HerNews.gr
Pets

Μάνος Σπάθαρος: Η εκπαίδευση σκύλων θέλει σωστό τρόπο

Ο εκπαιδευτής σκύλων Μάνος Σπαθάρος, από την Dog Friendly Trainers Academy, μιλά στο hernews.gr  και τη δημοσιογράφο Αμάντα Φούντη, για τη σωστή εκπαίδευση του σκύλου μας.

Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου, ποια θα είναι τα οφέλη;

Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα σκυλάκια μας για να έχουμε μία ποιοτική ζωή μαζί τους! Τα οφέλη της εκπαίδευσης σκύλων, είναι να μάθουμε να επικοινωνούμε μαζί τους, να κατανοήσουμε τη γλώσσα τους, τον τρόπο σκέψης τους και να βρούμε διεξόδους για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες τους..!

Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται την εκπαίδευση, στην ιδέα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σκληρές μέθοδοι. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ναι, σίγουρα υπάρχουν…και αυτό είναι καλό γιατί δείχνει ότι σιγά-σιγά αλλάζει η νοοτροπία του “Αν δεν τις φάει δεν θα μάθει” και του “Έλα μωρέ σκύλος είναι τι θα πάθει”.
Δυστυχώς ακόμα υπάρχουν σκληρές μέθοδοι εκπαίδευσης σκύλων και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί πολύ γιατί όλα τα πλάσματα του πλανήτη έχουν ίσα δικαιώματα και συναισθήματα, όπως ο άνθρωπος και είναι άδικο να τα καταπατάμε.
Αυτές οι μέθοδοι από την άλλη με κάνουν να πεισμώνω και να γίνομαι καλύτερος στη δουλειά μου για να καταφέρω να αποδείξω ακόμα και στους πιο δύσπιστους ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης.. βασικά η εκπαίδευση είναι μία… Και είναι η ΘΕΤΙΚΉ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ!!!

Υπάρχει τελικά ηλικιακό όριο στην εκπαίδευση; Μπορώ να εκπαιδεύσω έναν ενήλικα σκύλο;

Όχι δεν υπάρχει! Η φύση έχει προνοήσει και βοηθάει στην εξέλιξη και την διδακτική ικανότητα καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Φανταστείτε τους παππούδες μας που έχουν μάθει να παίζουν με τα tablets.
Φυσικά και μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν ενήλικα σκύλο. Απλώς όσο πιο μεγάλος είναι τόσο πιο δύσκολο από άποψη χρόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις επεμβαίνουμε στη ρουτίνα του σκύλου και του αλλάζουμε τις συνήθειες, κάτι που τον αγχώνει αρκετά, το οποίο δεν είναι και τόσο καλό. Βέβαια με τη σωστή καθοδήγηση, υπομονή και όρεξη για δουλειά δεν είναι απαγορευτικό! Ίσα-ίσα μπορεί να γίνει κάτι πολύ ευχάριστο για τον ενήλικα σκύλο.. Άρα ποτέ δεν είναι αργά!!

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποιο θεωρείς το πιο συχνό “λάθος” των σκυλογονιών;

‌Η επιλεκτική ανθρωπομορφοποίηση!! Από τη μία πλευρά υπεραγαπάμε το σκυλάκι μας σαν να είναι το μικρό μας παιδί (που αυτή είναι η όμορφη και σωστή επιλογή..)!
Από την άλλη όταν ζορίζουν τα πράγματα και κάνει κάτι που μας ενοχλεί γίνεται και πάλι ο “σκύλος” και έχουμε απαιτήσεις από εκείνον λες και μπορούμε με ένα “κλικ” να αλλάξουμε την ανεπιθύμητη για εμάς συμπεριφορά του!!
Πρέπει λοιπόν να τον σεβόμαστε σε όλες τις φάσεις της ζωής του και να εμπεδώσουμε ότι έχει συναισθήματα ακόμα και όταν κάνει κάτι που μας δημιουργεί εκνευρισμό!!!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η Νο1 συμβουλή για μια καλύτερη καθημερινότητα με τον σκύλο μας;

Να είμαστε υπεύθυνοι κηδεμόνες καθόλη τη διάρκεια της ζωής του και να καλύπτουμε τις ανάγκες του, ακόμα και αν αυτές καταπατούν στις δικές μας κάποιες φορές.
Τα σκυλιά δεν κάνουν πολυσύνθετες σκέψεις…Ζουν στο τώρα!!
Εμείς που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοιες σκέψεις ας κάνουμε στην άκρη κάποιες συνήθειες μας για να έχουμε ένα χαμογελαστό σκύλο που θα μας μάθει να αγαπάμε ανιδιοτελώς και θα μας χαρίσει άπειρες στιγμές γέλιου και ατελείωτη αγάπη… Γιατί στο τέλος αυτά είναι που θα μας μείνουν!!!

Που θα σε βρούμε;

Στο Dog Friendly Trainers AcademyΜαρκόπουλο Ωρωπού 190 15 και πάντα στο κινητό μου για ότι χρειαστεί σχετικά με την εκπαίδευση σκύλων.
697 1564626

https://g.co/kgs/s95uqG .

 

Αμάντα Φούντη – Δημοσιογράφος

Νεότερα Άρθρα

Μέγαρο Μαξίμου: Ο Peanut είναι το κατοικίδιο που έγινε star

Her News b

Κατοικίδια: Χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα τους

Her News

Γιατί δεν πρέπει να φιλάς τον σκύλο σου στο στόμα;

Her News