HerNews.gr
Ψυχολογία

Εκδίκηση: Σωστός ή λάθος δρόμος;

Αξίζει να χαλάμε φαιά ουσία με το να σκεφτόμαστε κάποιον πως θα τον εκδικηθούμε; Να χαλάμε τον ύπνο μας για εκείνους που μας συμπεριφέρθηκαν κάπως διαφορετικά και αλλιώτικα από ότι θα μας άξιζε; Ποια είναι η έννοια της; Τι είναι εκδίκηση; Άσε τους “κακούς” να συνεχίσουν να είναι έτσι, εσύ θα κοιμάσαι καλύτερα..

Είναι η εκδίκηση ένα πιάτο που τρώγεται κρύο; Είναι. Πρέπει να το σερβίρουμε; Θα δείξει, αναλόγως τις περιστάσεις, τις καταστάσεις και πάνω απ όλα το ζώδιο που είναι ο καθένας.. Συνώνυμη λέξη της εκδίκησης είναι η τιμωρία. Θέλεις να τιμωρήσεις κάποιον; Αυτό σημαίνει εκδίκηση. Δεν είναι πάντα το κατάλληλο μέσο για να πεις στον άλλον που σε έφερε σε αυτές τις σκέψεις ότι “σου κάνω ό,τι μου έκανες”

Όσον αφορά τους εκδικητικούς χαρακτήρες, θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει την τακτική την οποία ακολουθούν στη ρήση του Λα Ροσφουκό:

«Η εκδίκηση πηγάζει πάντοτε από την αδυναμία της ψυχής που δεν είναι ικανή να υποφέρει τις προσβολές».

Ο σταθερά εκδικητικός χαρακτήρας είναι εκείνος ο οποίος σε κάθε αρνητικό ή επιθετικό, εξωτερικό ερέθισμα «κολλάει» ή «μένει καθηλωμένος» στο στάδιο του θυμού και της απογοήτευσης.

Ο λόγος είναι είτε ότι αδυνατεί να αναγνωρίσει, να βιώσει και να ξεπεράσει την αρνητική αυτή εμπειρία είτε επειδή νομίζει ότι την έχει διαχειριστεί, ενώ την έχει απωθήσει.  Γι’ αυτό, το εκδικητικό πρόσωπο θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει την αδυναμία την οποία νιώθει μέσα από μία εκδικητική επίδειξη ισχύος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί ο ίδιος στον εαυτό του ένα απωθημένο, μία εμμονή, τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα της εκδικητικής συμπεριφοράς και τα οποία συντείνουν στην αδυναμία εξέλιξης στο παρόν και το μέλλον και στην ταυτόχρονη στασιμότητα στο παρελθόν.

Μην ζείτε με εμμονές και μην θέλετε να εκδικηθείτε κανέναν, κοιμηθείτε ήσυχοι και κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα σε εσάς και τους γύρω σας…

Νεότερα Άρθρα

4 πράγματα που πρέπει να κανείς πριν πάρεις διαζύγιο

Her News b

Σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού: Κι όμως, γίνεται να ξεχάσεις το παιδί στο αυτοκίνητο!

HerNews ka

Η ομορφιά του απλού: Ο μινιμαλισμός στην καθημερινότητά μας

HerNews ka