HerNews.gr
Ψυχολογία

Φαγητό με βάση τα συναισθήματα

Το ξέρατε ότι οι τροφές που συνηθίζουμε τα τρώμε και προτιμάμε τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με την ψυχολογία μας; Τρώμε άλλα πράγματα όταν είμαστε θυμωμένοι, αγχωμένοι και γενικά τα φαγητά τα επιλέγουμε με βάση τα συναισθήματα. Πολλές φορές νιώθουμε ότι έχουμε πάθει εμμονή με κάποιο φαγητό ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει μια διαταραχή στην ψυχολογία μας που την ξεσπάμε στο φαγητό ή το μάσημα.

Οι άνθρωποι που νιώθουν θυμό θέλουν να τρώνε ένα φαγητό πιο συμπαγές. Τι σημαίνει αυτό; Ποια φαγητά προτιμούν; Σκληρό κρέας όπως μπριζόλα για να μπορούν να μασάνε με “νεύρα” για να ξεσπούν κάπως και να καταπίνουν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα. Είναι αλήθεια ότι οι διατροφικές μας συνήθειες φωτογραφίζουν την ψυχοσύνθεση μας.

Τα άτομα που έχουν κάποιου είδους μελαγχολία ή ερωτική τους ζωή δεν είναι στα καλύτερα του και νιώθουν μια καταπίεση επιλέγουν τροφές πλούσιους σε υδατάνθρακες. Σκέτο ψωμί, πολλά γλυκά ή ακόμα και μπισκότα. Για ποιο λόγο; Αυξάνουν την σεροτονίνη στο αίμα και αυτομάτως αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα καθώς αυτή η ορμόνη βοηθάει στην καλή διάθεση.

Όταν κάποιον τον καταβάλει το άγχος συνήθως το φαγητό που επιλέξει είναι να  τρώει αλμυρά σνακς όπως πατατάκια ή ξηρούς καρπούς. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το stress ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια. Τα οποία είναι υπεύθυνα σύμφωνα με  ορισμένους ειδικούς με την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.

Νιώθεις μοναξιά; Σίγουρα βρίσκεις την λύση στο φαγητό & στο να τρως γλυκά και επιλέγεις τις λιπαρές τροφές για να σου καλύψουν το συναισθηματικό κενό που νιώθεις και αισθάνεσαι. Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αλλά σίγουρα για ένα μεγάλο μέρος σε κάνει να νιώθεις καλύτερα εκείνη την στιγμή. Ίσως η λύση δεν είναι στα παγωτά αλλά σε έναν άνθρωπο να σε νιώσει. Άσε το κουτάλι και βρες πως θα καλύψεις το συναισθηματικό σου κενό.

 

Νεότερα Άρθρα

Συναισθηματική πείνα: Τρόποι αντιμετώπισης!

Her News b

Βαριέστε; Συμβουλές για την καταπολέμηση της αδράνειας

Her News

Γιατί έχουμε μελαγχολία στα γενέθλιά μας;

Her News