HerNews.gr
Ψυχολογία

5 τρόποι για να κάνεις το διάβασμα πιο εύκολο

Πάσχα και τηλεκπαίδευση μας έχουν αποφορτίσει τελείως και άντε να κάτσεις να διαβάσεις. Το διάβασμα όμως είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Παρακάτω 5 τρόποι για να γίνει πιο εύκολο!

Οργανώστε το χώρο σας

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα φροντίστε να έχετε δίπλα σας ό,τι θα χρειαστείτε για την μελέτη σας: μολύβια, στυλό, τετράδια φωσφωριζέ μαρκαδόρους κτλ. Το να σηκώνεστε να ψάχνετε κάθε φορά κάτι που σας λείπει λειτουργεί διασπαστικά στην συγκέντρωση σας. Έχετε μαζί σας επίσης νερό και ότι άλλο κρίνετε ότι χρειάζεστε για να επιτελέσετε επιτυχώς το διάβασμα σας

Κάντε διαλλείματα

Πολλοί σπουδαστές θεωρούν το διάλλειμα χάσιμο χρόνου και άλλοι κάνουν κατάχρηση αυτού. Η αλήθεια είναι πως ο εγκέφαλος σας χρειάζεται διάλλειμα κατά τη διάρκεια της μελέτης για να ξεκουράζεται. Για κάθε 50 λεπτά μελέτης κάντε ένα 15λεπτο διάλειμμα. Οι χρόνοι αυτοί δεν είναι απόλυτοι αλλά υπολογίστε τους στο περίπου. Στο διάλλειμα ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό, φάτε ένα κολατσιό ή κάντε έναν περίπατο.

Μην ανοίξετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή καθώς θα είναι αρκετά δύσκολο να οριοθετήσετε το χρόνο του διαλλείματος σας

Αποφύγετε το διαδίκτυο

Οι νέοι θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι πρέπει να βρίσκονται on-line. Η χρήση του κινητού και του internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Όσο όμως μελετάτε χρειάζεται το κινητό σας να είναι απενεργοποιημένο ή στο αθόρυβο και να το τσεκάρετε μόνο κατά τη διάρκεια του διαλλείματος σας. Επίσης αποφύγετε να είστε στο internet ταυτόχρονα με το διάβασμα καθώς η διαδικασία της συγκέντρωσης σας δοκιμάζεται σκληρά.

Αξιοποιήστε έξυπνα το χρόνο σας

Συχνά αναβάλουμε τη μελέτη των δύσκολων μαθημάτων και ξεκινάμε από τα εύκολα. Αν όμως πιάσουμε το μάθημα που μας ζορίζει περισσότερο στο τέλος της ημέρας, είμαστε ήδη αρκετά κουρασμένοι για να το μελετήσουμε. Επιλέξτε να μελετάτε τα δύσκολα μαθήματα όταν ο εγκέφαλος σας είναι ξεκούραστος και έχετε ενέργεια. Αφήστε τα εύκολα για όταν οι αντοχές σας θα έχουν πέσει

Χρησιμοποιείστε κίνητρα και ανταμοιβές

Το να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας να ξεκινήσει διάβασμα ή να ολοκληρώσει το διάβασμα του είναι μια αρκετά έξυπνη και αποτελεσματική τεχνική. Τα κίνητρα είναι οι λόγοι για τους οποίους διαβάζετε, είναι ο απώτερος στόχος σας. Γράψτε τους σε ένα χαρτί και τοποθετήστε τους σε εμφανές σημείο για να τους βλέπετε συνέχεια.

Παράλληλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ανταμοιβές. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας κάτι ευχάριστο για όταν θα τελειώσετε την μελέτη της ημέρας προκειμένου να έχετε κάτι να αδημονείτε. Αυτό θα είναι η ανταμοιβή σας. Μπορεί να είναι μια έξοδος για καφέ, η αγαπημένη σας ταινία ή ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Οτιδήποτε ποθείτε πολύ, είναι καλό για ανταμοιβή.

Η σωστή μελέτη είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Το να καταφέρετε να συγκεντρώνεστε στο διάβασμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της δεξιότητας. Δοκιμάζοντας τις παραπάνω τεχνικές θα βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας.

Μην απογοητεύεστε από την όποια αποτυχημένη προσπάθεια και επιμείνετε.

Διαχειριστείτε το άγχος σας, ακολουθήστε το πρόγραμμα σας, μην αφήνετε τους άλλους να σας επηρεάζουν αρνητικά. Το διάβασμα αφορά άλλωστε εσάς το βιβλίο και τις σημειώσεις σας. 

Πηγή: alfavita.gr

 

Νεότερα Άρθρα

Αναβλητικότητα: Όταν πάμε τη ζωή μας πίσω – Κατανόηση και διαχείριση

Her News

Ο Σεπτέμβρης φέρνει τους τίτλους έναρξης στη ζωή σου

Her News

Συναισθηματική απελευθέρωση: Εκφράστε όσα νιώθετε

Her News