HerNews.gr
Ψυχολογία

Πανδημία: Το είδος ταινιών που προτιμήσαμε!

Από όταν ξεκίνησε η πανδημία, παρατηρήθηκε μια τρομερή αύξηση σε μια συνήθεια: Η παρακολούθηση ταινιών τρόμου. 

Ερευνητές, λοιπόν, προσπάθησαν πρόσφατα να βρουν τους λόγους που ο κόσμος συνήθισε να βλέπει ταινίες τρόμου. Στην έρευνα συμμετείχαν 310 ενήλικες στις ΗΠΑ και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences

Αρχικά, παρατηρήθηκε ότι όσοι προτιμούν τις ταινίες τρόμου νιώθουν λιγότερο φόβο και άγχος λόγω της πανδημίας και ότι όσοι επιλέγουν τις ταινίες που έχουν σχέση με την πανδημία είναι πιο εύκολο να αποδεχτούν την όλη κατάσταση και να νιώσουν πιο άμεσα καλά με τις συνήθειες τους. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίσθημα του φόβου και άλλων αρνητικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια μιας ταινίας επιτρέπει στους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον. Συγκριτικά με την αποφυγή ή καταπίεση των δύσκολων συναισθημάτων, η ύπαρξη ενός χώρου ώστε να «δουλευτούν» μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασής τους. Και παρόλο που οι ταινίες τρόμου δεν έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος με την κλασική έννοια, όταν οι «καλοί» επικρατούν και το αίσθημα της τάξης αποκαθίσταται προσφέρει μια ανακούφιση και διασφάλιση ότι όλα θα πάνε καλά.

Το δεύτερο βασικό εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν περισσότερες ταινίες σχετικές με την πανδημία ή άλλες με καταστάσεις αποκάλυψης, ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο προετοιμασμένοι για την πανδημία, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Ακόμα και όταν μια φανταστική κατάσταση είναι ανέφικτη στην πραγματικότητα, οι θεατές μπορούν να πάρουν κάποια μαθήματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά σε περιόδους κρίσης.

Εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι ερευνητές βρήκαν ότι η «νοσηρή περιέργεια», δηλαδή η επιθυμία κάποιου να μαθαίνει για επικίνδυνα ή απειλητικά πράγματα, σχετιζόταν επίσης με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, ίσως επειδή με κάποιο τρόπο καθιστούσε την πανδημία ενδιαφέρουσα παρά τον τρόμο που την περιβάλλει. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα καλό συναίσθημα, αλλά ίσως παρέχει κάποια απόσταση και προοπτική που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν δύσκολο να βρεθούν, όταν βυθιζόμαστε στο στρες της καθημερινότητας.

Πηγή: ygeiamou 

Νεότερα Άρθρα

«Hygge» -Σε έναν κόσμο που όλα ακριβαίνουν, ένα πράγμα είναι δωρεάν και τελικά είναι και το πιο σημαντικό!

Her News

Τα καλύτερα προϊόντα για ανακούφιση από το στρες

Her News