HerNews.gr
Ταξίδια

Οκτωνιά: Ένας ονειρεμένος προορισμός στην Εύβοια

Ατελείωτες παραλίες, ενδιαφέροντες οικισμοί, θαλάσσιες σπηλιές, καταρράκτες, πύργοι, κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες και άνθρωποι που κρατούν την παράδοση ζωντανή. Όλα αυτά στην Οκτωνιά!

Η Εύβοια αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, υπάρχουν όμως ακόμα κρυμμένοι θησαυροί που επιβάλλεται να ανακαλύψεις.

Στην κάτω πλευρά του κόλπου της Κύμης βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Οκτωνιά, το πιο κοντινό Αιγαίο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, που αποτελεί τον απόλυτο καλοκαιρινό και χειμερινό προορισμό. Η Οκτωνιά καταφέρνει να συνδυάσει απόλυτα την άγρια, αναλλοίωτη, βουνίσια ομορφιά και τις μαγευτικές, ατελείωτες παραλίες. 

Οκτωνιά, το χωριό με τα γραφικά φτιαγμένα από πέτρα σπίτια βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων και απλώνεται ανάµεσα σε πυκνό πράσινο, πλατάνια, καλλιέργειες, ελαιώνες και περίτεχνα διακοσμημένες βρύσες με τρεχούµενα νερά. 

Η ιστορία της Οκτωνιάς ξεκινά από την αρχαιότητα και κατά την επανάσταση του 1821, έζησε μάχες, πολιορκίες και καταστροφές.

Από τον συνδυασμό ιστορικών στοιχείων και της σχετικής παράδοσης, προκύπτουν μνημεία και μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί και τον ταξιδεύουν στον χρόνο και την ιστορία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν προφορικές ιστορίες, μαρτυρίες, ήθη και έθιμα που ζωντανεύουν μέσα από τους ανθρώπους του χωριού. 

Κατεβαίνοντας από το χωριό, σε πολύ μικρή απόσταση θα βρεις μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος.

Η Κεφάλα στην άκρη της παραλίας του Αγ. Μερκουρίου, προέκταση της παραλίας της Μουρτερής με ψιλό βότσαλο, είναι σημείο αναφοράς με τον διάσημο βράχο, που κοιτάζει προς τη θάλασσα. Επίσης, στο ίδιο σημείο βρίσκεται το σπήλαιο Αγίασμα με δική του ξεχωριστή ιστορία και όπου βρέθηκαν κεραμικά και όστρακα Πρωτοελλαδικών Χρόνων. 

Οι επιλογές στην Οκτωνιά δεν σταματούν εκεί, αξίζει επίσης να δεις τις παραλίες Μπουρνιάς, Γράβες, Λιμιωνάρι, Αϊλή και Καλάμι με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, ενώ στις βραχώδεις ακτές υπάρχουν θαλάσσιες σπηλιές.


Οι απόλυτες καλοκαιρινές διακοπές δεν προϋποθέτουν πάντα ταξίδι με καράβι και στον συγκεκριμένο προορισμό, την Οκτωνιά, ένα είναι το σίγουρο, πως δε θα βαρεθείς ποτέ… 

 

Αμάντα Φούντη – Δημοσιογράφος

Νεότερα Άρθρα

Οι Λειψοί «καταργούν» τις ξαπλώστρες και «πρωταγωνιστούν» σε μυθιστόρημα!

Her News

Σαντορίνη: Τα 5 καλύτερα παραδοσιακά πιάτα του νησιού που πρέπει να δοκιμάσετε

HerNews ka

Πρώτη φορά στην Τήνο…

Her News