HerNews.gr
Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων & Self Test: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

SELF TEST: Διεξαγωγή & Δήλωση αποτελέσματος «Βήμα-Βήμα»

Επιτέλους η μεγάλη ώρα έφτασε! Μετά  την πολύμηνη αποχή  από το σχολικό περιβάλλον και τη δια ζώσης διδασκαλία, η ώρα της επιστροφής ήρθε..  Η εκπαιδευτική κοινότητα  όλων των βαθμίδων (πλην των βρεφονηπιακών σταθμών) θα επιστρέψει με απρόσμετρη χαρά εκεί που  ανήκει  και που τόσα της στέρησε η πανδημία..

Γράφει η παδαγωγός και δημοσιογράφος, Ιωάννα Γκοτσοπούλου

Θα με ρωτήσετε.. ο κίνδυνος έχει περάσει;; Ασφαλώς και όχι! Για το λόγο αυτό κάθε άρση περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνεται με «ελεγχόμενη διαδικασία». Έτσι και στη σχολική κοινότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιβάλλεται η επιστροφή στην κανονικότητα υπό την προϋπόθεση όμως του self test από όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό).

Πάμε να δούμε όμως ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ως γονείς  και όχι μόνο, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε 5 Μαΐου 2021.

Προμήθεια και πραγματοποίηση του SELF TEST:

 

  1. Το self test είναι υποχρεωτικό για  μαθητές, εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες  πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.  

 2 . Η προμήθεια του self test γίνεται  δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Α.Μ.Κ.Α. ή του προσωρινού Π.Α.Μ.Κ.Α. (Π.Α.Α.Υ.Π.Α. για αλλοδαπούς) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου  ταυτοποίησης. Μαζί με το δωρεάν self test  παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια.  

  1. Για τους  μαθητές  ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών το self test διενεργείται με τη βοήθεια του  γονέα, ενώ για τους δεκατριών (13) ετών και άνω, το self test διενεργείται υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων

 Διεξαγωγή- Δήλωση αποτελέσματος του SELF TEST: 

  1. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό  επισκέπτονται την  ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  2. Επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19»,  στη συνέχεια με τη χρήση των  κωδικών  taxisnet,   ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. 

Εάν το αποτέλεσμα του self test  είναι αρνητικό:

 α) εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν 

β) την επιδεικνύουν, χωρίς να την παραδώσουν  στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας

γ) την κρατούν μέχρι τη διενέργεια του επόμενου self test. 

Εάν το αποτέλεσμα του  self test είναι θετικό:

α) εκδίδεται από  την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος,  την οποία εκτυπώνουν.

β) το άτομο πρέπει να μεταβεί  εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Ωστόσο, μέχρι να μεταβεί στη δημόσια δομή, χρειάζεται να μείνει σε κατ’οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

  Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου  είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.. 

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου  είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη  δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό  αποτέλεσμα και το άτομο  επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την παραπάνω βεβαίωση. 

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής  κάρτας COVID-19 θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος  μπορεί να συμπληρωθεί και να  υπογραφεί  χειρόγραφα από  γονείς, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό υπεύθυνη δήλωση  σύμφωνα με το υπόδειγμα στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

“Ιδιωτικό” COVID TEST

Αντί του δωρεάν self test μπορεί να πραγματοποιηθεί η διεξαγωγή   rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη. 

Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, ο διαγνωσθέντας και οι οικείοι του, παραμένουν σε κατ’  οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ..  Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη δομή εξέτασης  και το άτομο επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την παραπάνω βεβαίωση

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την  σχολική κάρτα κατά την είσοδό  στην τάξη, τότε  δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα

Τέλος αξίζει να αναφερθεί, ότι το υπουργείο παιδείας έχει λάβει μέριμνα με τροποποιήσεις των παραπάνω για άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας με ειδικές ανάγκες, αναπηρίες ή αιτούντες άσυλο, καθώς επίσης και για την εξασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και μη περαιτέρω χρήση αυτών.

Νεότερα Άρθρα

Τέμπη: Τι συμβαίνει με τη δωρεά που θέλει να κάνει η Πάολα στο νοσοκομείο της Λάρισας

Her News b

Ημαθία: Μητέρα δολοφόνησε το 6 μηνών βρέφος της μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων παιδιών της

HerNews ka

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν έχω ζήσει ξανά να με φωνάζει έτσι η μητέρα και να είναι το παιδί της νεκρό», κατέθεσε παιδίατρος για τη Τζωρτζίνα

HerNews ka