεν γνωρίζετε για την ηθοποιό του Gossip Girl που σήμερα έχει γενέθλια

HerNews ka