HerNews.gr
Ψυχαγωγία

«Ένα σωρό πράγματα!» – Μια εξαιρετική ρυθμική περιπέτεια

Το βιβλίο «Ένα σωρό πράγματα!» της Emily Gravett, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι υπέροχο από το εξώφυλλό του, έως την αστεία αντικαταναλωτική ιστορία του και τις πολύ διασκεδαστικές διαφημίσεις στην αρχή και το τέλος του.

Εάν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα τη λαμπερή εξυπνάδα και την εφευρετικότητα της βραβευμένης Emily Gravett, τότε το βιβλίο της «Ένα σωρό πράγματα!», αυτή η εξαιρετική ρυθμική περιπέτεια, είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε, αλλά και ένας καλός τρόπος για να εισαγάγετε τα παιδιά στην ιδέα της ανακύκλωσης χρήσιμων πραγμάτων.

Η ιστορία

Τι συμβαίνει όταν συλλέγουμε πάρα πολλά πράγματα; Αυτό θα ανακαλύψουμε μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού καρακαξών, που πίστευαν ότι οι επικείμενοι νεοσσοί τους χρειάζονταν τα πάντα. Ναι, τα πάντα. Έτσι χτίζουν τη φωλιά τους και θέλοντας να βελτιώσουν τη διαμονή τους συλλέγουν μια μεγάλη και διαφορετική γκάμα προϊόντων, εμπνεόμενοι από τις διαφημίσεις, τα οποία, φυσικά, δεν χρειάζονται. Από κάλτσες και έναν αρκούδο έως ένα ποδήλατο αλλά και αυτοκίνητο.

Σκίουροι, κουνέλια, ποντίκια και σκαντζόχοιροι παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία καθώς η φωλιά ολοένα και βαραίνει και ταλαντεύεται. Μέχρι που συμβαίνει το εμφανές λάθος. Το κλαδί υποχωρεί και πράγματα και νεοσσοί γίνονται ένας σωρός. Η ανησυχία είναι μεγάλη, αλλά ευτυχώς όλα τα ζώα βοηθούν να καθαριστεί το χάος και τελικά όλα αυτά τα αντικείμενα να γίνουν χρήσιμα σπίτια και καταφύγια!

Το κείμενο είναι ρυθμικό, χαρούμενα γραμμένο με αστείες διατυπώσεις, αφθονία οπτικής εξυπνάδας και ενεργητική αφήγηση.

Παράλληλα ενώ μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την εμμονή μας για τη συλλογή περιττών αντικειμένων μας γνωρίζει υπέροχα χαρακτηριστικά πλάσματα της άγριας ζωής.

Το μόνο αγχωτικό σημείο είναι όταν πέφτει το κλαδί, αλλά την ίδια στιγμή αναδύεται ένα ακόμη σημαντικό μήνυμα ότι τα καρακαξάκια, αλλά και όλα τα μικρά, το μόνο που χρειάζονται είναι τη μαμά, τον μπαμπά και τους φίλους τους για να είναι ευτυχισμένα.

Η εικονογράφηση

Οι πολύχρωμες και γεμάτες κίνηση, αστείες εικόνες είναι επίσης τέλειες για πολύ μικρά παιδιά, καθώς κάθε χαρακτήρας έχει σαφείς εκφράσεις στο πρόσωπό του. Αυτό που με εντυπωσίασε πρώτα είναι η καθαρότητά τους, ενώ την ίδια στιγμή κάθε μία από αυτές κατακλύζεται από λεπτομέρειες. Θα έλεγα ότι κάθε μία από τις οποίες είναι μια μίνι ιστορία από μόνη της.

Επίσης η φόδρα στην αρχή και το τέλος, τέσσερις σελίδες στο σύνολο, που περιέχουν διαφημίσεις σε στυλ vintage, σίγουρα θα προσελκύσουν τους ενήλικους αναγνώστες παρά ένα παιδί, αλλά καθώς είναι υπέροχα σχεδιασμένες και είναι διασκεδαστικές, θα δώσουν την ευκαιρία για ανάπτυξη συζητήσεων με τα μικρά σας.

Bottom line

Το βιβλίο «Ένα σωρό πράματα» είναι ένα στολίδι της Emily Gravett με ένα αξιοθαύμαστο μήνυμα σχετικά με τον καταναλωτισμό και τις αρνητικές του επιπτώσεις, αλλά και τι είναι τελικά σημαντικό στη ζωή. Ένας καταπληκτικός τρόπος για να εισαγάγετε τα παιδιά είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο –με μαθήματα ανακύκλωσης-, στις έννοιες της σπατάλης και της επαναχρησιμοποίησης.

Ολόκληρη η οικογένεια θα το απολαύσει, μιας και θα βρει αυτή την παιχνιδιάρικη ιστορία ακαταμάχητη!

Αρχικά γίνετε εσείς ο αναγνώστης, αλλά καθώς αυξάνεται η δεξιότητα των παιδιών στην ανάγνωση, προτρέψτε να συμμετάσχουν λέγοντας τις λέξεις, μαντεύοντας τις καταλήξεις σε προτάσεις ή επισημαίνοντας όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που εντοπίζουν. Υπάρχουν πολλά σημεία συζητήσεων σε αυτήν την ιστορία, όπως τα σπίτια και οι βιότοποι, η προσφορά και η κοινή χρήση και η σημασία της διατήρησης των δωματίων μας τακτοποιημένων!

Είναι ιδανικό για παιδιά 4 – 6 ετών, καθώς οδηγεί σε τόσες πολλές δραστηριότητες, συζητήσεις, δραστηριότητες ζωγραφικής, αλλά και γραφής, κάνοντας ερωτήσεις. Όπως: τι θα έβαζες στη φωλιά σου;

Μια απλή ιστορία, με ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα, αλλά και ένα πολύ βαθύ μήνυμα στον σημερινό, γεμάτο με «Ένα σωρό πράγματα!», επιδείξεις και υλική ικανοποίηση κόσμο: ότι τα υλικά αντικείμενα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, συνειδητοποιώντας παράλληλα ποια είναι τα πιο σημαντικά. Και αυτά δεν είναι άλλα από την οικογένεια και τους φίλους.

Το βιβλίο «Ένα σωρό πράγματα!» θα ήταν, επίσης, ένα διασκεδαστικό δώρο στους γονείς που περιμένουν το πρώτο τους παιδί και οι οποίοι τείνουν να βομβαρδίζονται από το μάρκετινγκ, αισθανόμενοι σαν να χρειάζονται ΟΛΑ τα πράγματα που υπάρχουν για να είναι το παιδί τους ευτυχισμένο και υγιές!

Ένα βιβλίο εικόνων που έχει μια υπέροχη ιστορία και ένα σημαντικό μήνυμα. Τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε;

 

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
Αστυνομικός – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων

 

Νεότερα Άρθρα

Τιτανικός: Επιστρέφει για την 25η επέτειό του σε 3D 4K

HerNews ka

3 καινούργιες ρομαντικές κομεντί για να μπεις στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα!

Her News b

Greek International Woman Awards: Έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

HerNews ka