HerNews.gr
DECORNEWS

Κήπος: Φτιάξ΄τον μόνη σου

Το πιο πιθανό είναι να θαυμάζεις τη γιαγιά σου που έχει πάντα έναν περιποιημένο κήπο με ευωδιαστά μυρωδικά, κλαδεμένες τριανταφυλλιές, γεράνια σε όλα τα χρώματα κτλ.. Θέλεις λοιπόν και ο δικός σου κήπος να είναι όμορφος αλλά δυστυχώς οι ανάγκες της έντονης καθημερινότητας που ζεις δεν σου αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο την περιποίηση ενός απαιτητικού κήπου.

Όπως σε όλα τα προβλήματα υπάρχει και σε αυτό μια λύση. Μπορείς λοιπόν να φτιάξεις έναν σύγχρονο κήπο φυτεύοντας κάποια από τα παρακάτω φυτά!

Ας ξεκινήσουμε από τα δένδρα!

Σε έναν τέτοιο είδους κήπο μπορούν να φυτευτούν εσπεριδοειδή, γιατί είναι αρκετά ανθεκτικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας (κυρίως κεντρική και νότια Ελλάδα), και παράλληλα προσφέρουν τους καρπούς τους στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική! Το πιο ανθεκτικό εσπεριδοειδές είναι η νεραντζιά (Citrus aurantium), για αυτό και χρησιμοποιείται συχνά σαν υποκείμενο σε εμβολιασμούς (μπολιάσματα).

Η πιο συχνή χρήση των νεραντζιών είναι για την παρασκευή γλυκών του κουταλιού.

Όλα όμως τα εσπεριδοειδή έχουν τη χάρη τους, όπως η λεμονιά (Citrus limon) που εκτός από τα κατακίτρινα λεμόνια της μας χαρίζει και τον ανθό της που γίνεται γλυκό του κουταλιού. Το «Κερκυραϊκό» κουμ κουάτ (Citrus japonica) που γίνεται και λικέρ. Η πορτοκαλιά (Citrus x sinensis) που προσφέρει τον πιο διάσημο φρούτο για χυμούς, το οποίο γίνεται και εξαιρετική μαρμελάδα και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε κάποια φυτά για «φράχτη» όπως για παράδειγμα τα κυπαρισσοειδή.

Τα φυτά αυτά είναι ιδανικά για το σκοπό αυτό γιατί αναπτύσσονται περισσότερο σε ύψος παρά σε πλάτος. Για ένα όμορφο αποτέλεσμα μπορούν να αναμιχθούν με άλλα κυπαρισσοειδή ή άλλους θάμνους για να γίνει τέλειος ο κήπος σου.
Μπορείτε δηλαδή να βάλετε ένα λέυλαντ (Cupressus x leylandii) δίπλα ένα κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens) στη συνέχεια κάποιο άλλο θάμνο και μετά πάλι ένα κυπαρίσσι, μετά μια τούγια (Thuja orientalis) και αφήστε την φαντασία σας να σας καθοδηγήσει!

Ένας θάμνος που θα μπορούσε να βρίσκεται ανάμεσα στα κυπαρισσοειδή είναι η Δάφνη Απόλλωνα (Laurus nobilis). Εκτός από την ομορφιά του προσφέρει και τα φύλλα του στη μαγειρική. Νοστιμίζει τις φακές αλλά και όλα τα κοκκινιστά φαγητά, δοκιμάστε την!

Ένα ακόμη πολύ ανθεκτικό φυτό είναι η πικροδάφνη (Nerium oleander). Είναι πολύ πιθανό να μην την προτιμήσετε γιατί έχετε χορτάσει να τις βλέπετε στις νησίδες των λεωφόρων, αλλά πιστέψτε με, για να είναι εκεί δίπλα στο καυσαέριο και εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες έχει σίγουρα αποδείξει την αξία της!

Ο ιδανικός κήπος:

Ακόμη κάποια κατάλληλα φυτά είναι η αγαύη (Agave sp.) που μπορεί να πρωταγωνιστήσει τέλεια σε ένα βραχόκηπο. Η αρτεμίσια- αψιθιά (Artemisia sbsithium) που δίνει κίτρινες νότες στην διαμόρφωση του κήπου. Η εχεβέρια (Echeveria sp.) που θυμίζει αγκινάρα. Η ευφόρμπια- αγκάθι του Χριστού (Euphorbia sp.) που εκτός από τα όμορφα κόκκινα άνθη της μας χαρίζει και προστασία λόγω των αγκαθιών της.

Οι επιλογές είναι πολλες και σίγουρα θα βρείτε τα κατάλληλα φυτά για τον δικό σας κήπο!

Tip : Αν θέλετε να καλύψετε κενά σημεία μεταξύ των φυτοσυνθέσεων, μπορείτε στα κατάλληλα καταστήματα να διαλέξετε υλικά κατάλληλα για κάλυψη εδάφους (γεωύφασματα, χαλίκι, βότσαλο κτλ) και να δημιουργήσετε όμορφα μονοπατάκια στον κήπο σας! Επίσης, αποφύγετε τον χλοοτάπητα για την κάλυψη κενών σημείων του κήπου γιατί είναι ευπαθής σε ασθένειες και οι απαιτήσεις του σε φροντίδα, πότισμα, λίπανση, αποστράγγιση κτλ είναι υψηλές.

Και μια υπενθύμιση!

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς στο Άλσος Κηφισιάς ως τις 23 Μαΐου!

 

Μαριάννα Χρηστίδη,

Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.

Νεότερα Άρθρα

Αυτό το έξυπνο DIY θα μεταμορφώσει τα αντιαισθητικά σας καλώδια σε έργα τέχνης

HerNews ka

Πως να ανοίξετε ένα καπάκι από βάζο που δεν ανοίγει: Συμβουλές και τεχνικές

HerNews ka

Διακόσμηση με κολοκύθες: Πως να υιοθετήσεις την πιο hot τάση στο decor

Her News