HerNews.gr
LIFESTYLE Ψυχολογία

Εφηβεία: Οι σωματικές αλλαγές μιας έφηβης

Η εφηβεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο κρίσιμη περίοδο στη ζωή ενός παιδιού.

Είναι το μεταβατικό στάδιο από την παιδικότητα στην εφηβική και συνάμα πιο ώριμη από την προηγούμενη, ηλικιακή φάση ενός νέου, τόσο στο ανδρικό, όσο και στο γυναικείο φύλο. Στα κορίτσια βέβαια, εφηβεία σημαίνει ακόμη, η είσοδος στην έμμηνο ρύση, περισσότερες ορμόνες και σωματική αλλαγή.

Τι σωματικές αλλαγές να περιμένει μια έφηβη κατά την εφηβεία
Το ύψος

Η ανάπτυξη στα παιδιά είναι πολύ γρήγορη και φαίνεται να ψηλώνουν συνεχώς. Όσον αφορά τα κορίτσια, λίγο μετά την αρχή της εμμήνου ρύσεως θα αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός που ψηλώνουν.

Τριχοφυΐα

Πριν την εφηβεία οι τρίχες στο σώμα της θα είναι ανοιχτόχρωμες, ενώ στη συνέχεια θα πάρουν πιο σκούρο χρώμα και θα αρχίσουν να μεγαλώνουν.

Το νούμερο παπουτσιού

Και όμως, αυτό είναι από τα πιο πρώιμα σημάδια της εφηβείας. Κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων το νούμερο αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, αλλά λίγο πριν τη εφηβεία θα αρχίσει να σταθεροποιείται. Μάλιστα, περίπου στα 12 με 13 χρόνια θα έχει καταλήξει στο νούμερο παπουτσιού που θα φορά και ως ενήλικη.

 

Ακμή

Η έκκριση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστρερόνη, αλλάζουν τη σύνθεση του δέρματος. Έτσι, μπορεί να γίνει πιο λιπαρό και οι πόροι στο πρόσωπο να κλείνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των πρώτων σπυριών, ή την εφηβική ακμή. Επιπλέον, την ίδια περίοδο -και για τον ίδιο λόγο- θα αρχίσει να ιδρώνει και περισσότερο.

Εκνευρισμός και εναλλαγές διάθεσης

Οι ορμόνες είναι ξανά υπεύθυνες και εδώ. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από mood swings και εκνευρισμό. Επιπλέον, με τα πρότυπα που προβάλλονται από τα κοινωνικά δίκτυα, είναι πιθανό να αρχίσει να δυσαρεστεί με την εξωτερική της εμφάνιση και να γεμίζει ανασφάλειες.

Υπάρχει ακόμη μια ανακρίβεια. Η ανάπτυξη σε μια έφηβη δεν σταματά κατά μετά το πέρας των δυο χρόνων από την εφηβεία, απλώς επιβραδύνεται.

Πηγή: 4moms.gr

 

Νεότερα Άρθρα

Έρευνα: Άγχος & κατάθλιψη είναι οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Her News

Τι είναι οι «σχέσεις εξάρτησης» και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν- Ο ψυχολόγος Πάνος Πλουμίδης μας εξηγεί

HerNews ka

Κρίσεις πανικού: Πως να τις αντιμετωπίσω

Her News