HerNews.gr
Παιδί

Γιορτή της Μητέρας: Χρόνια πολλά στο άτομο που οφείλεις την ύπαρξή σου!

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Για το 2021 η γιορτή της μητέρας πέφτει την Κυριακή 9 Μαΐου.

Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Μια από τις πιο δύσκολες να οριστούν έννοιες, είναι αυτή της μητρότητας. Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί σταθμό στη ζωή μιας γυναίκας. Επιδρά σημαντικά στην προσωπική της εξέλιξη και επέρχονται αλλαγές στην καθημερινότητά της, όχι μόνο σε πρακτικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μια μητέρα κινείται πάντα με γνώμονα την αστείρευτη αγάπη για το παιδί της και την επιθυμία της να
το προστατεύσει από κάθε κίνδυνο, να το βοηθήσει να μεγαλώσει γερό και να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαμά δε γίνεσαι μόνο γεννώντας ένα παιδί! Για να γίνει μια γυναίκα μαμά υπάρχουν πολλάκις τρόποι… Μέσω της χρήσης παρένθετης μητέρας, ή από την υιοθεσία. Με όποιον τρόπο κι αν βιώσει τη μητρότητα δεν την χαρακτηρίζει λιγότερο μητέρα. Η μητρότητα ενέχει την έγνοια, τη φροντίδα και την αγάπη για το παιδί της. Στον αντίποδα βρίσκονται οι γυναίκες που βιώνουν τη μητρότητα με άλλο τρόπο χωρίς να είναι κακό αυτό. H κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το κάθε παιδί μοναδικό, με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες από τη μητέρα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σχέση μεταξύ μιας μαμάς και του παιδιού της δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη στον κόσμο!

 

Παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.

Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865).Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν “Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της
Μητέρας” για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή μητέρας

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο». Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής – όπου και
καταγόταν Άννα Τζάρβις – το 1910.

Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με
προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Ιδέες για δώρα της τελευταίας στιγμής!

Αν είσαι από τους τύπους που δεν θυμούνται γιορτές, αλλά τυχαία το έμαθες…Μην
πανικοβάλλεσαι που δεν πρόλαβες να πάρεις δώρο στη μανούλα σου ένα όμορφο κόσμημα, ένα μπλουζάκι, μια τσάντα! Η μαμά σου δεν θα σου θυμώσει… ακόμη κι ένα γλυκό φιλί θα της είναι αρκετό…Όμως δεν θα επαναπαυτείς…Μπορείς να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό. Να της αγοράσεις μια όμορφη ανθοδέσμη, να της πάρεις το αγαπημένο της γλυκό ή μια τούρτα σε σχήμα καρδιάς… Όλα αυτά θα ήταν όμορφο να συνοδευτούν από μια αυτοσχέδια κάρτα…Ναι δεν είσαι μωρό…αλλά για
ΕΚΕΊΝΗ θα είσαι πάντα το μωρό της!

Μητρότητα άλλωστε σημαίνει ατελείωτη, άνευ όρων αγάπη! Χρόνια πολλά στις μανούλες όλου του κόσμου! Χρόνια πολλά μανούλα μου!

 

Νικολέτα Γατζούδη
Ειδική Παιδαγωγός-Θεατρολόγος-Δημοσιογράφος
MSc, Med

Νεότερα Άρθρα

Η Dior κυκλοφόρησε την πιο «ακριβή» σειρά περιποίησης δέρματος για μωρά

HerNews ka

Εκφοβισμός στα σχολεία;

Her News b

Υγεία: Τι ακριβώς συμβαίνει με τη βουβωνοκήλη στα παιδιά

Her News